Katalonia

Montblanc – Ei se vuori vaan se kylä

Näissä kuvissa on jännä valo ja väri ja jotenkin niin tyypillinen katalonialainen talvikuukausien fiilis. En tiedä mitä kiveä tuo on, josta täkäläiset vanhat kaupungit on rakennettu, mutta minua tuo kiviseinien lämmin kullanhohto miellyttää kovasti. Ehkäpä valo oli yksi syy siihen, että ihastuin viime viikonlopun reissukohteeseemme niin paljon. Keskiaikainen Montblanc näytti parastaan!

Montblanc

 

Montblanc (jota ei tule sekoittaa Alppien huippuun Mont Blanciin saati sitten mustekynään) on perustettu niinkin kauan sitten kuin vuonna 1155. Kaupungin vanhaa keskustaa kiertää keskiaikainen, hyvin säilynyt muuri, jonka sisäpuolella kiemurtelee pieniä, kapeita katuja. Katujen varsilla on keskiaikaisia rakennuksia, kirkkoja ja myös pieniä, tunnelmallisia aukioita löytyy. Aika somaa. Marraskuisena lauantaina aukioiden terrasseilla istuskeli perheitä, lasten ja koirien juoksennellessa pallon perässä. Lounasaikaan kadut hiljenivät, kaupat sulkivat ovensa ja kotien ikkunoista alkoi kuulua astioiden kilinä.

Montblanc

Montblanc

 

Kaupungin kiertää erinomaisesti säilynyt 1300-luvulta peräisin oleva muuri, jolle pääsee paikoittain kiipeämään. Torneja on 32, ympärysmittaa 1500 metriä. Voi vitsi, täällä olisi ollut hauska kierrellä paikallisoppaan kanssa ja kuulla enemmän historiasta! Kävimme hakemassa turisti-infosta kartan ja googlettelin siinä kulkiessamme tietoa kaupungista, mutta enpä kyllä oikeasti tiedä kaupungin historiasta sen enempää kuin mitä Wikipediasta on luettavissa. Monenlaista taistelua täälläkin on nähty vuosisatojen aikana!

Montblanc

Montblanc

Montblanc

 

Tiedättekö Pyhän Yrjön legendan, sen jossa uljas ritari tappoi lohikäärmeen ja pelasti prinsessan? No se tapahtui täällä, Portal de Sant Jordi -portilla. Sant Jordi on Katalonian suojeluspyhimys ja hänen kunniakseen  vietetään huhtikuussa Kirjan ja ruusun päivää, jota ei todellakaan voi olla huomaamatta, sen verran isosta juhlasta on kyse. Miehet antavat naiselle ruusun, naiset miehelle kirjan, ja kadut ovat Barcelonassakin täynnä kirjojen ja ruusujen myyjiä. Täällä Montblancissa lohikäärmesymboleja on joka puolella, niitä oli hauska bongailla.

Montblanc

Montblanc

Montblanc

 

Parhaimmat näkymät yli kaupungin on Santa Marian kirkon katolta. Sinne pääsee alttarin takaa kapeita kierreportaita pitkin (pääsymaksu 2 euroa yli 12-vuotiailta) ja näkymät ovat hyvät melkein joka suuntaan. Ylhäällä on muuten kone, johon euron kolikon pudottamalla saa kirkonkellot soimaan 12 kertaa (toki kokeilimme) ja alhaalla taisi olla kone, jolla sai urut soimaan. Ylhäältä näkee myös hienosti kirkon edessä olevan aukion kuvioinnin, aika hieno.

Montblanc

Montblanc

Montblanc

Montblanc

Montblanc

Montblanc

 

Mikäli ei halua kiivetä kapeita portaita, maisemia näkee myös Pla de Santa Bàrbara -kukkulalta, jossa on ikivanhat iberialaisen kylän rauniot. Iberit asuttivat tätä Iberian niemimaata pronssikaudella eli olisiko nämä rauniot sitten siltä ajalta, mene ja tiedä.

Montblanc

Montblanc

 

Etukäteen googlettamalla löysin lounaspaikan, joka tarjoaa taatusti gluteenitonta ruokaa, sillä paikan kaksi omistajaa on keliaakikkoja. Ravintola, Millenium (Muralla de Santa Tecla 6) muistuttaa ulkoasultaan huoltsikan baaria, mutta ruoka oli edullista ja hyvää ja tosiaan melkein kaikki annokset sopivat myös meille ruokavammaisillekin. Ystävällisestä palvelusta plussaa!

Montblanc

 

Läheltä Montblancia, noin kymmenen kilometrin päästä, löytyy yksi Katalonian viidestä UNESCO:n maailmanperintökohteesta, Monestir de Poblet, Pobletin luostari. Sinne emme ehtineet ajoissa, sillä emme malttaneet olla tekemättä pientä maastoautoajelua ja peräkonttipiknikiä läheisillä vuorilla. Kävimme pyörähtämässä luostarin pihalla illan hämärtyessä ja suunnittelimme tulevamme tänne pian paremmalla ajalla. Myös Montblanc ja sen ympäristö jäi kiinnostamaan enemmänkin, ihan jo retkeilyn ja viiniturismin kannalta, eli ei kai se auta kuin tulla uudestaan!

 

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

25 thoughts on “Montblanc – Ei se vuori vaan se kylä

  1. Taas löysitte idyllisen kylän naapurista 🙂 Muutama roadtrip on Barcelonasta tehty, mutta sinun postaukset innostaa uuden reissun suunnitteluun.

  2. Onpa ihanan idyllisen näköinen kylä. Enpäs tiennytkään, että on myös Mont Blancin niminen kylä, minulle siitä tulee mieleen vain vuori. Kirjan ja ruusun päivä on tuttu, sitä vietetään myös Suomessa (ei ehkä niin isosti kuin muualla). Kiva kuulla, että se juontaa juurensa tuolta. Ihana Espanja 🙂

    1. Montblanc on tosi pieni, eikä varmasti kovin tuttu Katalonian ulkopuolella. Täällä se kyllä tunnetaan, samoin kuin Sant Jordin tarina!

  3. Hirveä kateus iskee aina kun luen näitä sun Espanja-juttuja! Kait se on ensi vuonna taas lähdettävä, ei auta 🙂 ihanan näköinen paikka. Tunnelmallinen ja kaunis. Ja niin rakastan tuota espanjalaista terassikulttuuria. Mitähän nuo paikalliset tuumavat noista kirkonkelloista, jos ihmiset innostuvat soittelemaan niitä alvariinsa 😀

    1. Tuo terassikulttuuri on kyllä tosi kiva! Voi tavata ystäviä tai olla vaikka perheen kanssa, istua auringossa ja pientä välipalaa nauttien 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.