Andorra, Laskettelu, Outdoors, Retkeily

5 asiaa, jotka sinun tulee tietää Andorrasta

Andorra on hieno paikka niin kesäisin kuin talvisinkin. Mahdollisuudet luontoharrastuksiin ovat mahtavat, ja jos shoppailu kiinnostaa sitä voi harrastaa Andorra la Vellassa sydämensä kyllydestä.

Mikäli suunnittelet vierailua Andorraan, alla olevista tietopläjäyksistä voi olla apua. Siispä: viisi asiaa, jotka sinun pitää tietää Andorrasta!

1. Andorralla on kaksi rajanylityspaikkaa: Ranskan puolella Pas de la Casa ja Espanjan puolella Farga de Moles. Meille EU:n kansalaisille riittää rajanylitykseen henkilöllisyystodistus tai passi. Rajalla autoja tsekkaillaan tiukemmin kuin EU-maiden välillä ja ruuhkiin kannattaa varautua mennen tullen.

2. Maan virallinen kieli on katalaani, mutta espanjalla ja ranskallakin pärjää. Englantikin sujuu yleensä ja monessa paikassa on tekstit myös venäjäksi.

3. Andorrassa ei ole junarataa eikä lentokenttää. Mikäli sinne haluaa mennä Barcelonasta eikä halua vuokrata autoa, on bussimatka kätevin. Esimerkiksi El Pratista eli Barcelonan lentokentältä kulkee busseja Andorraan. Vaikkapa tästä linkistä voi löytää suoria bussiyhteyksiä. Junalla Andorraan pääsee esimerkiksi ottamalla junan Barcelona Santsilta Puigcerdaan ja jatkamalla sieltä taksilla, bussilla tai vuokraamalla auton.

4. Andorrassa käytetään euroja, vaikka maa ei kuulu Euroopan unioniin. Moni käy Andorrassa tax free -ostoksilla: ainakin alkoholi, tupakka ja polttoaine ovat naapurimaita halvemmat. Myös merkkituotteita saa edullisemmin ja kauppoja on valtavasti. Muuten Andorra ei ole mikään erityisen edullinen matkakohde, ravintolat maksavat, samoin hotelliyöt.

Andorra la Vella

Määrät, joita Andorrasta voi verovapaana viedä, ovat rajoitetut. Alla taulukko, lisäinfoa löytyy vaikkapa täältä.
 Products  Quantitative limits
Powdered milk 2,5 kg
Condensed milk 3,0 kg
Fresh milk 6,0 kg
Butter 1,0 kg
Cheese 4,0 kg
Sugar and confectionery 5,0 kg
Meat 5,0 kg
Tobacco products: 
Cigarettes
or
Cigarillos (cigars weighing no more than 3 g each)
or
Cigars
or
smoking tobacco
300 items

150 items

75 items

400 g

Alcohol and alcoholic beverages:
distilled beverages and spirituous beverages having an alcoholic strength by volume of more than 22 % vol; undenatured ethyl alcohol of 80 % vol or more 1,5 litres total
or
spirituous distilled beverages, aperitifs based on wine or alcohol, taffia, sake or similar beverages with an alcoholic strength by volume not exeeding 22 % vol, sparkling wine, dessert wine 3,0 litres total
and
still wine 5,0 litres total
Perfume
and
toilet water
75 grams

375 ml

Coffee
or
extracts and essences of coffee
1,0 kg

400 grams

Tea
or
extracts and essences of tea
200 grams

80 grams

5. Maa on kovin vuoristoinen ja pääkaupunki Andorra la Vella on Euroopan korkeimmalla sijaitseva pääkaupunki, ollen yli 1000 metrissä. Andorrassa asuu reilut 84 000 asukasta ja vuoristoisuudesta johtuen ihmiset asuvat tiiviisti laaksoissa. Tiet mutkittelevat ja ovat toisinaan kapeita.

Ja vielä yksi bonusfakta: Luonto Andorrassa on todella kaunista. Purot ja joet mutkittelevat korkeiden vuorten rinteillä ja suosittelen lämpimästi jättämään rumahkon Andorra la Vellan taakse ja lähtemään kuljeskelemaan vuorille, oli kesä tai talvi. Maisemat ovat huikeat!

Andorrasta

 

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

11 thoughts on “5 asiaa, jotka sinun tulee tietää Andorrasta

    1. Vähän riippuu mitä hakee. Jos tykkää luonnossa liikkumisesta niin kannattaa ehdottomasti käydä retkeilemässä. Teille ei varmaan Ranskan puolella ole niin eksoottista, mutta minä tykkään enemmän siitä kuin Espanjan puolesta (tosin ihan rannikko on Espanjan puolella kauniimpaa, Costa Brava nimittäin). Ranskassa on tuolla Languedoc-Roussillonissa tosi ihania paikkoja, ihan ikävä on sinne. To do-listalla on esim. pyöräily Canal du Midin varrella. Tykkään myös Carcassonesta ja muista historiallisista jutuista kovasti. Ja onhan ne viinitilat aina kivoja 😉

  1. Kiitos vinkeistä! Hyvä tietää, että rajaylityksiin saa varata aikaa. EU:n sisällä on niin helppo tehdä roadtripeja nykyään, ettei sitä hankaluutta enää muistakaan! T: Perhe K.

  2. Vähän riippuu mitä hakee. Jos tykkää luonnossa liikkumisesta niin kannattaa ehdottomasti käydä retkeilemässä. Teille ei varmaan Ranskan puolella ole niin eksoottista, mutta minä tykkään enemmän siitä kuin Espanjan puolesta (tosin ihan rannikko on Espanjan puolella kauniimpaa, Costa Brava nimittäin). Ranskassa on tuolla Languedoc-Roussillonissa tosi ihania paikkoja, ihan ikävä on sinne. To do-listalla on esim. pyöräily Canal du Midin varrella. Tykkään myös Carcassonesta ja muista historiallisista jutuista kovasti. Ja onhan ne viinitilat aina kivoja 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.