Eurooppa, Käydyt maat, Provence, Ranska

Elegantti Aix-en-Provence

Mikä voisikaan olla provencelaisempi kaupunki kuin Bouches-du-Rhônen departmentin pääkaupunki, koko Provencen entinen pääkaupunki Aix-en-Provence? Pieni suuri kaupunki Provencen ytimessä on täynnä kapeita, idyllisiä katuja, pieniä herkku- ja luonnonkosmetiikkakauppoja sekä aurinkoisilla terasseilla istuvia paikallisia ja turisteja, ja me kävimme täällä viimeksi pääsiäislomallamme.

Aix-en-Provence

 

Aixin sanotaan olevan tuhansien suihkulähteiden kaupunki. Tuskin niitä tuhatta on, mutta useita upeita suihkulähteitä kaupungista kyllä löytyy. 1700-luvun lopulla kaupunkiin tehtiin useita lähteitä ihan käytännön tarpeita varten. Karja ja eläimet tarvitsivat juotavaa, ja esimerkiksi Moussue-lähteestä tulee kuumaa vettä, jolle löydettiin monenlaista käyttöä. Myöhemmin lähteistä tehtiin koristeellisempia, ja eittämättä komein, joskaan ei ehkä tunnelmallisin niistä on 1860-luvulla valmistunut La Rotonden suihkulähde Cours Mirabeaun alkupäässä.

Aix-en-Provence

Aix-en-Provence

 

Aix-en-Provencen kuuluisin asukas oli taiteilija, modernin taiteen isäksi tituleerattu Paul Cézanne. Kaupungin kaduilla kulkee ns. Cezanne-reitti, jota varten voi hakea turistitoimistosta kartan ja joka on merkitty katuun pienillä laatoilla. Lisäksi Cezannen ateljeeseen voi tutustua hieman vanhankaupungin ulkopuolella Atelier de Cezannessa.

Aix-en-Provence

 

Päivänä, jolloin vierailimme Aixissa, siellä oli meneillään pienet markkinat kaupungintalon vieressä. Suuri rakkauteni ranskalaisiin markkinoihin on saattanut tulla jo blogin kautta ilmi (mm. postauksissa Arreaun ja Forcalquierin markkinoilta) ja nytkin kävelin hitaasti markkinoiden läpi haistellen juustoja, laventelia ja kukkia.

Aix-en-Provence

 

Cours Mirabeau on Aix-en-Provencen vastine Barcelonan Ramblalle, tosin rauhallisempi,  kauniimpi ja elegantimpi. Plataanipuiden ja kahviloiden reunustama bulevardi on siisti ja kesäisin varmasti täynnä väkeä. Näin kirpeänä kevätpäivänä tunnelma koko kaupungissa oli unelias, Cours Mirabeaullakin.

Aix-en-Provence

 

Jätimme automme Rotonden parkkihalliin, joka oli kätevästi ihan keskellä kaupunkia ja turisti-infon kulmilla. Kävelimme ympäri kaupunkia turistitoimistosta napatun kartan kanssa (toimistossa kävimme vessan takia, ilman karttaakin olisimme toki tutussa kaupungissa pärjänneet) ja ohitimme lähes kaikki karttaan merkityt kiinnostavaksi kehutut rakennukset, kuten Hôtel de Villen eli kaupungintalon. Emme menneet mihinkään museoon tai nähtävyyteen sisälle, sillä sää oli kaunis ja aikamme rajattu, ja se riitti tällä kertaa mainiosti. Aix-en-Provence on paikoitellen kuin kaunis ulkoilmamuseo.

Aix-en-Provence

Aix-en-Provence

 

Aix-en-Provencessa asuu reilut 140 000 asukasta eli se on kooltaan jotain Jyväskylän ja Turun väliltä. Kansainvälinen yliopistokaupunki, jonka yliopisto on perustettu jo vuonna 1409, vetää turisteja sekä muualta Ranskasta että myös ulkomailta. Olimme reissullamme kartoittamassa mahdollista muuttoa näille seuduille, ja mikäli muutto tänne tulisi, haluaisin ehdottomasti asua juuri Aix-en-Provencessa, huolimatta siitä, että asumiskustannukset ovat huiman korkeat. Muistanko oikein, että täällä on yhtä kallista kuin Pariisissa?

Aix-en-Provence

Aix-en-Provence
Aix-en-Provence

 

Hieno kaupunki on tämä Aix-en-Provence ja se taitaa kuulua jokaisen Provencen kävijän kohteisiin, ihan syystä. Tännekin tulisin mielelläni toistekin, ja itse asiassa se onkin vain ajan kysymys, että koska täällä tulee seuraavan kerran käytyä, sen verran moni kaveri on nimittäin parhaillaan muuttamassa seudulle. Tuskin ensi kesänä vielä, mutta ehkä jo seuraavana!

Aix-en-Provence

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/barcelonankoti), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.