Katalonia, Viini

Vierailu viinitilalle Barcelonasta (Bodegas Torres)

Saan sähköpostiini viikoittain kahdenlaisia kysymyksiä:

a) Missä hotellissa kannattaa majoittua Barcelonan lomalla? ja

b) Kuinka päästä vierailemaan läheisille viinitiloille?

Paikallisia hotelleja en ole valitettavasti vuosiin kokeillut, vaikka niistäkin minulla on jonkinlainen kavereiden testaama lista olemassa, mutta viinitilakierroksia olen tehnyt senkin edestä. Rakastan viinitilavierailuja! Se työ, mitä hyvän viinin eteen tehdään, on valtava, ja mitä enemmän viinitiloja kiertää, sitä enemmän oppii arvostamaan hyviä viinejä ja on valmis myös niistä maksamaan. Vanha sanonta pitää paikkansa: elämä on liian lyhyt huonolle viinille.

Vaikka tykkään käydä pienillä viinitiloilla, joissa monesti on paikalla asiaan intohimoisesti ja ylpeydellä suhtautuva omistaja, on isoissa, suuren tuotantomäärän paikoissa oma viehätyksensä. Eikä se perheen merkitys välttämättä häviä isoillakaan tiloilla, esimerkiksi jo vuonna 1870 Jaime Torresin perustamalla Torresin viinitilalla perhe on edelleen hyvin tiukasti mukana talon toiminnassa.

Suomalaisille viininharrastajille Torresin viinit ovat tuttuja, Suomi on nimittäin Alkon ansiosta muistaakseni neljänneksi eniten Torresin viinejä ostava maa. Kukapa meistä ei olisi joskus pyöritellyt käsissään mustaa muovista härkää, joka on koristanut Sangre de Toro -pulloa!

Bodegas Torres

 

Kuinka siis järjestää retki Torresin viinitilalle Barcelonan loman yhteydessä?

Vuokra-autolla meneminen on toki helpointa. Ei tarvitse välittää juna-aikatauluista ja Penedès on myös alueena kaunista eli autolla on kiva ajella pikkuteitä ja vain katsella maisemia. Ajomatkaan kannattaa varata noin tunti suuntaansa. Meillä on ollut toisinaan hankaluuksia löytää Torresin viinitila GPS:llä, mutta kyllä se löytyy näillä tiedoilla:

Finca el Maset, s/n – 08796 Pacs del Penedès  – 
Coordinates: 41º 20′ 58″ N, 1º 39′ 59″ E

 

Ilman autoakin Torresille pääsee. Tren de les Vinyes vie ensin junalla Vilafranca del Penedèsiin, eli alueen pääkaupunkiin, ja siitä edelleen bussilla viinitilalle. Retki maksaa 15 euroa ja siihen kuuluu matkojen lisäksi pikkujunalla tehtävä peruskierros viinitilalla sekä lopuksi viinimaistelu. Myös bussiretken tekeminen onnistuu Catalunya Bus Turisticin avulla.

Retken voi myös järjestää itse, menemällä junalla Vilafrancaan ja jatkamalla siitä vaikkapa taksilla viinitilalle. Kävelymatka juna-asemalta on melko pitkä, kolmisen kilometriä, mutta jos on koko päivä aikaa ja sää on kaunis, niin mikä ettei, kunhan vaan muistaa varoa ohikulkevia autoja. Muista aina tarkistaa viinitilan aikataulut ja varata aika kierrokselle etukäteen!

Minä olen tehnyt peruskierroksen ainakin neljä kertaa, ja tällä kertaa kokeilimme jotain hieman erilaista eli kävellen tehtävää Estate Wines Walking Touria.

Kierros alkaa vierailukeskuksen vastaanottotiloista. Aluksi katsotaan noin 15 minuutin mittainen filmi, jossa kerrotaan viinitilan historiasta ja nykypäivästä. Kieleksi voi valita myös suomen, muista mainita siitä vastaanotossa! Ja mikäli oikein hyvin käy, koko kierroksen voi saada suomeksi, Torresilta löytyy nimittäin suomalainen Kati, joka hyvällä tuurilla saattaa sattua oppaaksi.

Filmin jälkeen vedetään pakolliset huomioliivit päälle, otetaan vesipullot kainaloon ja lähdetään pelloille. Jalassa on oltava hyvät kengät, esimerkiksi lenkkarit, koska reitillä tosiaan kuljetaan pellonreunoilla.

Bodegas Torres

 

Reitin alussa on esitelty erilaisia viinipensaslajikkeita sekä eri tapoja leikata ja kasvattaa niitä. Kehitystyötä tehdään jatkuvasti ja etenkin vanhoja, paikallisia lajikkeita on pyritty elvyttämään. Tämä on kuulkaa tieteellistä hommaa! Jos jostain vanhoilta hylätyiltä pelloilta tai takapihoilta löytyy vanha, villiintynyt viinipensas, asiantuntija käy tutkimassa sen ja ottamassa siitä DNA-näytteen. Mikäli näyte osoittaa sen olevan jo jokin tunnettu lajike, asia on selvä, mutta mikäli ei, kasvia aletaan tutkia tarkemmin. Kasvia aletaan kasvattaa koeputkessa solusta ja vuosien työn tuloksena nähdään, minkälainen viinilajike on kyseessä ja minkälaista viiniä siitä saadaan. Aina viini ei osoittaudu sellaiseksi, että sitä kannattaisi alkaa tekemään, mutta myös iloisia yllätyksiä on tullut vastaan, kuten vaikkapa lajit Monastrell ja Samsó.

Bodegas Torres

 

Vanhoja alkuperäislajeja halutaan pelastaa katoamiselta paitsi kulttuurihistoriallisista ja viiniaromisista syistä, myös ihan siksi, että nämä vanhat lajit ovat osoittaneet kestävyytensä. Ilmastonmuutos uhkaa tätäkin aluetta ja vanhat lajit ovat selviytyneet aiemminkin monesta, miksei siis ilmastonmuutoksestakin.

Tiesittekö muuten, että näin syksyisin voi lehtien väristä nähdä, minkä väriset viinirypäleet pensaassa kasvaa? Keltaiseen pukeutuvat pensaat tuottavat keltaisia rypäleitä, punaiseen punaisia. Loogista.

Bodegas Torres

 

Torresilla pyritään olemaan mahdollisimman luonnonmukaisia. Sadevedet kerätään talteen, jätevedet puhdistetaan eikä minkäänlaisia hyönteis- tai kasvimyrkkyjä käytetä. Esimerkiksi Torresin Kalifornian viinitila, Don Miquel Vineyard, on täysin biodynaaminen ja sillä on ekologisen viininviljelyn sertifikaatti.

Luonnolla on tunnetusti tapana suojella itseään eikä viinitiloillakaan ole välttämättä myrkyille tarvetta. Esimerkkinä saimme kuulla, kuinka punahämähäkit uhkasivat tuhota viiniviljelmiä. Ne valtasivat rivin kerrallaan, mutta kylmäpäisesti päätettiin odottaa, mitä tapahtuu. No, viime hetkellä leppäkertut kuulivat ilmaisesta buffetista, tulivat paikalle ja söivät hämähäkit pois. Luontoäiti on taitava.

Nämä alla näkyvät oranssit mötikät sisältävät erään tuholaisnaaraan feromoneja. Mötikkä toisaalta houkuttelee paikalle uroksia, jotka joutuvat lähtemään pois paikalta kuivin suin, ja toisaalta hätistelee naaraita, jotka luulevat paikalla jo olevan naaraan.

Bodegas Torres

 

Tämän vuoden sadonkorjuuaika päättyi jokunen viikko sitten ja rypäleitä ei enää juurikaan näkynyt. Muutama terttu oli jäänyt oksille.

Bodegas Torres

 

Torres on suuri viinituottaja, ja suuren volyymin tuotantolaitoksessa kaiken täytyy olla tehokasta ja hygieenistä. Torres tuottaa vuosittain 45 miljoonaa litraa viiniä, puolet punaista ja puolet valkoista ja lisäksi suuret määrät brandya. Määrät huimaavat päätä.

Bodegas Torres

 

Vielä silmäys ympäröiviin maisemiin. Minun silmääni viehättää suuresti viinitilamaisemat, ne suorat pensasrivistöt ja värien vaihtelu.

Bodegas TorresBodegas Torres

 

Pelloilla kiertelyn jälkeen ohjelmassa on viininmaistelua Waltraud -kellareissa. Paikan nimi tulee nykyisen pääjohtajan saksalaisen vaimon mukaan, ja rouvan tekemät taideteokset koristavat valoisan salin seiniä.

Testissä  olivat Torres Fransola 2014, Torres Waltraud Riesling 2014 (rouvan mukaan nimetty!) ja Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva 2011.

Bodegas TorresBodegas TorresBodegas Torres

 

Kierrokseen jälkeen on mahdollista tehdä ostoksia viinitilan myymälässä. Tällä kertaa mukaamme lähti sekä punaista että valkoista viiniä ja myös Torresin brandyä. Jokaikinen kerta olen halunnut ostaa viinipensaan taimen, joita niitäkin on myynnissä, mutta pitäisi kai ensin hankkia se oma piha, johon sen istuttaisin.

Bodegas Torres

 

Ja hei, ilokseni saan arpoa tämän saman kierroksen Bodegas Torres viinitilalla teidän lukijoiden kesken! *ARVONTA PÄÄTTYNYT*

Voit osallistua arvontaan kommentoimalla tuonne alas kommenttilootaan. Arvonta-aika päättyy kuun vaihteessa, 31.10. keskiyöllä.

Palkinto on Estate Wines Walking Tour viinitilakierros kahdelle hengelle ja lahjakortti on voimassa 31.12.2016 saakka eli ensi vuoden loppuun. Jos siis suunnittelet Barcelonaa tulevalle vuodelle, niin mikä ettei yhdistää siihen pientä maaseutumatkailua!

Estate Wines Walking Tour kestää noin kaksi tuntia ja sille kannattaa siis ottaa hyvät kengät mukaan. Tällä hetkellä kierros järjestetään englanniksi joka päivä klo 11.30 ja lauantaisin myös 14.45, mutta aikataulut saattavat vuoden kuluessa muuttua, eli varmista etukäteen. Myös varaus on tehtävä etukäteen!

Onnea arvontaan!

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

 

 

35 thoughts on “Vierailu viinitilalle Barcelonasta (Bodegas Torres)

 1. Haa! Mä oon jo täällä laukut pakannut valmiiksi. Milloin saa tulla? Esim. tuossa marraskuussa voisin tulla vaikka koko kuukaudeksi.

 2. Olisipa mukava päästä takaisin Barcelonan huudeille, vietin kesän 2014 Costa Bravan rannoilla työharjoittelussa. Viinit liittyy läheisesti työhöni ja eilen viimeksi maisteltiin Penedesin alueen viinejä.

 3. Hep, viinitilojen ystävä ilmoittautuu kisaan mukaan! Vielä ei ole lyöty lukkoon ensi kesän suunnitelmia, mutta ajatuksissa olleisiin kuvioihin tämä voisi sopia oikein hyvin mukaan!
  Torresin viinejä meillä aina silloin tällöin vierailee ja olen niitä aikanaan liikelahjoiksi laatikoittain ostanut.
  Olisi kiva päästä näkemään tila, missä ne on tuotettu ja tottakai päästä maistelemaan edellisen postauksen herrrrrkullisia valkosipulikatkarapuja sekä ostamaan tuliaisviinit!

 4. Hola!! Aivan ihana löytö tämä Barcelona blogi. Barcelona on ollut aina yksi lempparikohteista, mutta viime kerrasta on jo aikaa. Torreksen viinitila on aina ollut to do-listalla ja osallistuisin mielelläni arvontaan. Seuraava reissu Bercelonaan on varattuna ensi kuulle 🙂 Nyt helppoa tulla vierailulle, kun asustelen Malagan lähellä. 🙂

 5. Hieno esittely! Skippaan arvonnan, se olisi epäreilua jos voittaisin 😀 Oon käynyt tuolla kerran valokuvakierroksella, Kati oli silloin oppaana. Osallistujien kesken järjestettiin valokuvakilpailu, mun kuva tuli toiseksi, nyyh 😀 Bisnesmielessä on tullut myös vierailtua Torresin luona, mutta se ei koskenut viiniä, vaan it-juttuja.

 6. Kuulostaa hienolta kokemukselta!
  Olen kiinnostunut viineistä, ja ehkäpä osa syy siihen on se, että olen ollut töissä Alkossa.
  Mikäli voittaisin tutustumiskierroksen viinitilalle, ei olisi epäilystäkään, etteikö se innottaisi minua varaamaan matkaa keväiseen Barseloonaan yhdessä hyvän ystäväni kanssa!

 7. Ihku kilpailu. Äkkiäkös mie hilppasen bussilla täältä eteläisestä Espanjasta takaisin Kataloniaan 🙂 Tai sitten kaksistaan keväällä. Eipä ole Torresilla tullutkaan käytyä, Penedesissä kylläkin. Mukavaa aluetta autoilla, kuten sanoit.

 8. Tää olis kyllä huikea setti, mietittiin nimittäin tuossa just ens tammikuussa 18 vuotta täyttävän siskoni kanssa reissua Barcelonaan tulevalle keväälle! 🙂

 9. Oi minäki minäki! Espanjassa olen käynyt monesti, mutta tuo ”kaikkien käymä” Barcelona on ihan tyystin kokematta. Viime jouluksi sitä haaveltiin Islannin jälkeen yhdistettynä Andorran matkaan, mutta se sitten jäi. Onhan tuolla nyt pakko käydä joskus. Mieluiten pian 🙂

 10. Aika samanoloinen vierailu kuin Codorniun viinitilalla, mutta olisi mahtavaa päästä käymään Torresilla kun seuraavan kerran Barcelonaan tulen! 🙂

 11. Kiva, kun jaoit Katalonia -ryhmässä Facebookissa tämän postauksen, kiitos. Varmasti monelle mielenkiintoinen ja hyödyllinen!
  Olen monesti Torresin peltojen ohi ajettaessa pohtinut, että millainen paikka tila on, nimi kun on tuttuakin tutumpi. Olisi mukava päästä tutustumaan, sillä jo nuo kertomasi jutut tilalta olivat tosi mielenkiintoisia. Ei ihan tavan tallaaja tule ajatelleeksi viinilasillisen ääressä, millainen työ siellä takana on: esimerkiksi miten nuo ötökät pidetään kurissa viljelmillä yms.! 🙂

 12. Hävettää niin kertoa kellekään, että olen asunut Katalunyassa 16 vuotta enkä ikinä ole selvinnyt yhdellekään viinitilalle. Olisi hienoa sanoa jollekin Suomesta piipahtavalle ystävälle että hei, minulla sattuukin olemaan piletit valmiina Torresin viinitilalle…

 13. Olispa kyllä mahtavaa voittaa tällainen palkinto! Asun vielä kevään Barcelonassa ja viinitilavierailut tulevat varmasti olemaan ajankohtaisia jossain vaiheessa, Torresin viinitilasta olisi taatusti hyvä aloittaa.:)

 14. Ooo, olen juuri ensi kuussa tulossa käymään Barcelonassa: Olisipa huima ajoitus jos voittaisin tämän viinitila kierroksen! Itsekin asuin Barcelonassa vuosina 2001-2005, mutta jostain syystä en ikinä näille viini toureille mennyt.

 15. Tällaiseen arvontaan on pakko osallistua 🙂 Barcelonassa olen käynyt pari kertaa ja nyt kun perusturre nähtävyydet on koluttu, voisi seuraavalla reissulla laajentaa reviiriä viinitilojen suuntaan.

 16. Olen jo asunut tovin täällä ja kierros viinitilalla kuuluu ehdottomasti niihin aktiviteetteihin, joissa haluan käydä!Kiitos blogista ?

 17. Olipas hyödyllistä ja kätevää tietoa. Itse turismi-alalla työskentelevänä joutuu myös vastaamaan monenlaisiin kysymyksiin ja kun en ole itse päässyt viinitilalle vierailemaan, on pitänyt keksiä vastauksia… Nyt löytyi tietoa, mutta toivottavasti myös pääsisi itse tilalle! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.