Rantaelämää, Slovenia

Auringonlasku ruusujen satamassa (Portoroz)

Näppärää tämä matkustaminen Euroopassa: voit lähteä toiseen maahan ihan vaan huviksesi vaikkapa iltakävelylle, ilman sen suurempia suunnitelmia! Niin minä ja minun herraseuranikin teimme eräänä iltana, eli otimme passit tai henkkarit taskuun, istuimme vuokra-auton kyytiin ja ajelimme tunnin verran Italian Triestestä mutkaisia teitä Slovenian rantalomakohteeseen Portoroziin.

Portoroz

 

Käydessäni aiemmin päivällä Triesten turisti-infosta hakemassa kaupungin kartan kysyin huvikseni päiväretkikohteita Sloveniasta. Minulle suositeltiin Pirania, erästä Slovenia parhaiten säilyneistä historiallisista kaupungeista, joka sijaitsee Adrianmeren rannalla, aivan Italian rajan tuntumassa. Toisaalta miehen paikalliset kollegat suosittelivat Portorozia kolmen kilometrin päässä Piranista, ja sinne sitten ajoimme. Virhe, sillä Portoroz on tyypillinen rantamesta, jossa poppi soi ja kojut myyvät kellukkeita ja hassuja paitoja. Piran olisi ollut todennäköisesti enemmän meidän makuumme.

PortorozPortorozPortoroz

 

Onneksi auringonlasku oli huikaisevan kaunis, ja kävelimme rantaviivaa kohti Pirania, sinne kuitenkaan ehtimättä. Pysähdyimme rantabaariin iltapalalle ja hitaan palvelun korvasi oikein hyvä ruoka. Minun kasvisannokseni ei ollut erityisen kuvauksellinen, mutta paremman puoliskoni kalaruoasta nappailin kuvia.

Portoroz

 

Slovenialla on rantaviivaa niukasti, vajaat 50 kilometriä, mutta se on todella kaunista. Istrian alue, jolla tämäkin ranta sijaitsee, tuntuu olevan kovin trendikästä juuri nyt, ja ainakin minun silmiini mainintoja Istrian herkuista ja maisemista on pompannut vähän joka puolelta. Suurin osa Istriasta kuuluu Kroatialle (jonka kukkuloita näkyi vastarannalla), mutta myös tämä Slovenian rantaseutu ja osa Italiaa, Triestekin, lasketaan kuuluvaksi Istriaan. Ja hei, ensi kesänä Finnair lentää Suomesta suoraan Istrian merkittävään kaupunkiin Pulaan!

Portoroz

 

Illan pimetessä ja sateen taas alkaessa palasimme takasin Triesteen (jonka nimi sloveniaksi on muuten Trst, ostatko vokaalin?). Ensimmäinen käyntini Sloveniassa ei ollut yhtään hassumpi, tänne tullaan toistekin paremmalla ajalla!

Portoroz

 

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

36 thoughts on “Auringonlasku ruusujen satamassa (Portoroz)

 1. Tuollapäinhän tuli tosiaan itsellä pyörittyä kaksiviikkoa kesälomasta. Slovenian osuus rannikosta teki kyllö suurimman vaikutuksen ja Piran oli koko Istrian rannikon kaunein kaupunki näin omasta mielestä. Toisaalta Portoroz oli vallan mainio yöpymiseen ja yhteen lepopäivään rannalla. Ensi kerralla siis ehdottomasti kannattaa pysähtyä Piranissakin! : )
  Norskilla pääsi muuten kätevästi jo tänä vuonnakin suoraan Helsinkiin Pulasta, josta me lennettiin takaisin. Enpäs tiennytkään, että Finnairikin aikoo aloittaa kyseisen reitin.

  1. Finnair lentää Pulaan ilmeisesti vain kesän 2016 ajan, näin olin ymmärtävinäni. Nämä kesäaikataulut ovat monesti kivoja, mekin lensimme Vuelingillä Barcelonasta Triesteen ja sekin reitti on ”auki” vain kesällä.

 2. Ihanan näköistä, ja herkun näköinen kala! Slovenia on pitkään ollut minulle sellainen kohde, jossa lähtisin mielläni käymään, eikä se tunne tämän perusteella ainakaan heikentynyt… 🙂 Tosin uimaleluista ja paitakojuista en erityisemmin välitä…..

  1. Se vähäinen luonto, mitä ehdimme auton ikkunasta, näkemään oli huiman kaunista! Vuorihullu perheemme viihtyisi Sloveniassa varmasti hyvin 🙂

  1. Vähän jäi kaihertamaan se Piranin missaaminen, mutta onpahan hyvä syy mennä toistekin. Portoroz ei niin sykähdyttänyt, mutta bilettäjille se on varmaan aika mahtava paikka, ainakin baarien määrästä päätellen 🙂

 3. Sloveniaa on kehuttu kovasti viime aikoina, selkeästi nouseva kohde, eikä varmasti syyttä! Ja tuo on niin totta, Euroopassa on näppärää piipahdella rajojen yli, pitäisi kunnostautua enemmän Euroopassa reissaamisessa, viime vuosina kun matkat ovat lähes poikkeuksetta vieneet meidät kaukomaille. Ehkä nyt vauvan myötä painopiste on hetken aikaa enemmän ”lähimatkailussa” 🙂

  1. Meidänkin arkemme on tällä hetkellä sellaista, että siihen sopii paremmin useita lyhyitä reissuja lähelle kuin kaukomatka kerran vuodessa. Ja hyvä näin, ihan jo Euroopasta löytyy mitä erilaisempia maastoja, kaupunkeja, kulttuureja… New Yorkiin palaisin heti uudestaan, muuten olen tällä hetkellä ihan tyytyväinen Euroopan tarjontaan!

 4. Slovenia on todella upea paikka! Itsekin ajelin siellä autolla ja tiet olivat hyvässä kunnossa, joten mikäs siinä reissatessa. Itse ajelin Lubjanasta Triesteen ja sitten myös Pulaan, jossa otin pari pulaan joutunutta liftarityttöä kyytiin 🙂 Minulla jäi kuitenkin tuo Slovenian rannikko väliin, harmi kyllä!

  1. Tiet olivat tosiaan hyvässä kunnossa, vaikka moottoriteitä vältimmekin vinjetin takia. Slovenia muutenkin näytti hyvinvoivalta, ainakin tämä seutu, ja herraseurani ihmetteli uusien, kalliiden autojen määrää.

 5. Onpas Sloveniassa kivan näköistä! Istria on kiinnostanut lomakohteena jo jonkin tovin, ja minäkin kiinnitin huomiota että Finnair avaa reitin Pulaan. Ehkä ensi vuonna sitten sinne!

  1. Vähäisellä kokemuksellani voin suositella :). Itse ainakin haluan Istriaan, Kroatiaan ja Sloveniaan toistekin!

 6. Slovenia on kaunis maa ja ihmiset ystävällisiä. Ljubljanan seudulla muutamilla tuntui olevan loma-asuntoja Kroatian puolella rannikolla eli helpoa kun on lyhyet etäisyydet ilman rajamuodollisuuksia. Piran on sellainen paikka, missä haluaisin käydä kun siellä en ole ollut.

  1. Etäisyydet ovat tosiaan lyhyet ja ilmeisesti maisemat ja maastot vaihtuvat todella nopeasti vuorista merenrantaan! Hienoa seutua!

 7. Slovenia on jäänyt meillä aivan tutkimattomaksi seuduksi, kiva lukea kokemuksia sieltä. Piran kuulostaa mielenkiintoiselta historiallisine keskustoineen ja kapeine kujineen, Portorozin uimapatjakaupat ja jytke sitten vähemmän houkuttelevalta! 🙂

  1. Ehkä Portorozkin on erilainen muulloin kuin elokuussa, nyt se vaan oli sellainen kliseinen rantakohde. Meidän lapset olisivat tykänneet ainakin vähän pienempinä tästä paikasta ja sen minidiskoista 🙂

 8. Eipä tulis ensimmäisenä mieleen, että Sloveniassa olisi tällaista maisemaa. Ei yhtään hassumpi road trip tosiaankaan. Niin lähellä vielä! Euroopassa olisi ihan huippua joskus seikkailla autolla vähän enemmänkin. Äkkiä sitä maasta toiseen hurauttaa. 🙂

  1. Vaivatonta tosiaan tuo maan vaihto, kun ei tarvitse kuluttaa aikaa rajoilla ja tulleissa! Sama juttu se on täällä meidän hoodeilla: välillä ei tiedä onko Ranskassa vai Espanjassa 🙂

  1. Ne vuoret näyttävät ainakin kuvien perusteella huimilta! Ja mukavan näköisiä kaupunkejakin siellä olisi 🙂

 9. Jostain syystä Sloeniassa ei ole tullut koskaan käytyä, mutta tämän posrauksen innoittamana pitää sitäkin vaihtoehtoa ryhtyä tutkailemaan… Joskus kesälomareissulla voisi tietysti valita jonkin muun matkakohteen kuin Italian tai Espanjan, jonne aina vaan, vuodesta toiseen, palaan.

  1. Tuttua tuo, että aina tulee mentyä samoihin paikkoihin, vaikka maailmassa, lähelläkin, olisi vaikka mitä nähtävää! Me olemme esimerkiksi asuneet yli kuusi vuotta nyt Espanjassa ja eipä ole monta kertaa menty Katalonian rajojen ulkopuolelle. Pitäisi kyllä!

 10. Olemme käyneet vaan Ljubljanassa, mutta siitä pidimme – vanhan kaupungin ja maisemien osalta. Puistotkin olivat kivoja. Vain huijaamalla lisätuloja yrittävät poliisit eivät … mutta voihan olla, että viime vuosina maa olisi tuoltakin osin jo siistiytynyt.

  1. Ljubljana oli niiiin lähellä, mutta julkisilla kulkuneuvoilla niin kaukana, että tällä kertaa jäi väliin. Täytyy kyllä päästä sielläkin käymään, hienolta näyttää!

 11. Voi että, keski-Euroopasta matkailu on niin helppoa! Kaunis auringonlasku, kyllä tuon takia kannattaakin lähteä 🙂

  1. Kieltämättä oli kiva ajella rantatietä ja katsoa, kun taivas muuttui punaiseksi, keltaiseksi, lilaksi… 🙂

 12. Teillä on kyllä ollut aikamoinen reissukesä, ihanaa! 🙂 Nuo välimatkat, maat ja vaihtuvat maisemat ovat ehdottomasti keskisemmän Euroopan etu. Tuntuu, että täällä UK:ssa on jumissa ympäröivän meren takia, Suomi on muuten vaan kaukana yms. Kohta helpottaa kun muutto lähenee, pääsee reissaamaan enemmän 🙂

 13. Slovenia on kaikkea pienoiskoossa, merta, vuoria, pikkukaupunkeja. Jokaiselle löytyy jotain. Aktiivilomalaiselle pyöräilyä, haikkausta vuorilla jne. En ole vielä päässyt kyllästymään vaikka kohta 20-vuotta olen jo täällä asunutkin… Tervetuloa! Dobrodošli!

  1. Slovenia jäi meitä vuorihulluja kiinnostamaan kovasti ja ihan varmasti tulemme sinne joskus pidemmäksi aikaa 🙂

Comments are closed.