Katalonia

Junalla ja metrolla naapurikaupunkiin – Badalona

Matka se on pienikin matka, suuntautui se sitten vaikka naapurikaupunkiin! Ihan Barcelonan kyljestä löytyy Badalona, kaupunki, johon minulla ei ole oikeastaan koskaan ollut yhtään mitään asiaa, siellä kun ei varsinaisesti ole mitään erikoisen kiinnostavaa nähtävää tai tekemistä. Eilen kuitenkin alkoi Barcelona kyllästyttää ja koska Badalonaan pääsee hetkessä, pakkasin kameran mukaan ja rytkyttelin junalla tutkimaan kaupunkia.

Badalonaan tosiaan pääsee paitsi metrolla (lila linja L2), myös junalla R1 tai vaikka pyöräillen, matkaa kun on vain kymmenkunta kilometriä. Menin junalla ja palasin metrolla ja kumpaankin kulkuvälineeseen käy Barcelonan joukkoliikenteen halvin lippu. Yhdensuuntainen matka maksoi siis kymmenen kerran lipulla noin euron, varsin sopuhintaista siis!

Paikka missä halusin Badalonassa ensisijaisesti käydä oli Pont del Petroli, 275 metriä pitkä laituri. Alunperin laituri oli öljytankkereiden käytössä ja siitä sen nimikin tulee. Laituri otti osumaa viime vuoden isoissa myrskyissä, mutta nyt se on korjattu ja ulkoilijat ovat sen jälleen vallanneet.

BadalonaBadalona

 

Laiturin alkupäässä leijailee vieno aniksen tuoksu. Anís del Mono -anisviinatehdas sijaitsee ihan rannassa ja laiturin alkupäästä löytyy hassu apinapatsas, jolla on Charles Darwinin naama, pitelemässä anispulloa (mono=apina). Knoppitieto: ainakin Kummisetä- ja Donnie Brasco -leffoissa on kohtaus, jossa juodaan Anís del Monoa!

BadalonaBadalona

 

Toisessa päässä, siellä laiturin kärjessä on kummallisen hiljaista. Rannan suunnasta kuuluu toki aaltojen loiske ja liikenteen humina, mutta mereltä ei kuulu mitään. Laiturinnokassa on tutkimuslaitteita, joilla tutkitaan sääoloja, ja niitä voi kuka tahansa käydä kurkkimassa reaaliajassa Pont del Petrolin kotisivuilla. Barcelona ei ole kaukana ja täältä näkyy mm. Torre Glòries, Sagrada Família ja Tibidabo.

BadalonaBadalona

 

Muutama päivä sitten WWF julkaisi raportin, jossa kerrottiin, että tämä meidän rakas Välimeremme on muuttumassa muovimereksi. Esimerkiksi Espanja kierrättää 38% muovistaan ja loput menee, niin, minne… Raportin mukaan pelkästään Espanja dumppaa Välimereen yhdessä päivässä 126 tonnia muovia. Turismi lisää Välimeren maiden muovimäärää kesäisin jopa 40 prosenttia. Lähes kaikista Välimeren alueen merieläimistä löytyy mikromuovia ja 90 prosenttia eläimistä on syönyt suurikokoista muoviroskaa. Järkyttävää! Täällä Badalonan edustalla vesi näytti puhtaalta ja kaloja oli todella paljon, mutta sepä ei paljon lohduta…

Badalona

 

Olin liikkeellä aamupäivällä. Rantabulevardilla oli lenkkeilijöitä ja koiranulkoiluttajia, rantabaareja vasta availtiin. Lasten kiipeilytelineissä ja keinuissa näkyi muutama lapsi. Koulut jatkuvat vielä viikon, ja sen jälkeen lapsia alkaa näkyä rannoilla ja puistoissa arkenakin enemmän.

BadalonaBadalona

 

Kuten jo sanoin, Badalonassa ei ole hirveästi nähtävää. Samat kaupat ja kahvilaketjut löytyvät Barcelonastakin, eikä katukuva ole erityisen nätti. Mutta Badalonan museo on hieno! Badalonalla on pitkä ja mielenkiintoinen historia. Roomalaiset perustivat aikoinaan nykyisen Badalonan kohdalle Baetulo-kaupungin ja sen raunioihin pääsee tutustumaan museossa. Kerrankin täkäläisessä museossa on kattavat tekstit myös englanniksi! Ja hei, muutama vuosi sitten pääsin Badalonan roomalaisjuhlilla gladiaattorin kainaloon.

BadalonaBadalona

 

Kävin vielä ennen kotiinpaluuta gluteenittomassa leipomossa. Ihan Pompeu Fabra -metroaseman läheltä löytyy täysin gluteeniton leipomo ja kahvila La Mar de Cookies ja kävin sieltä ostamassa kotiinviemisiksi tuoreen limpun ja suklaacroissanteja. Jo pelkästää tuoreen leivän takia kannatti tulla käymään täällä asti! Ja toki muutenkin, oli ihan kiva minireissu ja maisemanvaihdos!

Badalona

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.