Barcelona, Nähtävyydet

Suljetaan Barcelonan delfinaario, jooko!

En yleensä jaa tässä pienessä blogissani jyrkkiä mielipiteitäni oikeastaan mistään. En puhu esimerkiksi Katalonian ja Espanjan politiikasta, vaikka jutunjuurta olisikin päivittäin tarjolla. En hauku huonoja hotelleja tai ravintoloita, vaan jätän ne blogissa mainitsematta ja sen sijaan jupisen loputtomiin lähipiirilleni. Haluan pitää blogini sellaisena kevyenä reissuvihkonani ja jättää lähes kaikki ikävät ja matkailun ulkopuoliset asiat muille areenoille.

Nyt kuitenkin on kyseessä sellainen asia, joka koskettaa minua niin paljon, että haluan jakaa sen täällä blogissanikin, ja liittyyhän se suoraan matkailuun, Barcelonaan ja turismiin. Nimittäin Barcelonan delfinaario. Se pitäisi saada suljettua.

Kyllä, mekin olemme tässä delfinaariossa käyneet, olihan meillä vuosien ajan kausikortti Barcelonan eläinpuistoon, jossa delfinaario sijaitsee. Tieto lisää tuskaa, emmekä ole enää vuosiin ostaneet kyseistä kausikorttia tai käyneet ylipäänsä missään eläinpuistossa, mutta lasten ollessa pieniä kävimme täällä usein katsomassa eläimiä ja viettämässä aurinkoista puistopäivää. Uskallan väittää, että nämä retket tekivät omalta osaltaan meidän betoniviidakossa elävistä mukuloistamme myötätuntoisia ja ajattelevia eläinrakkaita ihmisiä. Minut tuntevat tietänevät, että olen sellainen ilkeä äiti, joka pitää tiukkaa kuria ja vaatii hyvää käytöstä ihmisten ilmoilla (kotona ollaankin sitten kuin ellun kanat, mutta ei siitä sen enempää). Meidän lapset eivät koskaan saaneet koputella apinoiden lasiseiniä, huutaa tai muuten mekastaa. Ei, me menimme katsomaan niitä eläimiä ja oppimaan, monesti joku eläinkirja mukanamme, ja lapset saattoivat istua pitkiä aikoja paikoillaan ja vain katsella, kuinka gorilla kaivoi nenää tai vuohet puskivat toisiaan. Katselimme pingviinejä ja puhuimme Happy Feet -elokuvasta. Riehumiset hoidettiin pois päiväjärjestyksestä sitten eläinpuiston isossa leikkipuistossa. Meillä oli yleensä aina kiva päivä eläimiä katsellen, ja illat piirreltiin sitten milloin kirahveja, milloin riikinkukkoja.

Barcelonan delfinaario

 

Delfinaariossa tuli silti aina paha mieli. Yksi herättävimpiä kokemuksiani oli se, kun olimme kerran katsomassa delfiinejä sellaisen lasiseinän takaa. Pienehkössä altaassa oli kolme delfiiniä, ja näin maallikkona, mitään delfiinien käyttäytymisestä tietävänä väittäisin, että ne leikkivät keskenään. Yksi delfiineistä teki päälaen ilma-aukolla kuplia veteen ja kaksi muuta yritti kuonollaan poksauttaa niitä rikki, ihan selvästi kilpaillen, kuka ehtii ensin. Sitä oli toisaalta ihan hauska katsoa, joo, mutta siitä tuli niin ahdistava olo, että edelleen muistan sen fiiliksen kaikkien näiden vuosien jälkeen. Eivät nämä älykkäät, leikkisät, kauniit otukset kuulu tänne pieneen uima-altaaseen betonin keskelle!

 

Niinpä tahtoisinkin jakaa tietoa kampanjasta, jonka eläinsuojelujärjestö FAADA on aloittanut. Barcelonan eläinpuistossa asuu tällä hetkellä kuusi delfiiniä. Niistä viisi on syntynyt vankeuteen ja yksi, nimeltään Anak, syntyi vapaana Karibianmerellä. Eläinten olosuhteet eivät vastaa millään lailla nykypäivän vaatimuksia, ja delfiinit ovat stressaantuneita ja kärsivät. Tällä hetkellä delfiinien temppuesityksiä ei järjestetä huonoista olosuhteista ja niiden vaatimista remonteista johtuen, ja siksipä nyt onkin täydellinen aika vedota päättäjiin, lopettaa 10 miljoonaa euroa maksava remontti ja sulkea koko laitos!

#AdéuDelfinari -kampanjan tarkoituksena on sulkea Barcelonan delfinaario pysyvästi ja turvata nykyisille delfiineille asialliset ja hyvät olot niiden loppuelämäksi, ilman pakkoa esiintymiseen ja lisääntymiseen. Kampanjaan voi osallistua allekirjoittamalla vetoomukseen tässä linkissä, ja samalta englanninkieliseltä sivulta löytyy lisää tietoa kamppiksesta. Ja voihan tietoa jakaa myös Twitterissä, Facebookissa ja muualla somessa. Tehkää hyvin!

 

Suomessa on ollut puhetta delfiineistä ja niiden hyvinvoinnista paljon viime vuosina, etenkin liittyen Särkänniemen delfinaarion sulkemiseen. Tieto lisääntyy ja ympäri maailmaa ollaan herätty toiminnan epäeettisyyteen, mutta vielä on paljon tehtävää. Toiveissa onkin, että Barcelona liittyisi ensimmäisenä Espanjassa niiden monien muiden kaupunkien joukkoon, jotka ovat jo luopuneet delfinaarioistaan. Kataloniassa eläinten käyttäminen sirkuksissa on kielletty, ja mikäpä muu delfiiniesitys on kuin sirkusesitys!

Delfiineistä ja niiden elämästä sekä vapaudessa että vankeudessa on kirjoitettu aiemmin ainakin blogeissa Matkakuume.net, Vaihda vapaalle sekä Rimma+Laura useaankin otteeseen, ainakin täällä ja täällä.

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

 

7 thoughts on “Suljetaan Barcelonan delfinaario, jooko!

  1. Hyvä kun kirjoitit aiheesta! Toivottavasti tämäkin delfinaario saataisiin suljettua. Ja toivottavasti mahdollisimman moni ymmärtäisi jättää delfinaariot ihan missä päin maailmaa tahansa väliin. Tuntuu, että tietoisuus asiasta on onneksi lisääntynyt huimasti viime vuosina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.