Ranska

Carcassonne – Lautapelistä tuttu linnoitus viinipeltojen keskellä

Cité de Carcassonne – satumainen, lautapelistäkin tuttu linnoitus, jossa taas tänä jouluna kävimme. Olemme käyneet täällä monta kertaa aiemminkin (viimeksi jouluna viisi vuotta sitten, Facebook muistutteli. Mihin aika häviää??), mutta paikka on niin upea, että paluu linnoituksen kapeille kujille, keskiajan tunnelmiin oli ihan selvä juttu Ranskanlomallamme.

Keskiaikainen, muurein ympäröity jykevä linnoitus on täydellinen esimerkki tuon ajan sotalinnoituksesta. Ympärillä kumpuilee viinipeltoja, varsinainen Carcassonnen kaupunki on ihan linnoituksen juurella, taustalla kohoaa Pyreneiden vuoristo. Carcassonne on todella kaunis paikka, jolla on myös ollut strateginen merkitys monissa historian sotaisissa melskeissä 2500 vuoden olemassaolonsa aikana.

CarcassonneCarcassonneCarcassonne

 

Linnoitukseen, citéen, on ilmainen sisäänpääsy, mutta jos haluaa muurien päälle kävelemään ja tutustumaan varsinaiseen kreivien linnaan, pitää siitä maksaa. Ja kannattaa maksaa, kokemus jää vajaaksi, jos ei nouse muurien päälle, joilta todella näkee, että kuinka isosta kompleksista on kyse. Muureja on peräti kolme kilometriä ja torneja matkan varrella 52, mutta tokikaan ihan joka kohtaa ei pääse tutkimaan. Sisäänpääsylipulla pääsee linnaan ja sen sisäpihoille, ja täällä voi katsoa ihan mielenkiintoisen videon linnoituksen historiasta ja rakennusvaiheista. Aukioloajat ja hinnat löytyvät tästä linkistä.

CarcassonneCarcassonneCarcassonneCarcassonneCarcassonneCarcassonne

 

Linnoitus on hienosti entisöity. Carcassonne oli päässyt raunioitumaan todella pahasti 1800-luvulla ja siellä asui alueen köyhiä slummimaisissa oloissa. Onneksi arkkitehti Eugène Viollet-le-Duc aloitti citén restauroinnin 1800-luvun puolivälissä. Remontti valmistui vuonna 1911 ja palautti linnoituksen 1200-luvun lopun loistoonsa. Muurien sisäpuolella voi todella kuvitella miekkojen kalistelun ja ritarien läsnäolon, eikä tunnu yhtään siltä, että olisi lavasteissa, vaikka tokihan täällä on paljon matkamuistomyymälöitä ja muuta turisteille suunnattua viihdykettä. 1997 linna liitettiin UNESCO:n maailmanperintölistalle ja se on yksi Ranskan vierailluimpia monumentteja (toinen vastaava paikka on Mont Saint-Michel Normandiassa, josta kirjoittamassani postauksessa löysinkin yhtäläisyyksiä näiden kahden paikan välillä) .

CarcassonneCarcassonne

 

Linnoituksen muurien sisäpuolella asuu muutamia ihmisiä ja siellä on ikään kuin pieni kylä täynnä kahviloita, kauppoja ja majapaikkoja. Kapeat kadut olivat joululoman aikaan täynnä ihmisiä kameroiden kanssa ja ihmiset istuivat näin joulukuisen hyisenä päivänäkin terasseilla kahvittelemassa ja lounaalla. Olemme käyneet täällä joskus kesällä ja silloin ihmisiä oli aivan valtavasti. Kannattaa siis yrittää hieman taktikoida ajankohdan kanssa, jos ei tykkää tungoksesta. Ravintolat ovat hieman kaupungin ravintoloita kalliimpia, ja gluteenitonta pitsaa ja muuta tarjontaa on esimerkiksi La Courtine -ravintolassa.

Kannattaa käydä ainakin katsomassa, että miltä näyttää Basilique de Saint-Nazaire ja sen värikkäät ikkunamaalaukset ja ihan vaan kuljeskella kujilla ja käydä pienissä myymälöissä ja herkkukaupoissa. Jokunen museokin täällä on. Meidän lapset olisivat halunneet kidutusmuseoon, mutta en todellakaan heitä sinne päästänyt, etenkin kun sen arvostelut olivat pitkin nettiä surkeat. Varsinaisessa Carcassonnen kaupungissa on enemmän ja parempia museoita, jos ne kiinnostaa.

CarcassonneCarcassonneCarcassonne

 

Tänne kannattaa ottaa mukavat kengät jalkaan, sillä käveltävää riittää ja kadut ovat mukulakiveä. Myös nousu linnoitukselle Carcassonnen varsinaisesta kaupungista on jyrkkä, mutta onneksi huonojalkaisemmille järjestetään kaupungista kuljetuksia ainakin kesäkuukausina. Linnoituksen lähellä on maksullisia parkkipaikkoja.

CarcassonneCarcassonne

 

Carcassonne on eittämättä yksi maailman upeimpia linnoja ja erinomainen esimerkki keskiajan Euroopan sotalinnoitusten arkkitehtuurista. Parasta on kuitenkin tunnelma, etenkin jos tänne sattuu silloin, kun muita matkailijoita ei ole liikaa. Vanhoissa kaduissa ja kivisissä kullankeltaisissa muureissa on jotain, joka saa ajatukset prinsessasatuihin ja uljaisiin ritareihin. Niin ja Carcassonne näyttää hienolta myös kauempaa katsottuna eli kannattaa pitää silmät auki, kun lähestyy kaupunkia. Ehdoton käyntikohde, kun sattuu liikkumaan tässä osassa Ranskaa!

CarcassonneCarcassonne

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

34 thoughts on “Carcassonne – Lautapelistä tuttu linnoitus viinipeltojen keskellä

  1. Saatiin peli joululahjaksi ja se on todella kiva! Alkuun vähän epäilin, mutta tykästyin. Toki siihen(kin) peliin saatan jossain kohtaa kyllästyä, mutta ilmeisesti peliin voi ostaa paljon lisäosia.

    Pelin myötä heräsi myös kiinnostus vierailla linnassa. Pari kertaa olen ajanut läheltä, mutta silloin tuli tehtyä pysähdykset muissa paikoissa. Kolmannella kerralla on sitten varmasti jo mentävä poikkeamaan. Hienoltahan tuolla näyttää :). Kiitos tästä tekstistä, oli mukava lukea paikasta!

  2. Hävettää myöntää, mutta en ole käynyt ikinä Ranskassa! Siitäkin huolimatta, että ihan ensimmäisenä meidän suhteen alussa yli 6 vuotta sitten mies lupasi viedä mut Pariisiin. No moneen muuhun paikkaan ollaan kyllä menty, mutta Pariisi ja Ranska on yhä näkemättä. 😀 Mutta upea linnoitus. Voin hyvin kuvitella, nuo maisemat lautapeliinkin!

    1. Kesällä on tietysti oma viehätyksensä, mutta itse asiassa nyt kun ajattelen, niin syksy voisi olla hyvä aika, kun viinipellot ovat värikkäinä!

  3. Carcassonne on yksi suosikkilautapelini. Tuonne olin jo vuonna 2016 suunnittelemassa vierailua, mutta en sitten ehtinytkään. On kyllä listalla paikoista, jossa haluan käydä. Pitääkin muistaa raaskia ostaa pääsylippu, että näkee kokonaisuuden. 🙂

  4. Oi, Carcassonnen parissa on kyllä tullut kulutettua ilta jos toinenkin, mutta se oikea Carcassonne on näkemättä. Upeita kuvia ja niistä välittyy todella ihana keskiaikainen tunnelma! Keskiaikaa henkivät kylät on mun heikkous, eli on tuonnekin vielä joskus päästävä! 🙂

  5. Carcassonne on ollut jo pitkään käyntikohteiden listalla, kun tykkään paljon sekä kyseisestä lautapelistä että erilaisista linnoituksistakin. Tämä postaus vain lisäsi innostusta, turistimassat ei ole tuollaisessa paikassa mikään yllätys. Sijainti on omiin valmiisiin matkasuunnitelmiin nähden vähän haastava, mutta eiköhän tuo tule joskus Provenceen tai Barcelonaan yhdistettyä.

  6. Tämä on kyllä niiden paikkojen listalla, jotka on vielä joskus nähtävä. Olen ihaillut tuota linnoitusta useissakin telkkarin historiaohjelmissa, ja lisäksi paikkakunta kiinnostaa koska olen lukenut huvikseni paljon keskiajan historiaa. Carcassonne liittyy niin olennaisesti kataarien vainoihin.

    1. Joo, kataarilinnoja ja muita kohteita on tuolla paljon. Kävimme joskus esimerkiksi Montségur-linnan raunioilla ja silloin tuli luettua paljon kataareista. Kiinnostavaa historiaa.

  7. Carcassone ja reissailu kuuluu eittämättä yhteen. Opettelin pelin yhdellä pidemmistä reissuistamme, ja pelasimmekin sitä aivan solkenaan! Jotenkaan en ole edes ajatellut sitä, missä tuo paikka todellisuudessa sijaitsee, joten kiitos tästä yleissivistyspläjäyksestä 😉 Tuonne täytyy kyllä joskus päästä!

    1. Turisteja tuppaa olemaan liikaa ja tuolla määrää ei edes voi mitenkään rajoittaa, kun portit ovat kaikille auki. Nyt talvella ihmismäärä oli siedettävä, mutta aikaisemmilla kesäreissuilla ei voinut kuvitellakaan menevänsä lounaalle tai edes kauppoihin sisälle, kun porukkaa oli niin paljon. Ja niistä vuosista ihmispaljous on varmasti vielä lisääntynyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.