Palataanpa hetkeksi kesäiseen Etelä-Bretagneen ja mystisimpään paikkaan, jossa kesän mittaan kävimme: kohteena oli Carnac ja sen kivimuodostelmat! Unohtakaa Stonehenge, Ales stenar ja muut pienet kivikasat ja piperrykset, tässä on kivirivit vailla vertaa!
Carnac on kummallinen: siellä on yli 3000 suurta kiveä, jotka on esihistoriallisella ajalla järjestetty täsmällisen suoriin riveihin. Syytä ei kukaan tiedä, vaikka kyseessä on maailman suurin tällainen kivirakennelma. Arvailuja kivirivien syistä on toki tehty paljon. Kivien asennoilla ja sijainneilla on nähty yhteyksiä tähtitieteeseen, kalenteriin, maanjäristysten ennustamiseen ja kuun liikkeisiin, ja legenda myös kertoo kivien olleen roomalainen armeija, jonka taikuri Merlin muutti kivipaaseiksi. Todellista kivien historiaa ja syytä voi kuitenkin vain arvailla!
Carnacista löytyy sekä yksinään seisovia pystykiviä eli hiidenkiviä eli menhirejä (joita Obelix kantaa sarjakuvissa) että kivistä kasattuja rakennelmia, dolmeneja, joissa pystykivet kannattelevat isoa laattamaista vaakakiveä. Alueella on myös esihistoriallisia hautapaikkoja ja muita kivisiä rakennelmia.
Kivijonotkin voivat olla suosittu nähtävyys ja niihin voi tutustua esimerkiksi turistijunan kyydissä tai opastetulla kierroksella. Pääsy alueelle on rajattu, sillä ihmismassat (kyllä, täälläkin on bussiryhmiä ja paljon porukkaa, hämmästyttävää kyllä) pilaisivat nopeasti alueen ja aiheuttaisivat eroosiota. Kannattaa tarkistaa aukioloajat Carnacin turistitoimistosta ja käydä hakemassa tietoa Maison des Mègalithesta. Jos esihistoria kiinnostaa ihan tosissaan, on Carnacissa myös esihistoriaan keskittyvä museo, Musée de Préhistoire.
Kuvissa kivijonot eivät näytä niin vaikuttavilta kuin todellisuudessa. Me tutkimme suurimman osan ajasta Le Ménecin kivikeskittymää, joka on isoin ja jossa on 12 suorassa rivissä pystykiviä yli kilometrin matkalla. Isoimmat, yli nelimetriset kivet, sijaitsevat sijaitsevat läntisessä päässä ja matkan varrella ne pienenevät alle metrin korkuisiksi. Le Ménecissä on isoimmat parkkipaikat ja myös tuo ylempänä näkynyt infopiste. Me emme päässeet ihan kivien viereen, mutta aidan takana kulkee leveä polku, jota pitkin voi kiertää aluetta. Aivan riittävän hyvin näkee täältäkin näitä lohkareita.
Luin vasta reissumme jälkeen, että Carnacin turistitoimistosta (jonka osoite on Avenue des Druides, Druidien avenue, kuinka jännittävää!) olisi saanut ilmaisen kartan, johon on merkitty kaikki alueen kiinnostavimmat kohteet. Me tutkimme aluetta vähän mutu-tuntumalla ja Googlea apuna käyttäen.
Autolla on näppärä siirtyä paikasta toiseen. Kannattaa esimerkiksi käydä Kermariossa ja jatkaa siitä matkaa Kerlescaniin, jossa sijaitsee se suurin menhir, 6,5 metriä korkea Géant du Manio. Sitten olisi vielä jäljellä Petit Ménec, jossa on pieniä, sammalen peittämiä kiviä siisteissä riveissä. Paljon kohteita, ja kyllä täällä päivän saa kulumaan, toki puolessakin päivässä ehtii kiviä ihmettelemään ihan tarpeeksi.
Oli kyllä mielenkiintoinen kohde, ainakin näin historianörtin mielestä. Tällaista ei ole toista! Yritimme miettiä päämme puhki erilaisia syitä kivien siirtelylle, mutta ehkä on parempi jättää se asiantuntijoille. Meille sattui mukava, aurinkoinen päivä, ja stoppi Carnacissa oli juuri sopiva jaloitteluhetki pitkällä roadtripillä. Kannattaa Bretagnessa kulkiessa käydä katsomassa, miltä kivirivit näyttävät, sillä historia ja mystiikka saavat aina mielikuvituksen liikkeelle. Ja onhan se bretagnelainen maaseutu kaunista, jos ne kivet eivät niin hirveästi kiinnostaisikaan!
Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).
Aikamoisia, vau! Varmaankin kiva kierrellä. Kävin netissä katsomassa miltä nuo näyttävät ylhäältä käsin ja olivat tosi vaikuttavia. Tuollahan kannattaisi pyörittää turistilentoja! Vai oliko niitä?
Olisi kyllä mahtava idea järjestää vaikka jotain helikopterilentoja, mutta en tiedä onko niitä. Hain reissua suunnitellessa videoita netistä ja aika huonolaatuisia näyttivät olevan eli ei siellä ainakaan kauheasti lennellä. Esim. tämän löysin Youtubesta, ja tästä näkee vähän mittasuhteita, vaikka laatu ei parasta olekaan: https://www.youtube.com/watch?v=UqwhPUZKSLU
Aikamoisia, vau! Varmaankin kiva kierrellä. Kävin netissä katsomassa miltä nuo näyttävät ylhäältä käsin ja olivat tosi vaikuttavia. Tuollahan kannattaisi pyörittää turistilentoja! Vai oliko niitä?
Aikamoisia, vau! Varmaankin kiva kierrellä. Kävin netissä katsomassa miltä nuo näyttävät ylhäältä käsin ja olivat tosi vaikuttavia. Tuollahan kannattaisi pyörittää turistilentoja! Vai oliko niitä?
Aikamoisia, vau! Varmaankin kiva kierrellä. Kävin netissä katsomassa miltä nuo näyttävät ylhäältä käsin ja olivat tosi vaikuttavia. Tuollahan kannattaisi pyörittää turistilentoja! Vai oliko niitä?
Tää oli mulle ihan tuntematon kohde, kiva kun toit sen meidänkin tietoisuuteen nyt. 🙂 Näyttää tosiaan aika vaikuttavilta.
Oli kyllä yllättävän vaikuttava paikka! Niitä kiviä vaan jatkui ja jatkui, ihan käsittämätöntä!
Tulee mieleen täkäläiset panssariesteet, mutta kivet taitavat olla isompia. Ehkäpä tarkoitus oli esihistoriassa olla sama, rakentaa jonkinlainen linnoitus. Kiven taakse pääsee suojaan keihäältä ja nuolelta. Kun Bretagne on vielä meren rannalla, niin pahat soturit ovat saattaneet tulla merten takaa, vaikkapa mystisestä Atlantiksesta, ken siihen tahtoo uskoa.
Vähän ikävää, että tuollainenkin kohde on turakoitunut. Varmasti sinne menee kaikki mahdolliset paikalliset koululuokat.
Joo, ihan varmasti koululaisparkoja kierrätetään täällä kiviä katsomassa! Paljon oli tällä kertaa brittejä, tosin niitä oli koko Bretagne ja Normandia täynnä!
No onpa tosiaan mielenkiintoinen kohde! Eivät varmaan kivien asettelijat ole tienneet, miten pitkän ajan jälkeen suuret ihmismassat niitä käyvät ihmettelemässä 😀 Aina oppii uutta, en ollut näistä koskaan kuullutkaan.
Heh, en tiennyt minäkään näistä ennen tätä kesää 😀
Oho, erikoista! En tosiaan ollut kuullutkaan edes tällaisesta paikasta, ja mystisten kiviasetelmien kuningas taitaa ainakin ihmisten tietoisuuden suhteen ikuisesti olla juurikin se Stonehenge. Vitsi, kun mua kutkuttaisi tietää se tarina näidenkin kivirivien takana, mutta se tuskin koskaan selviää 🙂
Me yritimme miettiä, että mitä jos näiden päällä tai väleissä on ollut jotain puulevyjä tai -rimoja, ja että olisko nämä ollut jotain rakennuksia. Kukapa tietää….
Wau! Enpäs ole moisesta kuullutkaan, kuullostaa todella mielenkiintoiselta! Oliko siellä mitään näköalapaikkaa, mistä olisi päässyt katsomaan kiviä ja niitä muodostelmia korkeuksista?
En oo historianörtti ollenkaan, mutta tämmöset mystiset paikat, joiden tarkoitusta ei tiedetä kiehtoo aina! Erilaisia teorioita niiden synnystä on kiva lukea, ja sitten miettiä itse mikä käy eniten järkeen 🙂 Maisemista tulee mieleen Asterix jo ihan ilman hiidenkiviäkin!
Aikamoista, enpä ole tuollaisesta aiemmin kuullutkaan. Mitähän on niiden ihmisten mielissä liikkunut, jotka ovat kiviä tuolla aikoinaan järjestelleet? 🙂
Ihan uusi kohde itselle, mielenkiintoinen paikka! Varmaan vaikuttava myös yläilmasta :O
En minäkään ole tuosta aiemmin kuullut, mutta jos tuonne sattuu, niin ehdottomasti! On tuossakin ollut jollekin reippaasti kanniskeltavaa, melkoinen määrä kiviä. Joskus paras taktiikka onkin tutustua museoihin tai muihin historiakohteisiin vain kiertelemällä mututuntumalla. Heti paljon seikkailullisempi fiilis!
Kiva lukea paikoista, joista ei ole koskaan kuullutkaan. Taas yksi syy lisää matkustaa noille seuduille.
Bretagnelle iso suositus <3
Mielenkiintoista, pitää ehdottomasti panna mieleen! Olen Stonehengellä käynyt ja muillakin Britannian kiviringeillä, ja näissä paikoissa kieltämättä on oma mystinen vetovoimansa… oli niitä muitakin matkailijoita paikalla tai ei!
Mä haluaisin käydä Stonehengellä! Käytiin muutama kesä sitten Ruotsin Ales Stenarilla ja se oli kyllä vaikuttava paikka!
Tosi kiehtova paikka josta en ole koskaan ennen kuullutkaan. On kyllä jännää aina lukea niistä teorioista joiden uskotaan olevan tällaisten paikkojen takana. Olisi kyllä mielenkiintoista käydä täälläkin.
Jos tuolla suunnalla käy, niin ehdottomasti kantsii käydä katsomassa, tämä kun taitaa olla seudun ykkösnähtävyyksiä 🙂
Mä luin joskus pienenä Asterixeja ja niistä on jääny mieleen muutama ruutu, joissa Obelix oli jonkun hahmon kanssa täyttäny pellon hiidenkivillä ja ne yhdessä nauro sille kuinka jälkipolvet tulis sitä miettimään. Ettei vaan ois tämä pelto, johon ne sarjakuvissa viittas?! 😀
No hei, tämä se varmaan on! Tuollahan se Asterix kavereineen temmelsi 🙂
En ollut näistä kiviriveistä kuullutkaan! Onhan noissa kivirakennelmissa outoa taikaa, Stonehengeä olen käynyt ihailemassa useammankin kerran.
Tässä taas näkee miten hyödyllistä on olla mukana näissä reissupostauksissa: lukemalla löytää itselle kokonaan uusia kohteita.
Kyllä, minäkin olen löytänyt reissupostauksista vaikka mitä uusia vinkkejä paikoista, joissa haluan käydä! Monesti ennen uuteen kohteeseen menoa kurkkaan Facebookin Reissupostauksia-ryhmästä, että olisiko joku kirjoittanut siitä jotain 🙂
Upeita ovat, niin aurinkoisella säällä kuin hiukan sumuisemmallakin. Suosittelen lämpimästi off-seasonia, kun turistilaumat ovat poissa. Carnacin kiviriveissä on jotakin todella maagista.
Kiva oli löytää tämä postaus!
Hei kiva kun löysit tämän vanhan postauksen! Tämä oli kyllä uskomattoman upea ja todellakin maaginen paikka, josta en ollut ikinä aikaisemmin kuullutkaan! Niin vaan löytyy ihan läheltäkin paikkoja, jotka todella yllättävät!
Hei, kiitos mukavasta blokista! Kävimme paikalla pari viikkoa sitten. Vaikuttavaa oli!
Kannattaa lukea Mika Waltarin pienoisromaani Fine van Brooklyn. Waltari kävi Carnacissa 1928 ja sijoitti upean nuoren miehen kasvutarinan noiden kivirivien ja aivan lähellä olevan Saint-Michelin megaliittisen hautakummun ympärille.
Jos reissu sattuu suuntautumaan myös pohjoisemmaksi Bretagneen, kannattaa käydä katsomassa Menhir de Champ-Dolent (menhir = hiidenkivi). Se on suurin pystyssä oleva menhir – lähes 10 m korkea, painaa n. 120 tonnia ja raahattu sijoilleen 4 km:n päästä. Se on pystyssä pienellä pellolla viihtyisässä maalaismaisemassa. Paikalla on vain pieni opastaulu. Mitään turistihössötystä ei näy mailla halmeilla 🙂
Hei enpä tiennytkään, että tuo kirja sijoittuu noille seuduille! Olen lukenut Waltaria paljonkin, todennäköisesti myös Fine van Brooklynin, mutta täytyykin nyt etsiä se uudestaan käsiini. Kiitos vinkistä 🙂