Outdoors, Ranska, Ranskan Alpit

Chamonix – pienhiukkasia ja suuria vuoria

Olisiko se jo viimeisen pääsiäisreissupostauksen aika? Ehkä joskus tulee vielä juttua Vallée Blanchesta, tuosta kuuluisasta parinkymmenen kilometrin ja 2800 vertikaalimetrin laskusta, mutta tällä erää olkoon tämä juttu viimeinen Chamonix’n seudulta!

Chamonix

 

Chamonix on muutakin kuin pelkkää hiihtelyä. Sehän on ihan oikea kaupunki, josta löytyy kouluja, palveluja ja ihan paikallisia ihmisiä, mutta kyllähän se näin matkailijalle näyttäytyy lähinnä kauniina lomakohteena vuorien keskellä. Hotelleja on paljon ja monen tasoisia, viiden tähden luksuksesta edullisiin hostelleihin, samoin ruokapaikkoja löytyy yllin kyllin. Vaikka täällä siis moni elääkin arkista elämäänsä ympäri vuoden, ei turismin merkitystä alueelle voi olla huomaamatta. Moni paikka sulkee ovensa off seasonin ajaksi ja silloin kylillä on kovin hiljaista ja tunnelma hyvin erilainen kuin hektisimpinä talvikuukausina.

Chamonix

Chamonix

 

Voisi kuvitella, että täällä Alppien syleilyssä saisi hengitellä raikasta, terveellistä vuoristoilmaa. Saattaakin olla siis yllättävä tieto, että Chamonix’n ilmanlaatu on yksi huonoimpia koko Ranskassa. Kaupunki on syvässä laaksossa ja lähellä on jätteidenpolttolaitos, jonka savut tulevat suoraan laaksoon ja jäävät sinne leijumaan. Italiaan menevän Mont Blancin tunnelin suulla jyristää tyhjäkäynnilla suuria rekkoja kaiket päivät. Lisäksi laaksossa on paljon liikennettä ja taloja lämmitetään usein polttopuilla. Pienhiukkaset eivät pääsee laaksosta pois oikein mitenkään.

Chamonix

Chamonix

 

Raitista ilmaa saadakseen onkin siis suunnattava ylös päin. Aiguille du Midille pääsee hissillä ja Montenversin jäätikölle junalla. Laaksojunalla pääsee Sveitsin Martignyyn saakka, ja juna pysähtyy matkan varrella useaan kertaan. Ja tietysti hiihtohisseillä pääsee ylös ilman suksiakin katselemaan maisemia ja laaksossa kulkee bussit hiihtokeskusten välillä. Monesti hotellin hintaan muuten kuuluu turistipassi, jolla pääsee matkustamaan laaksobusseilla ilmaiseksi ja saa alennuksia joistakin paikoista. Kannattaa kysäistä!

Chamonix

 

Helpoin tapa päästä Chamonix’hin on lentää Geneveen ja ottaa sieltä auto vuokralle. Toinen vaihtoehto on varata etukäteen lentokenttäkuljetus pikkubussilla, siihen löytyy useita firmoja ja vaihtoehtoja. Myös junalla pääsee, mutta yhteys ei ole kovin nopea. Milanon lentokentältäkin pääsee Chamonix’hin Mont Blancin tunnelin kautta.

Chamonix

 

Jos hiihtely tai patikointi ei kiinnosta tai sää on huono, löytyy kylästä jonkin verran muutakin tekemistä. Alppimuseo on pieni enkä sitä varsinaisesti suosittele, mutta toisinaan siellä on kivoja vaihtuvia näyttelyjä. Toinenkin pieni museo löytyy, nimittäin kristallimuseo. Kahviloita on paljon, samoin ravintoloita. Uimahalli on vastikään uusittu ja ylimääräiset rahat voi käydä tuhlaamassa kasinolla. Ja matkamuistomyymälöitä on vähintäänkin riittävästi. Niin, ja Sveitsiin tai Italiaan on nopea tehdä päiväreissuja, samoin läheltä löytyy paljon kauniita paikkoja ihan Ranskankin puolelta.

Chamonix

 

Chamonix’n paras anti on siis ehdottomasti maisemat ja suuret vuoret. Perhehiihtelyyn löytyy Alpeilta parempiakin paikkoja, mutta täällä pystyy vielä aistimaan alppinismin historian ja nykypäivän. Opaspalveluita on valtavasti, suomenkielisiäkin, ja isoihin vuoriin tutustuminen ja uusien juttujen kokeilu on helppoa. Alppiharrastukset näkyvät katukuvassa, sillä vastaan voi koska vaan kävellä hiihtopummi täydessä kiipeilyvarustuksella, tosin hänen perässään voi sitten tepastella hieno daami Chaneleissaan ja Vuittoneissaan. Monenlaista hiihtäjää siis mahtuu kylänraitille.

Chamonix

Chamonix

 

Aktiviteetteja löytyy paljon sekä kesälle että talvelle, ja Chamonix’n laakson nettisivuilta löytyy aikatauluja, hintoja ja ideoita reissun suunnitteluun!

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

 

30 thoughts on “Chamonix – pienhiukkasia ja suuria vuoria

 1. Tuo Chamonixin huono ilmanlaatu tuli kyllä suurena uutisena! Olen itse käynyt tuolla vain keväällä, sillain talvi- ja kesäkausin välissä ja silloin siellä oli jotenkin mukavan hiljaista. Kovasti tekisi mieli päästä joskus noihin maisemiin myös hiihtämään!

  1. Niinpä tuli saasteet yllätyksenä minullekin! Tosin sitten kun alkoi miettiä, että kuinka Mordorin laaksossa tuo paikka onkaan, niin onhan se ymmärrettävää, että ei ne pölyt ja saasteet sieltä mihinkään pääse. Sääli, kyllä me ihmiset saadaan paljon harmia aikaan.

 2. Tosi surrealistiset noi vuoristomaisemat! Jännä tosiaan toi ilmanlaatu, mut toisaalta ymmärtäähän sen että saasteet jää leijailemaan tonne noiden vuorten takia. Alpeilla en ole koskaan käynyt, mutta kyllä vaan kiinnostaisi!

  1. Mua taas kiinnostaa Japani kovasti, näin se vaan menee :). Ollaan reilu vuosi sitten ihan tosissaan mietitty pidempää reissua Japaniin, mutta jotain muuta tuli ohjelmaan. Voin lyödä vetoa, että viiden vuoden sisällä reissu Japaniin on edessä 🙂

 3. Kiva, että olit pohtinut myös mitä muuta tuolla voisi tehdä kuin lasketella, jos tuonne päin ”eksyy”. Vaikka emme olekaan erityisen lasketteluorientoituneita, hiihdämme kyllä murtsikkaa, niin olemme viettäneet parikin joulua hiihtokohteissa, yhden Zell am Seessä ja toisen Davosissa ja kummassakin ”pärjäsi” vaikkei mäessä käynytkään kuin ehkä kerran laskemassa sinistä reittiä!

  1. Mulle yleensä riittää päivän, parin laskettelu, sitten on jo jalat sen verran spagettia, että haluttaa tehdä jotain muuta! Muutenkin tykkään kesähommista eli vaeltelusta ja retkeilystä enemmän 🙂

 4. Onpas tuolla kaunista.Ei ihme että kaupungin ilma on niin saastunutta jos se sijaitsee syvällä laaksossa.Caracas,jossa asuin muutaman vuoden,sijaitsee myös vuoren ympäröimässä laaksossa,ammeessa,ja voi kuinka siellä oli huono ilma.Sen huomasi aina kun meni ylös vuorille

  1. Sama se on tuon Chamonix’n lähimmän ison kaupungin Geneven kanssa. Se on kuin kattila, jonka kannen alle kaikki saasteen ja pölyt jää. Täällä Barcelonassa onneksi pääsee tuulemaan mereltä eli nuo ympäröivät kukkulat ei niin haittaa. Täälläkin on toisinaan huono ilma, mutta niinpä se taitaa olla kaikissa vähänkään isommissa paikoissa, harmi kyllä.

 5. Aijai, tekipä taas laskettelureissulle mieli 🙂 Alpit on kyllä yhtä hienoja oli sitten kesä tai talvi, siitä ei pääse mihinkään! Laskettelureissulla toivoisi tosin, että myös kylässä (tai kaupungissa) olisi lunta – ainakin itselle antaa paremman fiiliksen. Tammikuussa kun mentiin Morzineen viikoksi lasketteleen, niin Geneven kentällä oli viisi astetta plussaa, vettä tuli taivaan täydeltä ja nurmikko loisti vihreänä – oli siinä hieman kaukana talviurheilu ajatustasolla. No onneksi Morzineen oli tullut edellisenä yönä ensilumi ja päästiin lasketteleen kokolailla hyvin koko viikko. Rinteiden ulkopuolelle ei tosin juurikaan ollut asiaa, kun lunta oli niin vähän. Kesän patikkareissuilla vähäinen lumi on plussaa, mutta talvella sitä toivoisi olevan reilusti kylään saakka.

  1. Täällä Pyreneilläkin on monesti niin, että laskettelemaan mentäessa parkkipaikalla melkein kukat kukkii ja varsinkin loppukaudesta alarinteet ovat aikamoista mutapainia :). Ei siis talvifiilikseen oikein pääse, mutta kevättunnelmiin kuitenkin!

 6. Hei, olipa hauska lukea postauksesi sillä juuri äsken tulin Chamonix’sta takaisin Geneveen! Tänään siellä oli tosi raikas ilma, ja Midi oli huikea kokemus! Aivan uskomattomat maisemat.

 7. Ihania maisemia! Ja jännä juttu tuo huono ilmanlaatu. Kuvistakin suorastaan huokuu raikas Alppi-ilma. Mukamas. Enpä olisi arvannut että totuus on toinen, jollet olisi kertonut.

  1. Kyllä ne vuorimaisemat ovat käsittämättömän hienoja! Meille sattui reissumme ajaksi huonot kelit eli kuvia ei juurikaan tullut otettua, mutta onneksi olemme tuolla käyneet niin monta kertaa aiemmin, ettei jäänyt harmittamaan.

 8. Voi Chamonix! Tykkasin siita paikasta kovasti, mutta enpas tiennyt yhtaan tuosta ilmanlaadusta minakaan. Tyytyvaisena oletin hengittelevani raikasta vuoristoilmaa 😀 Me oltiin Heliopic hotellissa, jossa on ihana kylpylaosasto, voisin menna sinne takaisin oikein mielellaan vain tuon takia! Muutenkin tykkasin Chamonixista ja sen alueesta tosi paljon ja jos viela menen takaisin niin haluan ehdottomastit testata tuota junaa Svetisin puolelle, sen verran villilta se naytti siella vuorten seassa 🙂

  1. Minä en malta odottaa, että pääsisin tuonne kesällä retkeilemään. Hiihtelemään menen ihan mieluusti jonnekin muualle, mutta en ole koskaan päässyt kunnon haikille Chamonix’n lähistölle, olin nimittäin tuolla päin asuessani aina joko raskaana tai vauvan äiti 🙂

 9. Me pyrähdetään tuosta läpi kesäkuussa, jännä nähdä millaista tuolla on silloin. 🙂 Onneksi en ole kovinkaan herkkä ilmansaasteile, yleensä en edes huomaa mitään, edes Mexico Cityssä, jonne lentokoneella laskeuduttaessa tullaan paksun saastepilven läpi… 🙂

  1. Itse asiassa en minäkään huomannut ilman olevan mitenkään huonoa, tosin vettä satoi koko viikon ja kai se sitoi niitä pölyjä jotenkin. Enemmän täällä Barcelonassa saa aivastella, varsinkin nyt, kun tuota siitepölyä on aivan älyttömästi 🙂

 10. Muita kompaten – tulipa yllärinä nuo ilmansaastehommat 😮 Voivoi meitä ihmisiä… Maisemat sen sijaan ainakin ovat kohdallaan, huikeeta! Ei olla Chamonixissa käyty, mutta se kuuluu mielestäni tälläisten legendaaristen laskukohteiden kerhoon 🙂 Paikassa houkuttaa myös tuo naapurimaiden läheisyys.

 11. Muita kompaten – tulipa yllärinä nuo ilmansaastehommat 😮 Voivoi meitä ihmisiä… Maisemat sen sijaan ainakin ovat kohdallaan, huikeeta! Ei olla Chamonixissa käyty, mutta se kuuluu mielestäni tälläisten legendaaristen laskukohteiden kerhoon 🙂 Paikassa houkuttaa myös tuo naapurimaiden läheisyys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.