Eurooppa, Käydyt maat, Outdoors, Ranska, Ranskan Pyreneet, Retkeily

Euroopan kaunein maisema? – Cirque de Gavarnie

Kuinka aloittaa postaus yhdestä hienoimmista paikoista, joissa olen ikinä käynyt? Cirque de Gavarnie oli niin kaunis, jylhä, henkeäsalpaava ja upea, ettei mitkään sanat riitä sitä kuvaamaan!

Teimme tosiaan viime viikolla päivän mittaisen retken Cirque de Gavarnie’iin, UNESCO:n maailmanperintökohteeseen ja yhteen Euroopan kauneimmista paikoista Ranskan Pyreneillä, Hautes-Pyrénéesin alueella. Laaksonperukka aivan Espanjan ja Ranskan rajalla on muodostunut kauan sitten, ja yhdessä vieressä kohoavan yli 3 300 metriä korkea Mont Perdu -vuoren kanssa laakso muodostaa yli 30 ooo hehtaarin alueen, joka tosiaan löytyy UNESCO:n maailmanperintölistalta. Alueeseen kuuluu kaksi Euroopan syvintä ja suurinta kanjonia (Espanjan puolella, Ordesa ja Anisclo) ja kolme hevosenkengän muotoisen vuorenseinämän ympäröimää laaksoa Ranskan puolella, ja näistä isoimmassa, Cirque de Gavarnie’ssa, kävimme retkeilemässä. Lisää syistä, miksi tämä alue on UNESCO:n listalla löytyy tästä linkistä.

Cirque de Gavarnie

 

Reitti laaksoon on helppo. Auto jätetään parkkipaikalle Gavarnien kylään (päivämaksu 5 euroa) ja sieltä lähtee useita polkuja, joita seurata. Kylässä on lähes turistimeininkiä. Matkamuistomyymälöistä voi ostaa kävelykeppejä, hellehattuja ja t-paitoja ja kylästä löytyy myös pieni kauppa, josta voi ostaa juotavaa ja pientä evästä matkaan. Kahviloita ja ravintoloitakin löytyy.

Cirque de Gavarnie

Cirque de Gavarnie

 

Me päätimme kävellä joen vartta seurailevaa pääpolkua, joka on leveä soratie, jota voi kulkea huonompijalkainenkin. Polulla kulki perheitä pienten lasten kanssa, seurueita oppaan kanssa, iäkkäämpiä köpöttelijöitä sekä nunnia, joita kuulemma tuodaan tänne bussilla läheisestä Lourdesin kaupungista, kuuluisasta pyhiinvaelluskohteesta. Alhaalta kylästä voi vuokrata hevosen tai aasin, jolla kulkea ylös laaksoon ja näitä näkyi paljon, yleensä pieniä lapsia selässään.Oli siellä joku lihava tollokin hevosraukan selässä… Valittavana on myös rauhallisempia, kapeampia polkuja, joilla kuulemma voi löytää aitoa luonnonrauhaa, mutta jotka ovat sitten hieman haastavampia. Tämä kävelemämme helppo reitti kestää rauhallisella tahdilla noin pari tuntia suuntaansa ja se kulkee viileän metsän läpi, jossa on mukavan näköisiä taukopaikkoja. Nousua on noin 250 metriä. Helppo kävely, jolla ei ole oikeastaan yhtään hankalaa paikkaa.

Cirque de Gavarnie

Cirque de Gavarnie

 

Polku kulkee luonnonpuistossa ja täällä on säännöt, joita pitää noudattaa. Koirat saavat tulla hihnassa ylhäällä olevalle hotellille asti, mutta sitä pidemmälle ei.  Hevoset ja aasit saavat myös tulla hotellille saakka. Pyöriä ei ole sallittu. Kasveja ei saa keräillä ja luonnonrauhaa kunnioitettava. Oikein hyvin ihmiset tuntuivat sääntöjä noudattavan, tosin muutama koiria näin myös kielletyillä alueilla.

Cirque de Gavarnie

Cirque de Gavarnie

 

Ja mikä siellä ylhäällä sitten odottaakaan? No tämä! Jyrkkien, 1 500 metrin korkuisten seinämien reunustama ympyränmuotoinen laakso. Sulamisvesistä ja pienistä jäätiköistä alkunsa saavia vesiputouksia, joista yksi on koko Euroopan korkein, peräti 422 metrin korkuinen. Käsittämättömät mittasuhteet. Vuorilla otetuista kuvista on vaikea hahmottaa mittasuhteita, mutta esimerkiksi tuosta yhdestä kuvasta voi nähdä, kuinka pieniä ihmiset ovatkaan suuren vesiputouksen alla. Ylhäällä, heti pääpolun päättyessä, on myös kahvila, josta voi ostaa olusen tai kahvit tai vaikka syötävääkin.

Cirque de Gavarnie

Cirque de Gavarnie

Cirque de Gavarnie

Cirque de Gavarnie

 

Laaksossa solisee pieniä jokia ja maasto on kivikkoista. Luntakin laaksosta löytyy. Liikkuminen on kuitenkin helppoa, sillä aluskasvillisuutta on niukasti ja polkuja risteilee pitkin laaksoa. Muutaman puron yli piti hyppiä eli kunnon jalkineet ovat täälläkin välttämättömät. Cirque de Gavarnie on ”avoinna” ympäri vuoden ja talvella siellä voi toisinaan murtsikoida ihan yksin omissa oloissaan, näin meille kertoi majatalomme puhelias emäntä.

Cirque de Gavarnie

Cirque de Gavarnie

Cirque de Gavarnie

 

Cirque de Gavarnie on luonnonsuojelualuetta, josta löytyy monenlaista kasvia ja eläintä. Kauriita, murmeleita, jäniksiä, oravia… Alueelle on myös viimeisen 20 vuoden aikana tuotu karhuja muista maista, ja ne ovat herättäneet monia mielipiteitä alueen asukkaissa. Majatalomme emäntä kertoi, että heinäkuun alussa karhut säikäyttivät yön aikana lammaskatraan ja 125 lammasta putosi alas jyrkänteeltä ja kuoli. Laakso on kuuluisa lampaanlihantuotannosta ja lampaat saavat laiduntaa vapaasti vuorilla. Karhuja vastustetaankin luonnollisesti paljon, kyse kun on syrjäiselle alueelle tärkeästä elinkeinosta. Teiden varsilla näkyi aiheeseen liittyviä julisteita ja kylttejä, ja keskustelu käy ilmeisen kuumana.

Murmeleita emmekä oikeastaan mitään muitakaan villieläimiä laaksossa nähneet, enkä sitä ihmettele, sillä ihmisiä oli paljon, kuin myös niitä lampaita.

Cirque de Gavarnie
Cirque de Gavarnie

Mutta eläinbongausten puutteesta huolimatta meillä oli upea reissu! Päivä jatkui vielä autoajelulla yhä ylemmäs, toiveenamme nähdä murmeleja, ja voi pojat, me näimme paljon näitä karvaisia lyllertäjiä. Siitä enemmän seuraavassa postauksessa!

Cirque de Gavarnie

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

25 thoughts on “Euroopan kaunein maisema? – Cirque de Gavarnie

 1. Oijoi, tuonnekin on siis päästävä! Tässähän alkaa jo kesän reissusuunnitelmat selkiytymään 😀

  Ja että karhu tuli sotkemaan ihmisten lampaanlihankasvatusta ja oikein syöksi lampaat julmasti kuolemaan 😉 Lyhyt elämähän noilla lampailla joka tapauksessa on vaikka saavatkin vaellella vapaana ennen vastentahtoista kuolemaansa….

  1. Suosittelen näitä kulmia, teiltähän ajaisi tänne nopeasti!
   Kaksipiippuinen juttu tuo lampaankasvatus täällä. Ilman lampaita seutu taitaisi autioitua, kun ei täällä mitään muutakaan elinkeinoa taida olla, turismi kun on niin kausiluontoista. Ilman lampaankasvatusta ei taitaisi meillekään olla täällä majapaikkoja, ruokakauppaa, huollettuja teitä eikä oikeastaan mitään, koska ihmisten pitäisi muuttaa kaupunkeihin, ostamaan vakuumikanaa omien lampaiden sijaan :/

   1. Paikalliset voisivat päivittyä nykyaikaan ja ottaa lammaslaitumet parempaan käyttöön alkaen kasvattamaan niillä jotain ruokakasveja 🙂 Kasvissyönti yleistyy pikkuhiljaa maailmalla, eikä noille vakuumikanoillekaan ole toivottavasti kohta enää kysyntää!

    1. No jaa, eipä siellä ylhäällä vuorilla mikään kasva enkä toisaalta ihan heti näe ranskalaismaajusseja luopumassa perinteistään, maatiloistaan ja ylpeydenaiheistaan. Ikävä tosiasia tämä.

 2. Upeita maisemia tosiaankin! Ikävä juttu tuo karhujen tuominen alueelle, enkä ymmärrä, että mikä idea siinä on oikein ollut? Eikö järkikin sen sano, että karhut tulee olemaan ongelma vapaana laiduntaville lampaille?

 3. Meni listoille. Ollaan suunniteltu Normandiaan menoa, katselin kartasta, ei sovi samaan matkaan mutta sitten on suunnattava tuolle alueelle ihan oma matka. On kyllä todella kaunista!

 4. Luulin että olin jo kommentoinut, mutta se oli tainnut jäädä kesken. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

  Cirque de Gavarnien vuoristomaisemat on kyllä ihan uskomattoman upeita, enkä rehellisesti tiennyt että tällaisia edes löytyisi Espanjasta ja Ranskasta. Sitä suuremmalla syyllä pitää suunnata roadtripille Etelä-Eurooppaan 🙂

  1. Pyreneet ei kyllä hirveästi häviä Alpeille maisemien puolesta ja niihin voi niin helposti vielä yhdistää rantalomankin 🙂

 5. No kieltämättä on kyllä henkeäsalpaava maisema. Ja jotenkin toisaalta niin ihanan rauhallisen näköinen luonto. Tuolla kelpaa kyllä patikoida ja räpsiä kuvia. Olen aina jostakin syystä rakastanut vuoristomaisemaa, ja tässähän sitä taas riittää.

 6. Aika hurja otsikko eli pitäisi käydä itse paikan päällä katsastamassa, löytyykö ”oikeasti” katetta. Tykkään kyllä tällaisista retkimahdollisuuksista, joissa pääsee nauttimaan jylhissä maisemissa patikoiden. Voisin siis mennä todella mielelläni tuonne, varsinkin kun ylistyssanat oli niin kovat.

  Omien kokemusten mukaan upein maisema löytyy Euroopasta Norjasta Lysebotn-vuonon päältä Preikestolenille kiivettäessä. Tästä pitäisikin tehdä lähipäivinä postaus, kun jatkan tarinointia Norjan reissun jutuilla.

  Mutta tykkään tällaisista, ”Euroopan paras”, niin tulee itsekin mietittyä omia tuntemuksiaan sekä saa loistavia uusia matkavinkkejä 🙂

  1. Näitä Euroopan parhaita taitaa olla yhtä monta kuin on ihmisiä :D. Tämä oli siitä kiva, että se on niin helposti saavutettavissa eli ei tarvitse patikoida tuntitolkulla. Ja ihan huikean kaunistahan vuorilla on aina!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.