Ranska

Avaruuskeskus Ranskan Toulousessa – Cité de l’espace

Lounais-Ranskassa sijaitseva, Midi-Pyrénéesin pääkaupunki Toulouse on ilmailukaupunki. Kaupungissa sijaitsee Ranskan ainoa julkinen ilmailuyliopisto École nationale de l’aviation civile, ENAC, ja Toulousessa toimii yli 500 ilmailualaan ja avaruuteen liittyvää yritystä, kuuluisimpana niistä Airbus. Eipä siis ihme, että täältä löytyy myös Euroopan suurin avaruuskeskus ja -museo, viime vuonna 20-vuotistaivaltaan juhlinut Cité de l’espace, johon me tutustuimme eräänä järjettömän tuulisena joulukuun päivänä.

Jo meno avaruuskeskukseen on vaikuttava. Moottoritieltä poistumisen jälkeen ajellaan ensin kapeaa tietä ihan tavallisella teollisuusalueella ja yhtäkkiä edessä töröttää ESA:n kantorakettiohjelmassa kehitetyn Ariane 5 -raketin luonnollista kokoa oleva kopio. Helppo maamerkki, nyt ollaan perillä! Jätimme auton ilmaiselle, isolle parkkipaikalle ja metallinpaljastimen ja laukun tutkinnan jälkeen pääsimme aitojen sisäpuolelle oppimaan lisää avaruudesta ja sen tutkimisesta.

Ariane 5AvaruusrakettiCité de l'espace Toulouse

 

Pihamaalta löytyy paljon katseltavaa. Täällä on mm. jo edesmenneen Mir-avaruusaseman täysikokoinen mallikappale, jonka sisälle saa mennä kurkkimaan. Kovin on ahtaat tilat tuollaisessa, en viihtyisi.

Cite de l'espace ToulouseCite de l'espace ToulouseMir

 

Pihamaalta löytyy myös teleskooppeja ja monenlaista avaruuden tutkimiseen liittyvää välineistöä. Lapsille on leikkipuisto ja pieni labyrintti, isommille aurinkokello, planeettojen pienoismalleja ja monenlaista pömpeliä. Mikäli sää olisi ollut lämpimämpi ja vähemmän myrskytuulinen, täällä olis voinut viettää pitkänkin ajan kaikkia laitteita kummastellen, mutta nyt piti kiiruhtaa nopeasti sisälle, ennen kuin tuuli vei tukan päästä.

Cite de l'espace ToulouseCité de l'espaceCité de l'espace Toulouse

 

Sisätiloissakin on paljon avaruustekniikkaan liittyvää materiaaleja sekä planetaario ja IMAX-teatteri, joiden ohjelmisto kannattaa ehdottomasti tsekata. Me katselimme ja opiskelimme planetaariossa revontulia (mikä jotenkin sopi viime vuoteen hyvin, sillä näimme revontulia livenä Islannissa ja katsoimme myös jonkun videon revontulien synnystä Norjan Tromssassa) ja IMAX-teatterissa katsoimme ohjelman maapallon kauneudesta avaruusasemalta katsottuna. Oli vaikuttava!

Moni keskuksen esittelykohteista on interaktiivinen, ja täällä saisi myös kokeilla, miltä tuntuu esimerkiksi kuun päällä kävely painovoimattomana, mutta jonot suosituimpiin juttuihin olivat ihan älyttömät. Muutenkin sisätilat ovat jotenkin ahtaat, tosin ei täällä varmaankaan aina ole niin paljon porukkaa kuin näin joulun välipäivinä, koulujen loma-aikana. Pienestä tungoksesta huolimatta löysimme aina jotakin katseltavaa, ihmeteltävää ja kokeiltavaa. Erityisen kiinnostavia olivat videot kansainväliseltä avaruusasemalta, joissa kerrottiin, että miten painovoimattomassa tilassa syödään, pestään hiukset, nukutaan, eletään… Tuleekohan meidän tytöistä nyt astronautteja ihan vaan sen takia, että pääsisi kokeilemaan leijumista?

Cite de l'espace ToulouseCite de l'espace ToulouseCite de l'espace ToulouseCite de l'espace ToulouseCite de l'espace Toulouse

 

Aukioloajat ja hinnat löytyvät Cité de l’espacen omilta sivuilta, myös englanniksi ja espanjaksi. Keskuksessa on opasteita paikoitellen myös englanniksi, mutta toki eniten ranskaksi. Hyvin kuitenkin pärjää, vaikka ei ranskaa osaisikaan. IMAX-teatteriin ja planetaarioon saa valita kielen kuulokkeista, ja vaihtoehtoja oli useita, mutta ei tietenkään suomea. Pienestä kaupasta löytyi mukavia muistoja lapsille, avaruuteen liittyviä totta kai.

Cité de l’espace oli kyllä kerrassaan hyvä kohde päivälle, jolloin ulkoilumahdollisuudet olivat rajoitetut. Avaruusasioita kerrottiin selkeästi ja helppotajuisesti ja niin, että tällainen amatöörikin tajusi edes osan. Mielelläni olisin yhdistänyt tähän vielä tutustumisen Toulousen kaupunkiin, mutta se jäi nyt toiseen kertaan (joka varmasti tulee pian, onhan Ranska aina hyvä idea!).

Cite de l'espace Toulouse

 

Cité de l’espace

Avenue Jean Gonord
31 506 Toulouse
www.cite-espace.com

Cite de l'espace Toulouse

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

4 thoughts on “Avaruuskeskus Ranskan Toulousessa – Cité de l’espace

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.