Elämän pienet ilot, Katalonia, Viini

Lähiruokaa ja paikallisia tuottajia – Costa Bravan ruokakulttuuri on rikas

Meille tulee joka torstai iso kassillinen kasviksia ja hedelmiä suoraan kotiin, suoraan tuottajilta. Emme voi valita kassin sisältöä, sillä kasvikset ovat niitä, jotka juuri sillä hetkellä sattuvat olemaan parhaimmillaan ja poimittavissa (ja tämä onkin kasvattanut minun sanavarastoani ja ruoanlaittotaitoani huomattavasti, sillä joudun Googlea apuna käyttäen selvittelemään, että mitä ihmeen mukuloita ja versoja meille milloinkin tulee ja että mitä niistä voisi tehdä!). Jokaisesta hedelmästä ja vihanneksesta tiedän tasan tarkkaan, miltä tilalta ne tulevat, ja kaikki ovat ihan tästä lähiseudulta, pientuottajilta. Ihan mahtavaa, ja voitte uskoa, että maut ovat kohdallaan ja tavara tuoretta!

Tämän aasinsillan kautta halusin siirtyä viime viikonlopun tunnelmiin, kun olin tutustumassa Costa Bravan alueen ruoka- ja viinikulttuuriin Agència Catalana de Turismen ja Cuina de l’Empordanetin kutsumana. Olimme ryhmä suomalaisia ja ruotsalaisia toimittajia ja bloggaajia, ja meille oli järjestetty mahdollisuus maistella Empordàn alueen makuja ja nähdä kauniita katalonialaisia maisemia.

Kun minulta kysytään, että minkälaista on Costa Bravalla, ajattelen aina ensimmäiseksi tätä seutua: minulle nämä maisemat ovat oikeaa Costa Bravaa, ja olinkin hyvin iloinen, kun kuulin tästä reissusta, sillä seutu todella on käymisen ja näkemisen arvoinen ja ehdottomasti ansaitsee lisää kauneutta ja hyvää ruokaa arvostavia matkailijoita. Toivottavasti voinkin omalta osaltani ja tämän pienen blogini kautta antaa tälle minulle rakkaalle ja kotoisalle seudulle vähän lisähuomiota!

Costa Bravan ruokakulttuuri

Costa Bravan ruokakulttuuri

 

Kohteenamme oli Empordà ja vielä tarkemmin sanottuna Empordanet, pikku-Empordà, pikkuruinen alue Costa Bravalla, jolle kuitenkin mahtuu vuoristoa, pitkää rantaviivaa sekä Katalonian kauneimpia kyliä ja luontokohteita. Alueella on hyvin vahva ruokaperintö, ja täällä kasvaa niin viinit kuin oliivit, hedelmät ja vihannekset, meri on täynnä elämää ja moneen perinteiseen ruokalajiin kuuluu liha.

Cuina de l’Empordanet on alueen 20 tasokkaan ravintolan ”gastronominen unioni”, joka pyrkii lisäämään tietoa alueen ensiluokkaisesta ruokatarjonnasta. Meillä oli suuri ilo päästä tutustumaan näistä muutamaan (ja joissakin olin sattumalta jo aiemmin käynyt, esimerkiksi Michelin-tähden omaavassa ravintola Casamarissa Llafrancissa), ja niitä herkutteluhetkiä fiilistelen varmasti tulevissa postauksissa.

Empordàn alueella on tehty viiniä jo ammoisista ajoista lähtien ja nykyään täällä on 420 viinituottajaa. Viini on siis iso osa Costa Bravan ruokakulttuuria ja elämäntapaa, ja me teimme pienen kierroksen Mas Ollerin viinitilalla ja maistelimme tilan viinejä. Jos viinitilavierailu kiinnostaa, niin täällä se onnistuu ilman isoja ryhmiä, kunhan vain varaa sen etukäteen vaikkapa tästä linkistä.

Costa Bravan ruokakulttuuri

Costa Bravan ruokakulttuuri

Costa Bravan ruokakulttuuri

 

Kävimme myös tutustumassa Pauet’in vuohi- ja lammastilaan Jafren kylässä. Täällä tuotetaan juustoa ja jugurttia vuohenmaidosta, tilan lampaat ovat lihakarjaa. Tuotantomäärät ovat pieniä, sillä kyseessä on pieni perheyritys, ja tuotteita kuten vaikkapa pähkinä- ja mustikkajugurttia voi ostaa vain lähialueen kaupoista. Vuohenmaidosta tehty pähkinäjugurtti oli aika hyvää!

Costa Bravan ruokakulttuuri

Costa Bravan ruokakulttuuri

Costa Bravan ruokakulttuuri

Costa Bravan ruokakulttuuri

 

Joka päivä jossain päin Costa Bravaa on markkinat ja me kävimme tutustumassa sunnuntaina Palafrugellin markkinoihin. Kuten alussa kerroin, Kataloniasta saa ympäri vuoden jotain tuoretta ruokapöytään. Nyt ovat parhaimmillaan mm. kirsikat, ja ne olikin kyllä ah, niin hyviä!

Palafrugellin markkinoilla oli myynnissä vaikka minkälaista hedelmää ja kasvista, joita nyt en tietenkään pystynyt ostamaan, mutta pullo viiniä lähti vähän hetken huumassa matkaan eräästä herkkupuodista, Pastisseria Celler Serrasta. Olimme hypistelemässä oliivipulloja ja muita mahdollisia kotiinviemisiä, kun ihan yllättäen paikan omistaja, Enric Serra tuli kysymään, että haluaisimmeko käydä katsomassa, miltä heidän viinikellarissaan näyttää. No toki! Omistajalla oli monta tarinaa kerrottavana yli satavuotiaan kaupan historiasta, ja niin vain minäkin innostuin ostamaan pullon hänen valitsemaansa, palkintoja voittanutta jälkiruokaviiniä (Sol i Serena, Celler Espolla).

Costa Bravan ruokakulttuuri

Costa Bravan ruokakulttuuri

Costa Bravan ruokakulttuuri

 

Suurinta herkkua Costa Bravalla on kuitenkin meren antimet. Välimerestä saadaan jos jonkinlaista kalaa ja äyriäistä. Kävimme Palamósin kalahallissa katsomassa huutokauppaa, josta paikalliset ravintoloitsijat ja kalakauppiaat käyvät ostamassa juuri pyydettyjä tuoreita kaloja, mustekaloja, simpukoita, katkarapuja… Tämä oli kyllä erikoinen tapahtuma: kalalaatikot kulkevat hihnalla nopeaa tahtia, taululla näkyvä kilohinta halpenee koko ajan ja se joka ensimmäiseksi varaa laatikon, saa sen omakseen. Jonkinlaista hermopeliä tämäkin: hinta laskee koko ajan, mutta jos odotat liian kauan, joku muu ostaa juuri ne kalat ja äyriäiset, joista olisit halunnut tehdä sopan illalla.

Kävimme myös huutokaupan vieressä olevassa kalahallissa, josta me ihan tavalliset kotikokit voimme käydä ostamassa kalaa. Palamós on yksi Katalonian tärkeimmistä satamista, ja erityisen kuuluisa kaupunki on katkaravuistaan. Jopa minä tiesin tämän etukäteen, vaikka muuten nuo merenelävät ovat minulle vähän mysteeri. Ihmeellisen näköisiä otuksia oli näilläkin kalatiskeillä.

Costa Bravan ruokakulttuuri

Costa Bravan ruokakulttuuri

Costa Bravan ruokakulttuuri

Costa Bravan ruokakulttuuri

 

Pääsimme kaiken kruunuksi huippukokin oppiin, kun Palamósissa sijaitsevan Mas dels Arcs -ravintola omistaja ja kokki Toni Izquierdo opetti meille, kuinka valmistaa näitä Palamósin kuuluisia katkarapuja ja keltajuovamulloa. Izquierdo on Cuina de l’Empordanetin presidentti, ja todella mukava herra – ja loistava kokki, tietysti. Söimme hyvin ja paljon, ja uskon oppineeni ainakin hyvän kirsikka-tuorejuustojälkiruoan teon!

Costa Bravan ruokakulttuuri

Costa Bravan ruokakulttuuri

Costa Bravan ruokakulttuuri

 

Costa Bravalla ja Kataloniassa ylipäätään syödään siis hyvin. Tuoretta tavaraa on Kataloniassa aina tarjolla ja vuorten ja meren läheisyydestä ja erilaisista mikroilmastoista johtuen ruokatarjonta on monipuolista. Esimerkiksi Costa Bravan ruokakulttuuri poikkeaa todella paljon vaikkapa vuoristoisen Val d’Aranin perinteisistä ruoista, mutta yhteistä molemmille alueille on se, että arvostetaan lähellä tuotettuja raaka-aineita ja kuljetaan vuodenaikojen mukaan. Hyvä ruoka, laadukas viini, lähes aina paistava aurinko ja ystävälliset ihmiset – Olisiko näissä riittävästi syytä siihen, että jaksan kehua tätä upeaa aluetta vuodesta toiseen!

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

16 thoughts on “Lähiruokaa ja paikallisia tuottajia – Costa Bravan ruokakulttuuri on rikas

 1. Namm! Minä ainakin yritän reissuillani nimenomaan suosia noita lähellä tuotettuja/kasvatettuja. Juuri siksi, koska maku on ihan erilainen. Olisi kyllä ihan mahtavaa, jos itsekin saisi aina kotiin säkillisen tuoreita vihanneksia/hedelmiä jne. Onneksi jopa meidän seudulla pyörii Reko, saa alueen tuotteita säännöllisesti ja satokauden mukaan. Noita jugurtteja olis kyllä hauska maistella!

  1. Tuoreet kasvikset todellakin maistuu ihan erille kuin jonnekin kauas rekalla kuljetetut. Suomessa syön kesäisin aina ihan järjettömät määrät marjoja, herneitä… Kaikkea mitä torilta löytyy!

 2. Niin tunnelmallisen näköinen paikka! Ja voi taivas, voin vain kuvitella millaisia herkkuruokia tuolla on päässytkään maistelemaan – ja ne viinit! Ehkä huomaakin, että täällä Aasiassa ollessa on alkanut hieman riisiruuat puuduttamaan ja tällaisten ruokapostausten lukeminen saa aikaan vain liian suuria kulinaristisia haaveita… 😀

  1. Me seurattiinkin teidän reissun etenemistä somen kautta! Etenkin pyöräily ja muut aktiviteetit mitä teillä oli herätti keskustelua siinä liki 40 asteen lämmössä :D. Olen käynyt tuolla alueella, mutta Via Verde on kokeilematta ja mun bucket listalla!

 3. Aivan ihanan kuuloista! Siis mikä muka on parempi yhdistelmä kuin ihanissa maisemissa matkailu ihania herkkuja syöden! Lähtisin milloin vaan!
  Lähiruoka kiinnostaa myös, tuoretta ja ekologista ja vieläpä herkullista!

 4. Costa Brava oli todellakin bueno! Merenherkut ja tapakset viineistä puhumattakaan, omnomnom. Syötiin ja juotiin kyllä hyvin mekin nyt kesäkuussa hieman pohjoisempana siellä koilliskulmassa lähellä Ranskan rajaa! Viinitiloille en valitettavasti tällä reissulla kuitenkaan päässyt, vaikka niitä auton ikkunastakin ihastelin. Upea alue, johon muuttaisin vaikka heti kesäksi, mutta taitaa talvikuukausina olla sielläkin vähän viileämpää..? Mutta kiva uusi tuttavuus Barcelonan lisäksi.

  1. Kyllähän täällä viileämpää on talvisin, mutta itse tykkään siitä :). Tuolla rannikolla on myös tuulista, kuulemma toisinaan häiritsevän kova tuuli puhaltaa. Mutta onhan siellä myös ihan todella kaunista <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.