Katalonia, Rantaelämää, Retkeily

Nauti elämän simppeleistä asioista – Päiväretken kohteena Costa Dorada

Tässäpä hieman aurinkoenergiaa viikonloppuun! Mieheni lähettelee aurinkoisia lumikuvia Pyreneiltä, jossa hän on viikonlopun laskettelemassa, ja me tytöt vietämme kotiviikonloppua Barcelonassa. Nyt on hyvä hetki siis jakaa kuvia viime viikonlopulta, jolloin suuntana oli Costa Dorada, jossa teimme kymmenen kilometrin retken yhdessä harvoista jäljellä olevista rakentamattomista kohdista tuolla rannikolla.

On hassua, että yhtenä viikonloppuna voi kävellä rannalla t-paita päällä ja katsella Välimeren aaltoja ja seuraavana viikonloppuna lasketella offareita täydellisessä lumessa, ja kummastakin kohteesta, toistensa vastakohdista, ehtisi helposti ajaen illaksi kotiin, niin lähellä kotia ne ovat. Ja kotona odottaa ison kaupungin hulinat, jälleen vastakohta edellisille. Välillä unohtuu olla tästäkin kiitollinen.

Costa Dorada, Punta de la Mora

 

Costa Dorada, tai Costa Daurada kuten se katalaaniksi kirjoitetaan, on pitkä rannikko Tarragonan seudulla. Meille tämä osa Kataloniaa on jäänyt Barcelonan pohjoispuolelta löytyvää Costa Bravan rannikkoa huomattavasti vieraammaksi. Costa Bravan luonto on huikaisevan kaunista ja se kutsuu meitä hyvin usein retkille ja rantapäivän viettoon, kun taas Costa Dorada on valitettavasti rakennettu täyteen loma-asuntoja ja sen pitkät kultaiset hiekkarannat, joista rannikko on nimensäkin saanut, ovat kesäisin täynnä turisteja. Costa Dorada onkin hyvin suosittu turistikohde, ja täältä löytyy mm. iso huvipuisto PortAventura World, isoja hotelleja ja menoa ja meininkiä ihan eri tavalla kuin Costa Bravalta.

Tunnelma on hyvin erilainen näillä kahdella rannikolla, mutta molemmille taitaa löytyä puolustajansa. Meilläkin oli viime kesänä erinomainen miniloma leirintäalueella Costa Doradalla ja olemme me ainakin blogin mukaan joskus käyneet tälläkin suunnalla rantapäivänvietossa, Cap Saloussa, mutta siinäpä ne taitaa olla ne minun kokemukseni Costa Doradan rannoista.

Yksi kaunis ja lähes luonnontilassa oleva pätkä Costa Doradalta kuitenkin löytyy. Tarragonan ja Altafullan välissä sijaitsee pieni metsäosuus, jonka rannalla on pari hieman vaikeapääsyisempää ja täten rauhallisempaa poukamaa. Sinne me menimme retkelle.

Jätimme auton Tarragonan Platja Llargan parkkipaikalle ja lähdimme kävelemään pitkin kolme kilometriä pitkää hiekkarantaa. Ihmisiä käveli vesirajassa jonossa kuin muurahaisia. Hiekkarannan takana on leirintäalueita, mutta ranta itsessään on koskematon ja näin talvella ilman chiriquito-baareja tai edes vessoja. Aurinko lämmitti ja Pikkusisko heitti kengät pois ja tallusteli paljain jaloin pehmeällä hiekalla.

Costa Dorada, Punta de la MoraCosta Dorada, Punta de la MoraCosta Dorada, Punta de la Mora

 

Hiekkaranta loppuu kultaisiin kallioihin, joiden kautta noustaan Bosc de la Marquesan metsään. Metsä, jossa kasvaa mm. pinjoja ja alepponmäntyjä on saanut nimensä entisen omistajansa Bárcenan markiisittaren mukaan, joka sinnikkäästi vastusti kiinnostuneita ostajia, jotka halusivat muuttaa tämänkin metsikön kerrostaloasunnoiksi. Sääli, ettei näitä kohtia juuri löydy muualta Costa Doradalta, ja ihmisten ahneus on tuhonnut paljon arvokasta luontoa täälläkin. Onneksi on edes tämä pikkuruinen metsikkö jäänyt muistoksi menetetystä maisemasta.

Costa Dorada, Punta de la MoraCosta Dorada, Punta de la MoraCosta Dorada, Punta de la MoraCosta Dorada, Punta de la MoraCosta Dorada, Punta de la Mora

 

Reitin varrella on kaksi hiekkapoukamaa, Cala Fonda ja Calabecs, joissa oli näin helmikuisena viikonloppunakin muutamia ihmisiä nauttimassa auringosta. Yksi pikkupoika leikki uikkareissaan vedessä, aika kylmää touhua, hrr. Kesäisin näissä poukamissa viihtyy kuulemma nudistit, mutta nyt ihmisillä oli tuota pikkupoikaa lukuunottamatta ihan kunnolla vaatteet päällä. Välillä aurinko jo lämmitti niin, että minäkin vilukissa uskalsin kulkea ilman pitkähihaista paitaa, mutta ei se kesä ole vielä täällä, vaikka aurinko paistaakin.

Costa Dorada, Punta de la MoraCosta Dorada, Punta de la MoraCosta Dorada, Punta de la MoraCosta Dorada, Punta de la Mora

 

Meillä oli mukana tälläkin kertaa hyvät piknik-eväät. Oli pastasalaattia ja mustikkapiirakkaa, juomaksi teetä ja jopa tölkillinen punaviiniä. Serveteissä luki ”Enjoy the Simple Things in Life”, ja sen teimme. Toisinaan ihan liikutun, kun ajattelen, että kuinka mukava elämä meillä tällä hetkellä on. Ja mukavimpia hetkiä ovat yleensä juuri tällaiset luontoretket ja muut touhut, joihin ei kulu juuri penniäkään rahaa, mutta joista saa energiaa pitkäksi aikaa. Todellista laatuaikaa.

Costa Dorada, Punta de la MoraCosta Dorada, Punta de la Mora

 

Päämääränämme oli Punta de la Móran kärjestä löytyvä torni, ja pääsimme perille. Niemenkärjessä on leirintäalue (koko rannikko tuntuu olevan yhtä leirintäaluetta) ja sieltä on hienot näkymät Välimerelle. Leirintäalue oli nyt suljettu, enkä ole ihan varma, että olisiko täällä mahdollista saada vaikkapa kahvia silloin, kun leirintäalue on auki. Nyt täällä ei ollut mitään eloa.

Costa Dorada, Punta de la MoraCosta Dorada, Punta de la MoraCosta Dorada, Punta de la Mora

 

Takaisin autolle kävelimme suoraan polkua seuraten, ilman syrjähyppyjä rantapoukamiin. Eksymisen mahdollisuutta ei oikeastaan ole, sen kun vaan seuraa polkua rantaviivan mukaisesti. Reitti on myös merkitty selkeästi puna-valkoisin merkein. Oli loppuiltapäivä ja lounasaika, kun kävelimme takaisin, ja ihmiset olivat häipyneet rannalta. Mekin mietimme menevämme välipalalle parkkipaikan viereiseen baari-ravintolaan, mutta hyvien eväiden ansiosta meillä ei ollut oikeastaan nälkä ja vettäkin oli vielä jäljellä, joten ajelimme kotiin.

Kokonaisuudessaan kävelimme noin kymmenen kilometriä. Reitti on todella helppo ja tosiaan eksyä ei oikein voi, mutta tietysti kallioilla kannattaa olla tarkkana, ettei kävele itseään mihinkään umpikujaan, josta ei pääse pois. Lippiksille ja aurinkolaseille oli käyttöä, samoin oli hyvä idea laittaa reippaasti aurinkorasvaa lähtiessä, Välimeren aurinko ja merestä heijastuva aurinko polttavat ihon äkkiä. Mutta kyllä siitä arskasta sai taas mahtavasti energiaa, ei siis mennyt hukkaan tämäkään reissu!

Costa Dorada, Punta de la MoraCosta Dorada, Punta de la MoraCosta Dorada, Punta de la Mora

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

12 thoughts on “Nauti elämän simppeleistä asioista – Päiväretken kohteena Costa Dorada

 1. Kiva lukea tekstiäsi, koska olimme viime huhtikuussa itse samassa paikassa. Tarragonalaiset ystävämme vinkkasivat tämän meille. Tulimme Tarragonasta bussilla La Moraan ja kävelimme sieltä metsään. Olimme ajatelleet kävellä Tarragonaan asti. Mukava eteneminen näytti kuitenkin loppuvan leirintäalueeseen, joka oli aidattu niin, että vain pehmeää hiekkarantaa olisi voinut kävellä, joten käännyimme takaisin ja tulimme Morasta taas bussilla Tarragonaan. Kiva muisto jäi kävelystä, kiva paikka.

  1. Hauskaa! Joo, hiekalla piti kävellä tuo Platja Llargan osuus, mutta vesirajassa hiekka oli kovempaa, eikä kävely mennyt pelkäksi tarpomiseksi 🙂

 2. Olen kyllä vähän kateellinen näistä teidän päiväretkipaikoista ja viikonloppulomakohteista. 😀 Niin ihania paikkoja. Minäkin haluan! Ei siinä, kyllähän pidän todella paljon Suomen luonnostakin, mutta näkisin kyllä itseni ja koirani tuolla rannalla kirmaamassa. Tosi kivan oloinen paikka tuo Costa Dorodan näin ei-sesonkiaikaan.

  1. Ja minä olen en-niin-vähän kateellinen teidän eläinsafareista :D. Meillä on isot reissut nykyään vähän hankalia järjestää, kun lapsista menee jo aikuisten hinta, eli pitää nauttia näistä lähiseuduista sitten senkin edestä 🙂

 3. Onpa upeat maisemat päiväretkeilyyn! Aivan ihania nuo kallioseinämät.
  Ja aika ihanaa että siellä on jo noin lämmin, että tarkenee jopa ilman pitkähihaista auringossa. Meillä on kevätlämpö vielä kovin kaukana.

  1. Auringossa tarkenee joo, mutta vielä on takille tarvetta :). On kyllä ennätyspitkään joutunut tänä talvena pitämään lämmitystä kotona päällä!

 4. Ai että, kaipaan merta niiiiiiiin paljon. Tällaisiin maisemiin lähtisin retkeilemään ihan milloin tahansa. Tämä Suomen talvi ei vaan lopu koskaan. Tällainen turkoosi meri olisi parempaa terapiaa kuin mikään. Joku päivä vielä <3.

  1. Kevättä kohti… :). Meilläkin on tämä talvi ollut täkäläiseksi talveksi jotenkin tosi pitkä ja kolea, saisi se kevät jo kohta kunnolla alkaa!

 5. Moi, kaverini vinkkasi blogiasi, kun vuoden vaihteessa kyselin minnepäin Espanjaa kannattaisi tehdä kesäkuussa 3 viikon roadtrippi. Joten kyselenkin ideoita vielä lisää 5hlö lapsiperheelle.
  Lennämme Barcelonaan, olemme siellä 5 päivää. Sitten vuokraamme auton lähdemme Salouhun viikoksi, josta teemme päivä reissuja sinne tänne. Sitten haluaisimme tutustua Barcelonasta pohjoiseen päin rannikkoa pitkin tai sinne uponneeseen kylään. Kysymys kuuluukin minne sillä suunnalla kannattaa majoittua 2 kohdetta. Toinen rannan suuntaisesti.. vika viikko on vielä auki.
  Kiitos hyvistä vinkeistä!

  1. Hei pahoitteluni, etten ole vastannut aiemmin, tämä viesti jäi minulta jostain syystä huomaamatta!! En osaa valitettavasti mitään hotellivinkkiä antaa, sillä vaikka olemme olleet useissa majapaikoissa Costa Bravalla, sellaista ikisuosikkia ei ole vielä löytynyt… Kesäkuussa menisin ehkä johonkin isompaan hotelliin, varsinkin, jos haluaa uima-altaan, sillä pienemmissä paikoissa ei ulkoaltaat ole välttämättä kesäkuussa vielä auki. Kivoja kyliä ja kaupunkeja Costa Bravalla on vaikka kuinka paljon sekä rannikolla että sisämaassa. Rannikolla ainoa paikka, josta itse en tykkää on Lloret de Mar, mutta esim. sen viereinen Tossa de Mar on ihana. Girona on isompi kaupunki sisämaassa, jos sellaista haluaa. Ihanaa lomaa Kataloniassa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.