Skotlanti, UK

Delfiinejä Skotlannissa – Chanonry Point, Inverness

Minä en tiennyt, että Skotlannissa on ihan helppoa nähdä villejä delfiinejä, ja ette usko kuinka nyt harmittaa, että mukana ei ollut kameraa kunnon putkella! Me näimme delfiinejä, ihan totta, mutta kuvissani ne näyttävät vain pieniltä sinteiltä. Ne hyppelivät noin 20 metrin päässä meistä, mutta eihän niitä valokuvista erota, harmi.

Olimme siis Invernessissä, tarkoituksenamme tutustua kaupunkiin puolitoista päivää ennen kuin matka jatkuisi Loch Nessille ja Isle of Skyelle. Tutkin automatkalla Invernessin tarjontaa, sen linnoja ja kirkkoja, mutta kun huomasin, että ihan kaupungin lähellä on paikka, jossa on hyvin tavallista nähdä delfiinejä, hylkeitä ja jopa valaita, tein diktaattorimaisen päätöksen, että nyt jätetään kaupungin tutkiminen väliin ja yritetään ensimmäistä kertaa ikinä nähdä villejä delfiinejä!

Paras paikka delfiinibongailuun on noin puolen tunnin ajomatkan päässä Invernessistä sijaitseva Chanonry Point, kapea niemeke Fortrose-kylän vierellä, Moray Firth -merenlahden rannalla, ja sinne ajoimme heti illansuussa, kun olimme ensin asettuneet hotellille. Paras aika delfiinien bongailuun on nousuveden aikaan ja vaikka olimme ilmeisesti oikeaan aikaan asemissa – rannalla ei todellakaan tarvinnut olla yksin, ja kateellisena katsoin muiden kameroita – emme nähneet delfiinejä. Useita hylkeitä polski vedessä, mutta illan hämärissä emme niistäkään saaneet kuvia. Ilta pimeni ja meidän piti luovuttaa siltä päivältä.

Delfiinejä SkotlannissaDelfiinejä SkotlannissaDelfiinejä Skotlannissa

 

Delfiinien missaaminen jäi harmittamaan sen verran, että päätimme käyttää myös seuraavan aamun delfiinijahtiin. Ajelimme ensin skotlantilaisen kaverin suosituksesta Cromartyyn, jossa delfiinit ovat myös tuttu näky, mutta meillä ei ollut taaskaan tuuria. Simpukoita sentään löytyi.Delfiinejä SkotlannissaDelfiinejä SkotlannissaDelfiinejä Skotlannissa

 

Alkoi ripsiä vettä, mutta päätimme olla luovuttamatta ja käydä vielä pyörähtämässä matkan varrella olevalle Chanonry Pointille, jossa olimme edellisenä iltana yrittäneet silmä kovana etsiä delfiinejä. Ja nyt niitä näimme, ihan vaivattomasti! Siellä ne hyppelivät meressä, aivan rauhassa ja oletettavasti onnellisina. Totesimme heti, että meidän kameralla ei pysty kuvaamaan näitä otuksia, vaikka ne lähellä olivatkin, ja oli oikeastaan ihan mukava keskittyä vain niiden katseluun, ilman stressiä siitä, saanko niistä kuvaa vai en. Youtubesta löysin useita täällä kuvattuja videoita, ja ne ovat varmasti parempia kuin minun ottamat kuvat (joista nyt kuitenkin yhden julkaisen, ihan vaan jotta näette, kuinka tärkeää olisi ollut pitää kunnon kameraputki mukana).

Delfiinejä Skotlannissa

 

Vaikka emme olisikaan lopulta nähneet delfiinejä, niin ainakin kaunis majakka tuli nähtyä Chanonry Pointilla. Se on heti pienen parkkipaikan vierellä, ja tässä vaiheessa haluaisin huomauttaa, että parkkipaikka täyttyy kuulemma hirveän nopeasti eli sesonkiaikoina auto on parempi jättää Fortrosen kylään ja kävellä sieltä. Mikäli haluaa tulla tänne bussilla (bussit 26A ja 26C) niin nekin jättävät kylään, josta sitten kävellään golf-kentän reunaa bongailupaikoille. Ja erilaisia delfiiniristeilyjäkin järjestetään Invernessistä, mutta ne jäivät kokeilematta.

Delfiinejä Skotlannissa

 

Jos minulla olisi bucket list, lista asioista, joita haluan elämäni aikana tehdä, saisin nyt lisätä yhden ruksin. Kaiken maailman murmeli-, villisika-, delfiini- ja pupuhavainnot saavat minut aina lähes kyyneliin ja voittavat elämyksinä minkä tahansa kaupunkikokemuksen. Ja ilmeisesti sama on tarttunut myös Pikkusiskoon: tämä sateinen päivä oli kuulemma hänen kesälomansa paras juttu, jopa parempi kuin päivä Linnanmäellä, ja se on paljon se!

Delfiinejä Skotlannissa

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.