Tammikuussa pakenimme Tukholman purevaa pakkasta kuninkaanlinnaan ja elokuussa kulutimme sateista kesäpäivää kuningattarenlinnassa. Drottningholm reilun kymmenen kilometrin päässä Tukholman keskustasta oli aika ihana harmaallakin säällä!
Kesälomaamme mahtui tosiaan piipahdus Tukholmaan. Ihan kaupungin keskustaan emme tällä kertaa menneet, vaan halusimme käyttää hyödyksi sen, että meillä oli allamme vuokra-auto ja näin ollen mahdollisuus kierrellä Tukholman lähiseutuja. Vaihtoehtoja päiväretkikohteiksi oli vaikka kuinka paljon, ja koska eräälle päivälle sääennuste lupasi epävakaista, valitsimme paikan, jossa on sisätiloissakin ihmeteltävää, mutta jossa voisi vähän myös ulkoilla. Drottningholmin linna suurine puistoineen Mälaren-järven rannalla oli hyvä valinta.
Drottningholm on jälleen yksi lisäys UNESCO:n maailmanperintökohteiden listalleni. Linna puutarhoineen edustaa hienosti 1600 – ja 1700-luvun pohjoiseurooppalaista linna-arkkitehtuuria, jonka esikuvana on Versailles. Olen käynyt Versailles’ssa ja onhan se tietysti monin verroin upeampi, mutta kyllä Drottningholm on myös käymisen arvoinen.
Kauniilla säällä linnan iso puisto olisi todella päässyt oikeuksiinsa, mutta onneksi meille sattui pieniä sateettomiakin hetkiä ja pystyimme kiertelemään puistossa. Puistossa on sekä säntillisen geometrisiä alueita, jotka vetoavat perfektionistiin minussa, mutta myös villimpää luontoa ja vesistöä, jossa viihtyy erittäin tuttavalliset sorsat ja hanhet. Koirille on oma pieni saari, jossa ne saavat vapaasti juosta ilman talutushihnoja. Voisin kuvitella, että lämpiminä kesäpäivinä ihmiset käyvät täällä puistopiknikillä ja viettämässä aikaa, minä ainakin kävisin.
Puistossa on kiinnostavia rakennuksia. Linnan teatteri on yksi maailman harvoista, ellei peräti ainoa teatteri, jossa on vielä aktiivisessa käytössä 1700-luvulta peräisin oleva tekniikka ja jossa on tallessa alkuperäiset lavasteet. Vaaleanpunainen Kiinalainen paviljonki on oikea pikkuprinsessojen unelma ja hauskannäköisessä, telttaa muistuttavassa puisessa vartijoiden majassa voi näin sadepäivänä syödä vaikka piknikeväät. Meillä ei juurikaan eväitä ollut, vaan kävimme linnan matkamuistomyymälän vieressä olevassa kahvilassa kuivattelemassa märkiä kenkiä. Vessatkin löytyvät läheltä kahvilaa.
Puistoon pääsee ulkoilemaan ilmaiseksi, mutta itse linna on maksullinen. Kesällä 2017 sisäänpääsymaksu linnaan oli aikuiselta 130 SEK ja mikäli halusi käydä myös kiinalaispalatsissa 190 SEK. Tarkat hinnat, aukioloajat, linnan historia ja muu info löytyy linnan nettisivuilta.
Silvia ja Kaarle Kustaa asuvat linnan eteläpäädyssä, mutta heistä ei näkynyt muuta kuin muutamia valokuvia. Meillä oli ehkä tammikuinen kuninkaanlinnan kierros vielä liian hyvin muistissa, enkä tullut ottaneeksi montakaan kuvaa, mutta kuvia saa kyllä ottaa ihan luvan kanssa, kunhan ei käytä salamaa jalustaa tai selfietikkua. Jäi sellainen vaikutelma, että kuninkaanlinnassa oli enemmän hienoja yksityiskohtia ja nähtävää, mutta paljon oli täälläkin katseltavaa. Etenkin prinsessa Loviisa Ulriikan kirjasto oli kaltaiseni lukutoukan mielestä upea.
Kuten kuninkaanlinnassa myös täällä oli lapsille aarrejahti, josta sai palkinnoksi jotain pientä sälää, suklaarahoja ja postikortteja. Tämän leikin avulla jaksoi tyttöjemme leikki-ikäinen serkkukin hyvin kierrellä linnaa ja etsiä aarteita. Sitä en lapsille kertonut, että kuningatar Silvian mukaan linnassa kummittelee, siitä kun olisi saattanut tulla liikaa kysymyksiä… Linnassa on paljon rappusia ja tietysti paljon arvokasta esineistöä eli pienten lasten kanssa saa olla varovainen. Rattailla ei tänne pääse, vaan ne pitää jättää ulko-ovelle.
Me menimme linnalle autolla ja sieltä löytyi helposti ilmaisia parkkipaikkoja joko heti linnan vierestä tai muutaman sadan metrin päästä Karusellplanilta. Julkisilla tullessa kannattaa ottaa ensin metro Brommaplanille ja jatkaa sieltä bussilla Drottningholmille. Hauskin tapa taitaa kuitenkin olla laiva, joka lähtee Tukholman kaupungintalon edestä. Siltä taitaisi olla aika kivat maisemat Tukholman saaristoon, johon by the way kävimme myös Tukholman reissulla tutustumassa!
Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).