Eurooppa, Käydyt maat, Ranska

Euroopan suurin hiekkadyyni – Dune du Pilat

No nyt on hiekkakasalla kokoa! Ranskasta, Atlantin rannalta, 60 kilometriä Bordeaux’sta, löytyy Euroopan suurin hiekkadyyni, Dune du Pilat, jossa ramppaa iso joukko turisteja vuosittain, yli miljoona matkailijaa. Dyynin tarkkaa kokoa en pysty sanomaan, sillä tuuli muuttaa hiekkakasan kokoa ja muotoa jatkuvasti ja levittää sitä läheisiin metsiin jopa yli viisi metriä joka vuosi, mutta yli sata metriä korkea se on ja sitä jatkuu rantaa myöten pitkälle, liki kolmen kilometrin päähän. Vaikuttava, yllättävä näky!

Dune du Pilat

Dune du Pilat

 

Meille sattui aivan täydellinen päivä hiekkadyyneillä kiipeilyyn. Aurinko paistoi, mutta pienen pilviverhon takaa, ja näin ollen kipuaminen pitkiä portaita pitkin hiekkakasan päälle ei ollut aivan tuskallisen hikistä puuhaa. Tai oli se toisille, eräskin musliminainen pitkässä kaavussaan raahasi painavan näköistä kylmälaukkua ylös portaita, lapsen roikkuessa kaavunhelmassa, ja oikeasti pelkäsin, että raskaasti hengittävä nainen pökertyy ihan just. Me kipaisimme portaat nopeasti ylös ja juoksimme sitten pienen fiilistelyn ja kävelyn jälkeen takaisin alas parkkipaikalle hiekan pölistessä ympärillä.

Dune du Pilat

Dune du Pilat

 

Dyyneillä oli paljon porukkaa paistattelemassa päivää. Illalla oli luvassa jalkapallokisojen loppuottelu, Ranska vastaan Portugal, ja näimme useita seurueita, joilla oli ilmeisesti suunnitelmissa kuunnella matsi täällä rannalla ja samalla ottaa vähän kuppia ja pitää hauskaa. Hiekkakasa on kuitenkin niin iso, että kaikkeen hauskanpitoon ei ole pakko osallistua, vaan ihan varmasti rauhallisiakin kolkkia löytyy, kun vain kävelee hiukan kauemmas portaista. Dyyneille on vapaa pääsy ja voin vain kuvitella, kuinka hienoa täällä olisi katsoa auringonlaskua tai -nousua. Voi vitsi, miten upeita kuvia saisi otettua!

Dune du Pilat

 

Me emme ehtineet rannalle asti, vaan tiirailimme Atlanttia hiekkadyynin huipulta. Luin myöhemmin turisti-infosta, että täällä voi nähdä hylkeitä. Jos olisin sen tiennyt etukäteen, olisin ehdottomasti halunnut alas rantaan, oli kiire tai ei. Nyt jäi hyljebongailut seuraavaan kertaan. Hylkeiden ja toki yleisen mukavuuden ja siisteyden takia koirien pitää muuten olla talutushihnassa.

Dune du Pilat

 

Ihan mahtava paikka, ehdottomasti käymisen arvoinen! Tänne voisi tulla eväiden ja uimavarusteiden kanssa vaikka koko päiväksi, ja evästä – ja niitä uimavarusteita – saa myös parkkipaikan viereisistä kahviloista ja kojuista, joissa myydään matkamuistoja, hattuja ja hellevaatetta. Alueelta löytyy hyvin opasteita, parkkipaikkoja ja vessoja, eli niidenkin puolesta reissu on helppo tehdä. Ja hei, tämä on ilmainen kohde, mitä nyt parkkipaikasta maksoimme. Kyllä, suosittelen, tämä oli yksi roadtrippimme kohokohdista ja iloisimmista yllätyksistä!

Dune du Pilat

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

4 thoughts on “Euroopan suurin hiekkadyyni – Dune du Pilat

  1. Mahtavaa! Enpä tiennyt, että tuollapäin on Euroopan suurin hiekkadyyni, mutta olen jo useamman vuoden ajan katsellut aluetta kartasta sillä silmällä, että pidempiä patikointipolkuja voisi löytyä. Luonnontilaista rantaviivaa näyttäisi nimittäin riittävän ja olisi hauska tehdä joku muutaman yön kävely rantaviivaa pitkin. Katsotaan milloin saisi taas toteutettua yhden reissuhaaveen 🙂

    1. Se kartassa ikäänkuin kolmiona näkyvä alue siinä Bordeaux’n tienoilla oli toooosi tylsää, en kyllä menisi sinne patikoimaan! Ihan rannasta en tiedä, mutta sisämaa oli ehkä sitten sitä Ranskan tylsintä maastoa :). Sellaista tasaista metsää. Onneksi emme olleet sieltä varanneet majoitusta, sekin kun oli jossain vaiheessa mielessä 🙂

        1. Tästä kun ajaa pikkuisen ylöspäin Bretagneen, niin kyllä löytyy ihan mahtavia retkeilypaikkoja! Suunnittelimme, että josko ensi kesänä menisi lomalle noille suunnille ja ottaisi pyörät mukaan. Olisi aika mahtavia maisemia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.