Skotlanti, UK

Skotlannin kaunein linna – Eilean Donan Castle, Dornie

Tämä linna esiintyy James Bondin ”Kun maailma ei riitä” -leffassa M16:n pääkonttorina sekä näkyy useissa muissa elokuvissa ja sarjoissa. Linnan kuva oli meidän maantiekarttamme kannessa, ja melkein kaikissa näkemissäni Skotlanti-oppaissa se on joko kannessa tai heti etusivuilla. Sen ympärillä on upeat maisemat, se on äärimmäisen kuvauksellinen ja sen sisätilat on entisöity täydellisesti. Eilean Donan Castle – ehkä koko Skotlannin kaunein ja kuvatuin linna, a must see!

Eilean Donan

 

Meidän tukikohtamme Skotlannin lomalle löytyi Dorniesta, kylästä, jossa Eilean Donanin linna sijaitsee, ja niinpä kävimme linnalla sekä illan hämärissä, jolloin linna on kauniisti valaistu, auringonlaskun aikaan että myös päivänpaisteella. Näimme veden piirittämän linnan sekä nousu- että laskuveden aikaan, sekä ylhäältä näköalapaikalta että sisätiloista. Oli se vaan hieno joka suunnasta.

Eilean DonanLaskuvesiEilean Donan

 

Tutustuimme toki myös linnan sisätiloihin, koska miksipäs ei. Eilean Donan sijaitsee pikkuruisella saarella Loch Duichilla ja sinne kuljetaan pitkin kapeaa kivisiltaa. Linna tuhoutui 1700-luvulla, mutta sen raunioista rakennettiin 1900-luvun alussa uusi linna alkuperäisten piirustusten mukaan. Ihan siis ikivanhojen linnanmuurien hajusta ei täällä pääse nauttimaan, mutta hienosti linna on rakennettu. Nyt sisätiloihin on sisustettu huoneita ja esimerkiksi keittiöön on tehty aika kiinnostava dioraama ruoka-annoksineen ja aidonkokoisine palveluskuntaa esittävine nukkeineen. Huoneissa ei saa (valitettavasti) ottaa valokuvia.

Sisäänpääsy maksaa vuonna 2017 aikuiselta 7,50 puntaa, ja mahdolliset alennukset sekä aukioloajat ja muu tärkeä info löytyvät tietysti linnan omilta verkkosivuilta. Lipputoimiston yhteydessä on pieni myymälä ja kivan oloinen kahvila.

Eilean DonanEilean DonanEilean DonanEilean Donan

 

Hieno näköala linnalle löytyy, kun kävelee tai ajelee hieman Dornien kylän yläpuolelle. Silloin kun me siellä kävimme, sateli vettä ja koko näköalapaikka oli ihan täynnä vihaisia hyttysiä, mutta maisemat kyllä olivat harmaanakin päivänä hienot. Jatkoimme tietä vielä ylöspäin ja sieltä löytyi ihan uskomattoman upeita näköalapaikkoja. Suosittelen!

Eilean Donan

 

Dornie

Pieni ja soma Dornien kylä, jossa Eilean Donan sijaitsee, levittäytyy pitkän sillan molemmin puolin. Kylässä on minimaalisen pieni kauppa, pari ravintolaa, majoituspalveluja ja leipomo, eikä paljon muuta, mutta söpö se kyllä on. Dornien edessä sekoittuu kolmen eri lochin, järven vesi, ja veden pyörteissä ja nousuveden vaihteluissa riittää katseltavaa. Skotlannin loman tukikohtaksi Dornie oli mitä mainioin. Isle of Skyelle ajaa noin puolessa tunnissa ja kuten jo mainitsin, maisemat ovat ihan mielettömät.

DornieDornieDornie

 

Aiemmin kerroin toisesta Skotlannissa käymästämme linnasta, Blackness Castlesta, jossa kävimme Outlander-sarjan perässä. Täällä Eilean Donanissakin oli jotain tuon sarjan tapahtumiin viittaavaa, sillä näytteillä oli esineitä Cullodenin taistelusta ja mm. Bonnie Prince Charlien hiuskiehkura. Jotain iloa siis innokkaasta Netflixin tuijottelusta: Skotlannin historia on tullut ihan uudella tavalla eläväksi ja kiinnostavaksi!

Eilean Donan

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

24 thoughts on “Skotlannin kaunein linna – Eilean Donan Castle, Dornie

 1. Voi voi, mulla rupeaa olemaan loputon lista linnoista joissa vaan yksinkertaisesti on pakko käydä. Ei taida mulla viikko riittää 😀

  Katselin linnojen kotisivuja ja osa on hyvinkin vaatimattomia. Osa taas vaatii tutustumiseen monta tuntia. Oliko tuolla muuten puutarhat minkälaisessa kunnossa, kun kävitte. Oliko kukinta kaikkien kasvien osalta jo kokonaan ohi, ruskaa puissa, vai missä mennään ajankohdallisesti?

  1. Me olimme Skotlannissa syyskuun alussa ja oli niin kylmä iltaisin, että piti ostaa kaulaliinaa ja hanskoja. Päivällä tarkeni hyvin. Ruskaa ei vielä ollut, mutta kyllä syksyä oli jo ilmassa.

  1. Myös minua kiehtoo enemmän nämä tuppukylät kuin isot kaupungit. Näissä myös jotenkin helpommin pääsee juttusille paikallisten kanssa ja sehän on aina avartavaa 🙂

 2. Oijoi, Skotlanti-kuume kasvaa: on niin upeat maisemat, komea linna ja söpö kyläkin vielä <3 (Huomaan yllätyksekseni nykyään haikailevani tällaisiin kylmemmän ilmaston kohteisiin.)
  Historia-nörttinä olisin kaivannut vähän muutakin tietoa linnan historiasta kuin tuon James Bondin, mutta tuosta laittamastasi linkistähän niitä löytyi. Kiitos vinkistä!

  1. Juu, mietin, että kirjoitanko jotain linnan historiasta, kuulimme nimittäin siitä jonkun verran myös oppailta ja itsekin olen historianörtti, mutta linnan nettisivuilla oli se jo hyvin kirjoitettuna. Tämä on aina semmoista valintojen tekemistä: itse tykkään kuulla paikkojen historiasta ja legendoista, mutta en tiedä kiinnostaako se lukijoita, kun tieto kuitenkin löytyy hyvinkin yksityiskohtaisesti vaikkapa juuri tämän linnan sivuilta (itseäni vartenhan en niitä muistiin kirjoittaisi, miksi sen tekisin).

  1. Kannattaa ainakin ulkopuolella käydä pyörähtämässä! Yhtenä iltana kävimme katsomassa sitä auringonlaskun aikaan järven toiselta puolelta sellaisen kylätalon luota ja siellä oli porukkaa kuin pipoa pitkien objektiivien kanssa varta vasten kyttäämässä täydellistä hetkeä. Kunnon kameralla ja putkella mekin olisimme saaneet hienon kuvan siitä hetkestä, kun aurinko heijastui muureista.

 3. Jösses miten nätti! Mä olen yks pikkuinen linnatyttö, eli juuri tuollaiset rakennukset kolahtaa muhun.

  Ja tuo pinkki talo Dorniessa on söpö. Itse en moisessa pystyis asumaan, mutta on siinä jotain mukavan pirteetä ja asennetta isosti 🙂

  1. Värikkäitä taloja pitäisi olla maailmassa enemmän :D. Tuolla oli myös vanha poliisitalo, joka oli maalattu siniseksi ja somistettu keltaisilla kukilla. Oli ihan ylisöpö!

 4. Olen itsekin haaveillut Skotlannin reissusta (toivottavasti pääsen toteuttamaan jo vuoden sisällä tämän haaveeni). Erityisesti olen katsellut luontokohteita, mutta ehdottomasti nyt jossain linnassakin pitää käydä. Tämä vaikuttaa niin komealta ja kyläkin niin söötti, että menee ehdottomasti harkintaan. Kiitos siis vinkistä <3.

  1. Tällä rannikolla, lännessä, maisemat olivat huikeat! Tykkään itse tosi paljon Edinburghista, mutta luontokohteiden perässä jatkaisin matkaa kyllä tänne länteen.

 5. Skotlanti kiinnostaa kyllä ja nuo linnathan on aivan upeita. Minun mieheni on amerikkalainen ja aivan hulluna näihin vanhoihin rakennuksiin ja etenkin keskiaikaisiin linnoihin, sillä USA:ssa ei ole mitään tällaista historiaa. Olisi kyllä upeaa päästä kiertelemään noihin maisemiin.

  1. Me törmäsimme matkalla tosi moneen amerikkalaiseen! Olikohan Amerikoissa joku loma (syyskuun alussa) vai oliko he enimmäkseen eläkeläisiä, en tiedä, mutta paljon kyllä kuuli jenkkiaksenttia. Varmaan monella sukujuuriakin täällä.

 6. Tämä on kohde, joka ei mitenkään erityisemmin mua kiinnosta, siksi tulinkin sitä nyt ihan varta vasten katsomaan. Ja kas, todella kaunista! En oo mitenkään koskaan haaveillu Skotlantiin menosta vaikka kirjoja lukiessa oon joskus miettinytkin niitä nummia, että millaisia ne on. Mutta kyllä voisin tuonnekin nyt haluta. Ihania kuvia, varsinkin linna iltavaloissaan, oih!

 7. Ihania kuvia ja upea paikka! Harmittaa, ettei me saatu Glasgow’ssa asuessa käytyä tuolla. Muuten linnoja tuli kyllä kierrettyä ihan kiitettävä määrä (niitä todella on Skotlannissa ihan joka paikassa :D), mutta onhan Eilen Conan Castle nyt ihan omassa sarjassaan. Ehkä vielä joskus..

  1. Mä saisin yhden loman kulutettua mainiosti kiertelemällä pelkästään linnoja :D. Tosin opas olisi aina hyvä olla mukana, eipä varsinkaan raunioista paljon saa irti ilman sitä. Täällä oli hyvät oppaat ja opasteet!

 8. Aah, Eilean Donan oli yksi niistä ihanista linnoista, joissa kävimme toukokuun Skotlannin matkalla! Stirling, Doune (kiva Outlanderin Jamien audio guide 😉), Inveraray, Duart, Dunvegan ja Ballindalloch, kaikki upeita! Ostettiin Historic Scotland – alennuskortti, jolla pääsi moneen. Monta jäi vielä käymättä, hyvä syy lähteä uudelleen! Muutenkin ihastuttiin Skotlantiin: upeita maisemia, kivoja majoituspaikkoja, hyvää ruokaa ja iltapäiväteetä, viskiä ja lunnit!

  1. Skotlanti meni heittämällä suosikkikohteitteni joukkoon, ihan käsittämättömän hienoa maisemaa! Kävimme siellä muutama vuosi sitten ihan pikaisesti, kun ajoimme Glasgow’sta Edinburghiin pienen lenkin kautta ja nyt olimme tosiaan viikon. Jäi vielä paljon näkemättä, pakko siis mennä uudestaan 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.