Katalonia, Tapahtumat

Kun jouluseimen hahmot heräsivät henkiin – Elävä jouluseimi

Minulla oli pienenä nukkekoti, sellainen tavallinen kaksikerroksinen Lundby. Siinä oli hienot huonekalut, kylpyamme, pitkät portaat ja sen asukkailla huomattavasti jännittävämpi elämä kuin minulla, ja monesti haaveilin muuttuvani pieneksi ja pääseväni asumaan siihen taloon. No ikinä en niin pieneksi muuttunut, mutta tavallaan toive nyt toteutui, kun pääsin kävelemään jouluseimen keskelle, samankokoisena sen hahmojen kanssa!

Jouluseimi

Yksi jouluun liittyvä erikoisuus täällä Kataloniassa on elävä jouluseimi, Pessebre Vivent. Siinä ihmiset esittävät joulun tapahtumat tavallaan näytelmän keinoin. Yhdenlaista larppausta siis, täällähän tykätään muutenkin tämänkaltaisesta toiminnasta, keskiaikamarkkinoista ja muusta.

Me kävimme tutustumassa Katalonian ensimmäiseen ja siis vanhimpaan elävään jouluseimeen Corbera de Llobregatissa, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Barcelonasta. Vuosittain yli 200 paikallista vapaaehtoista on tehnyt täällä elävää jouluseimeä jo vuodesta 1962. Sijainti on täydellinen jouluseimen tapahtumien kuvailuun: Penya del Corb ja sen erikoisen muotoinen kalliomuodostelma luolineen on kuin suoraan  perinteisestä jouluseimestä.

Tapahtuma oli  hyvin organisoitu. Tapahtuman nettisivuilta valitaan haluttu ajankohta ja ostetaan liput. Reitti on noin 700 metriä pitkä ja koska tapahtumia selostetaan kovaäänisistä, ihmismassaa ohjataan kuin lammaslaumaa kohteelta toiselle. Alussa on kova tungos, mutta ei hätää, mitä pidemmälle pääsee, sitä helpommaksi eteneminen muuttuu, kun porukka levittäytyy reitin varrelle. Reitin pystyy kulkemaan mainiosti esimerkiksi lastenrattailla, ja lapsia olikin paljon mukana. Reitin läpi kulkeminen kestää noin tunnin ja siinä ehtii hyvin katsella yksityiskohtia ja sekä Jeesuksen syntymän aikaisiin pukuihin että perinteisiin vanhoihin katalaaniasuihin pukeutuneiden ihmisten touhuja.

Jouluseimi

Reitin kohokohta on tietysti Marian ja Joosefin saapuminen majataloon, Jeesuksen syntymä ja enkelin ilmestyminen, ja yleisö pysähtyy katsomaan sitä isolle aukiolle. Kovaäänisistä kuuluu jouluevankeliumi ja on se aika vaikuttava kokemus nähdä raskaana olevan Marian ja aasia taluttavan Joosefin löytävän majapaikan tallista. Valaistu enkeli nousee leijumaan pimeälle taivaalle (nosturin avulla, I assume) ja kolme kuningasta, joulun tärkeimmät hahmot katalaanilasten mielestä, vilkuttelevat vuoren päältä. Paimenet käyvät lampaidensa kanssa tervehtimässä vastasyntynyttä.

Jouluseimi
Jouluseimi

Reitin varrella voi nähdä paimenia, leipureita ja käsityöläisiä töissään. Lapset istuvat koulunpenkeillä ja perhe syö illallista. Nasaretin markkinoilla käy kova kuhina, kun rouvat tinkaavat hinnoista. Seassa pyörii lampaita, aaseja, koiria ja pari pientä pupuakin huomasin paimentytön sylissä. Ilma tuoksuu vahvasti savulle ja tutut joululaulut soivat.

Jouluseimi
Jouluseimi
Jouluseimi
Jouluseimi
Jouluseimi
Jouluseimi
Jouluseimi

Olin erittäin vaikuttunut ja lähes mykistynyt siitä, kuinka hienosti ja pieteetillä kaikki oli tehty. Rakennukset näyttivät ainakin näin pimeänä iltana täysin aidoilta, ei miltään heppoisilta lavasteilta, ja ihmisten vaatteet olivat kerrassaan upeasti tehdyt. Jokaiseen yksityiskohtaan oli kiinnitetty huomiota ja talvi-illan musiikki, valot ja tuoksut loivat taianomaisen tunnelman. Aivan upea ilta – elävä jouluseimi on meidän perheen uusi jouluperinne!

Me osallistuimme tosiaan Corbera de Llobregatin elävään jouluseimeen. Liput sinne pitää ostaa etukäteen netistä, ja se onnistuu tapahtuman verkkosivuilla, www.pessebrecorbera.cat. Tapahtuma on hyvin suosittu, mutta me saimme ihme kyllä ja sattumalta liput samalle illalle. Kannattaa varata aikaa (ja hermoja) parkkeeraamiseen, me jouduimme nimittäin jättämään automme melko kauas kapean tien varrelle. Ja lämmintä vaatetta päälle, talvi-ilta on kylmä täällä Kataloniassakin! Eläviä jouluseimiä järjestetään pienemmässä mittakaavassa myös muualla Kataloniassa, mm. Santa Paun pienessä keskiaikaisessa kylässä, jossa kävimme pari joulua sitten.

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

2 thoughts on “Kun jouluseimen hahmot heräsivät henkiin – Elävä jouluseimi

  1. No onpas upea ja tunnelmallinen tapahtuma!
    Suomesta tiedän vain pääsiäiskulkueet, joita näytellään monien kaupunkien keskustoissa, mutta kyllä tässäkin on ideaa. Suomessa tosin sää näyttelisi varmaan suurinta osaa…
    Iloista joulunodotusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.