Ruotsi

Murhapaikoilla – Fjällbacka Ruotsin länsirannikolla

Ei kai nyt näihin maisemiin pysty kuvittelemaan raakoja murhia! Tai no joku on pystynyt, sillä Camilla Läckbergin Fjällbackaan sijoittuvista romaaneista ei murhia puutu.

Ruotsin länsirannikolta, Bohuslänistä löytyvä pieni Fjällbacka on varmasti nimenä tuttu kaikille pohjoismaisten dekkareiden ystäville. Täällä asuu fiktiivinen kirjailija Erica Falck poliisimiehensä Patrik Hedströmin kanssa ja arkielämän ohessa he yhdessä selvittelevät raakoja murhia ja muita rikoksia. Aivan loistavia murhamysteerejä, eikä Fjällbackan kyläkään ole yhtään hassumpi!

Fjällbacka

Fjällbacka – Ihana kesäkaupunki

Fjällbackan idyllinen keskusta on täynnä toinen toistaan suloisempia pikkukauppoja. Reissumme aikaan elokuussa moni putiikki oli jo siirtymässä talviunille ja melkein kaikissa kaupoissa oli isot alennusmyynnit, jopa -70% alennuksia. Turisteja oli vielä liikkeellä, etenkin aasialaisia, mutta oletan, että suurimpaan lomasesonkiin verrattuna meno oli jo hiljenemään päin. Kylänraitilla oli mukava tunnelma.

Jossain määrin hämmentävää oli se, että kylän suurinta vetonaulaa, Camilla Läckbergiä ja hänen tarinoitaan ei ole kovinkaan näkyvästi valjastettu turismin palvelukseen. Olisin hyvin mielelläni ostanut itselleni lomalukemista, nimenomaan jonkun tänne sijoittuva Läckbergin kirjan, mutta en löytänyt koko kaupungista yhden yhtä kirjaa. Myöskään muuta aiheeseen liittyvää matkamuistokrääsää en löytänyt (en yleensä osta matkamuistoja, mutta täältä olisin suurena fanina edes sen kirjan voinut ostaa). Ihan jäi harmittamaan!

Opastettuja kävelykierroksia sentään järjestetään kirjojen tapahtumapaikoille. Varaa paikkasi etukäteen Murder Mystery Tourille, me emme sitä tajunneet tehdä, emmekä sellaiselle siis osallistuneet.

Myös kahviloita ja ravintoloita on näin pieneksi kaupungiksi runsaasti. Bryggan Café oli yllättävän kiva keliaakikollekin: ainakin gluteenittomia makeita leivoksia oli useita, mm. mokkapaloja, pähkinäkakkua ja Dajm-kakkua. Fika terassilla ihan vesirajassa luksusveneitä katsellen – ei hassumpi kahvitauko!

FjällbackaFjällbackaBryggan Cafe

Ronja Ryövärintyttärestä tuttu Kungsklyftan

Älä jätä tätä retkeä Fjällbackan reissulla väliin, sillä harvoin pääsee näin helpolla aika hurjaan kanjoniin. Reitin alkupää, kivinen kaariportti pitkien portaiden edessä, löytyy ihan keskeltä kylää ja reitin pystyy kulkemaan ihan tavallisilla lenkkareilla (älä lähde kuitenkaan pelkillä sandaaleilla). Kungsklyftanissa on kuvattu kohtauksia Ronja Ryövärintytär -elokuvaan ja esimerkiksi Läckbergin dekkarissa Saarnaaja täältä löytyy ruumiita. Hieno paikka!

Ylhäältä Vetteberget-kukkulan päältä on hienot maisemat kylään ja kauas ulapalle, ja kannattaa kiertää reitti, 2,7 km pitkä polku, joka palaa takaisin kylään hieman eri kohdasta kuin mistä reitille lähdettiin. Reitti on melko hyvin merkitty. Me olimme retkellä sateisen yön jälkeen ja laskeutuminen takakautta metsän läpi oli liukasta, mutta onnistui tosiaan ihan lenkkareillakin.

FjällbackaFjällbackaFjällbackaFjällbacka

 

Niin ja totta kai pitää muistaa myös mainita Ingrid Bergman. Vuonna 1958 tämä suuri filmitähti tuli ensimmäisen kerran Fjällbackaan hakemaan rauhaa ja merellistä tunnelmaa ja hän ihastui paikkaan niin, että palasi tänne, Fjällbackaan ja Dannholmenin saarelle, perheensä kanssa monet kerrat koko loppuelämänsä ajan. Daamin nimeä kantavalla aukiolla kerrotaan kuvin ja tekstein hänen elämästään ja ajastaan tällä seudulla.

Fjällbacka

 

Fjällbacka oli reissullamme Ruotsin länsirannikolle oikeastaan ainoa kohde, jonka tiesin etukäteen ja jossa suurena Nordic Noir -fanina ehdottomasti halusin käydä (ja toivoin salaa pientä siistiä murhaa, jonka pääsisin lomailun ohessa selvittämään…). Ystadissa, Wallanderin kotiseuduilla olemme käyneet vuosia sitten ja viime keväänä kuljimme Oslossa Harry Holen jalanjäljillä, joten olisikohan seuraava kiva reissukohde Bergen, jossa yksityisetsivä Varg Veum touhuaa? Ehkäpä, enkä usko, että joutuisin hirveästi houkuttelemaan Norjaan hurahtanutta miestäni tälle kirjallisuusretkelle!

Lisää vinkkejä Fjällbackaan löytyy esimerkiksi sivulta www.fjallbackainfo.se.

Fjällbacka

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

12 thoughts on “Murhapaikoilla – Fjällbacka Ruotsin länsirannikolla

 1. Vaikka omassa blogikirjoituksessani toinkin ehkä esille sen, että ihastuin paikkaan ensi vierailulla, niin itse asiassa kävin pikaisesta Fjällbackassa jokunen vuosi sitten keväällä. Tuolloin vierailu liittyi siihen, että lähdin tuolta laiturista vesibussilla aivan uskomattoman hienolle Väderöarna-saareen. Saari taitaa olla Ruotsin läntisin saari, hienot kalliot, vanha luotsiasema ja ravintola, jossa seurueemme sai uskomattoman hienon ja tuoreen kala- ja äyriäisillallisen. Silloin päätin, että tuohon kaupunkiin vielä joskus tulen kesällä. https://www.vaderoarna.com/

 2. Apua! Milloinkohan olen viimeksi lukenut kirjaa? Jäin aikanaan ihan koukkuun noihin Läckbergin kirjoihin ja luin kaikki putkeen! Camilla fanina tämä kohde kiinnostaa kummasti ja olen mieltänyt paikan hieman erilaiseksi, mutta kaupunki näyttää todella viihtyisältä. Bonuksena vielä nuo upeat kalliot. Aikanaan ajoimme pimeällä tuon Ystadin läpi, kun emme löytäneet majoitusta, joten tuolle seudulle pitää vielä palata!

  1. Kyllä on jäänyt lukeminen täälläkin vähiin… Mä olin ennen todella nopea lukemaan ja aito lukutoukka, mutta nyt saatan jäädä jonkun kirjan kanssa jumittamaan viikoiksi. Se on tämä some, joka on pilannut minun lukunautintoni 😀

 3. Hei, näitä kirjoja en olekaan lukenut, mutta Harry Holet ovat tuttuja ja Wallanderit telkusta. Ystadissa ja Oslossa voisin hyvinkin osallistua tällaiseen Mielikuvituspoliisin ja murhien jalanjäljissä -retkeen.

  Ruotsi on kyllä todella kiinnostava paikka, tämä sun postaus oli tänään jo toinen Ruotsia koskeva postaus, jonka luin. Se on tuossa niin lähellä mutta harvoin tulee käytyä. Kiitos vinkistä!

 4. Matkat elokuvien tai kirjojen maailmaan ovat aina jotenkin kiehtovia! Vaikka itselleni nämä postauksen henkilöt ja murhamysteerit ovat tuntemattomia, heräsi kiinnostus kovasti, sekä kirjoihin että Fjällbackaan. 🙂 Olen aikanaan ollut kovakin lukemaan, mutta nyttemmin tahtoo ajanpuute haitata tätä harrastusta.

  1. Sama vika täällä, tosin aikaa minulla ehkä lukemiseen olisikin, mutta netissä pyöriminen vie kaiken ajan… Ja tietysti se hidastaa lukemista, että en pääse käsiksi suomalaisiin kirjoihin!

 5. Kiitos hyvästä Fjällbackan esittelystä! Kyllä tänne paikanpäälle täytyisi ehdottomasti päästä!! Olen vasta tänäkesänä löytänyt Camilla Läckbergin dekkarit, samalla äänikirjojen maailmaan tutustuen. Ja jäin aivan koukkuun! Eli Camillan dekkarit toimivat siis todella hyvin myös äänikirjoina, suosittelen!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.