Barcelona, Nähtävyydet

14 x Gaudí Barcelona – Arkkitehtuurin helmiä

Barcelona ja arkkitehti Antoni Gaudí (1852-1926) kuuluvat samaan lauseeseen ja varmasti suurin osa Barcelonassa kävijöistä tietää ainakin Sagrada Famílian tai Park Güellin. Mutta tiesitkö, että Gaudín luomuksia on täällä enemmänkin? Reippaana tyttönä listasin kaikki tämän omaperäisen arkkitehdin kohteet Barcelonassa, ja jopa itselleni tällä listalla oli pari uutta tuttavuutta! Gaudí-kohteita löytyy 14 ja seitsemän niistä löytyy UNESCO:n maailmanperintölistalta: Sagrada Família, Parc Güell, La Pedrera, Casa Batlló, Palau Güell, Casa Vicens sekä Cripta Gaudí.

 

Sagrada Família

C/ Mallorca 401

Aloitetaanpa listaus siitä kaikista kuuluisimmasta ja komeimmasta – ja edelleen keskeneräisestä, vaikka sen rakennustyöt ovat alkaneet jo vuonna 1882 – Gaudín rakennuksesta, Basilika de la Sagrada Famíliasta. Vaikka kirkot eivät yleensä reissatessa kiinnosta, niin tämä kannattaa ehdottomasti käydä katsoa ja mielellään ostaa melko suolaisen hintainen sisäänpääsylippu (etukäteen, jos haluaa välttää piiitkän jonottamisen!) ja käydä myös katsomassa tornista maisemia. Samanlaista kirkkoa ei ole missään päin maailmaa!

Lisätietoa vierailusta Sagrada Famílian omilla sivuilla täällä.

Gaudi Barcelona

 

Escoles de la Sagrada Família

Sagrada Famílian yhteyteen Gaudí suunnitteli koulun sekä rakennusmiesten että myös asuinalueen vähävaraisille lapsille. Tähän pääsee tutustumaan Sagrada Família-vierailun ohessa.

 

Casa Milà eli La Pedrera

C/ Provença 261-265

Passeig de Gracian yläpäästä löytyy kaupunkilaisten aikanaan kivilouhokseksi nimittämä rakennus, josta on tullut yksi Barcelonan tunnetuimmista rakennuksista. Rakennuksen katolla on erikoisia savupiippuja ja sisällä paljon yksityiskohtia. Tämä löytyy Passeig de Gracian varrelta helposti, sillä julkisivuun ei voi olla kiinnittämättä huomiota.

La Pedreran nettisivuilta löytyy ajantasaista tietoa hinnoista ja aukioloajoista.

 

Casa Battló

Passeig de Gracia 43

Tämä rakennus sijaitsee ns. ristiriitaisuuksien korttelissa eli kadun varrella seisoo komeana kolme hyvin erityylistä rakennusta, erikoisimpana juurikin Casa Battló, jonka Gaudí uudisti vuosina 1904-06. Kierrokselle saa mukaan mainion laitteen, jolla voi katsoa, mistä Gaudí ammensi ideansa ja miltä rakennus näytti silloin, kun siellä vielä asuttiin.

Lisätietoa Casa Battlósta löytyy sen omilta verkkosivuilta täältä. Rakennuksen katolla järjestettävistä kesäiltojen musiikkitapahtumista olen kirjoittanut täällä.

Gaudi Barcelona

 

Park Güell

Gaudín puisto. Ehdottomasti käymisen arvoinen, tosin turistipaljouteen voi varautua. Puistoon oli alunperin tarkoituksena tulla enemmän rakennuksia, mutta alkuperäinen suunnitelma jäi toteuttamatta. Näkemistä täällä silti riittää, alkaen sadan pylvään salista ja päättyen maisemiin yli Barcelonan.

Park Güell on nykyään osittain maksullinen, ja kaikki hyödyllinen info siitä, kuinka tänne pääsee ja mitä maksaa löytyy täältä.

Gaudi Barcelona

Plaça Reialin katulamput

Ravintoloiden reunustaman Plaça Reial -aukion katulamput ovat myös Gaudín suunnittelemat.

Gaudi Barcelona

 

Palau Güell

C/ Nou de la Rambla 3-5

Tämän Ravalin kaupunginosassa sijaitsevan palatsin Gaudí suunnitteli Eusebi Güellille 1886, ja itse asiassa juuri tästä rakennuksesta todella alkoi heidän yhteistyönsä. Kuten La Pedreran katolta, myös täältä löytyy hauskoja savupiippuja katolta, kannattaa käydä katsomassa!

Lisätietoa Palau Güellista löytyy täältä.

Gaudi Barcelona

 

Casa Vicens

C/ de les Carolines 18-24

Gracian kaupunginosasta löytyy Casa Vicens, yksi Gaudín ensimmäisistä töistä. Värikäs ja mielikuvituksellinen talo avattiin pitkän kunnostustyön jälkeen yleisölle syksyllä 2017, aukioloajat ja hinnat löytyvät Casa Vicensin omilta nettisivuilta. Sisäänpääsylippu ostetaan etukäteen edellä olevasta linkistä.

 

Pavellons de la Finca Güell

Av. de Pedralbes 7

Ja jälleen yksi Gaudín ja Güellin yhteistyön tulos, hieman tuntemattomampi sellainen. Sarrían kaupunginosasta löytyy tämä Güellin perheen aikoinaan keskelle maaseutua rakennettu loma-asunto, jonka porttia koristaa hurjannäköinen lohikäärme. Lisätietoa löytyy mm. Barcelona Turismen verkkosivuilta.

Gaudi Barcelona

 

Col.legi de les Teresianes

C/ Ganduxer 85-105

Sarrià – San Gervasin kaupunginosasta löytyy Gaudín suunnittelema koulu, jota voi ihailla ulkopuolelta.

Barcelona Turismen nettisivuilta löytyy hieman enemmän rakennuksen historiaa sekä myös ohjeet, kuinka rakennuksen löytää.

Gaudi Barcelona
Kuva: www.enciclopedia.cat

 

Casa Calvet

C/ Casp 48

Vuonna 1899 valmistunut Casa Calvet on Gaudín töistä ehkä tavanomaisin, mutta silti vaikuttava. Rakennuksessa toimii nykyään mm. samanniminen ravintola.

Kuva: Barcelona Turisme
Kuva: Barcelona Turisme

 

Torre Bellesguard

C/ Bellesguard 16-20

Upea rakennus tämäkin, täynnä symboliikkaa ja yksityiskohtia, kuten alla olevasta videosta voi nähdä! Lisäinfoa sekä tiedot sisäänpääsymaksuista ja aukioloajoista löytyvät Torre Bellesguardin omilta sivuilta.

 

Portal Miralles

Pg. de Manuel Girona 55-57

Tavallisten kerrostalojen keskeltä löytyy tämä Gaudín vuonna 1901 suunnittelema portti, jonka edessä seisoo itse herra arkkitehdin patsas.

http://meet.barcelona.cat
http://meet.barcelona.cat

 

Cripta Gaudí

c/ Claudi Güell, s/nColònia Güell, 08690 Santa Coloma de Cervelló

Hieman kaupungin ulkopuolelta löytyy Colònia Güell, jossa on Gaudín suunnittelema kirkko. Kirkko toimi ikään kuin koekappaleena Sagrada Famíliaan varten, ja moni yksityiskohta onkin tuttu Sagrada Famíliasta. Lisätietoa vierailuajoista ja muusta löytyy Colònia Güellin nettisivuilta sekä myös aiemmasta postauksestani.

Colonia Güell

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.