Baskimaa, Elämän pienet ilot, Espanja, Eurooppa, Gluteeniton, Käydyt maat, Ravintola

Gluteeniton matkailu – Gluteeniton San Sebastian

San Sebastian ja ruoka – ne kuuluvat saumattomasti yhteen. Mutta miten täällä Michelin-tähtien keskittymässä, pintxojen syntysijoilla syö kaltaiseni keliaakikko?

San Sebastian, baskinkielellä Donostia, on pieni kaupunki Espanjassa Atlantin rannalla, lähellä Ranskan rajaa. Täällä hyvä ruoka on elämäntapa, suorastaan taidetta ja suuri ylpeyden aihe, ja tällä pikkukaupungilla on ihan käsittämätön määrä Michelin-tähtiä. Kaupungissa on kolme kolme tähteä ansainnutta ravintolaa ja useita yhden tai kahden tähden ravintoloita, yhteensä 16 tähtöstä. Neliömetriä kohden ainoastaan Tokiolla on enemmän tähtiä, melko vaikuttavaa! Kaupungin reunamilla sijaitseva ravintola Mugaritz on tänä vuonna maailman seitsemänneksi parhain ravintola, eikä sovi toki unohtaa muuta Baskimaata, josta löytyy paljon tähtiä ja hyvää ruokaa.

Tein pientä tutkimustyötä heinäkuisella San Sebastianin reissullani. Keliaakikko ei pääse tässä kaupungissa helpolla, sillä hyviä ruoantuoksuja leijuu joka puolella ja illanviettoon kuuluu pintxo-baareista toiseen kulkeminen. Hetkittäin kaupungilla kävely oli kidutusta: minäkin haluan herkuttelemaan!! Onneksi jotain syötävää meille ruokarajoitteisillekin löytyy ja tässäpä muutama vinkki!

 

La Fábrica

Puerto 17

www.restaurantelafabrica.es

Ehdottomasti tämän reissun parhaimman aterian söin La Fábricassa. Täällä ei ole varsinaista gluteenitonta menua, mutta tarjoilija tuntui olevan hyvin perillä siitä, mitä gluteenittomuus tarkoittaa. Sain lämmintä leipää hyvin suojattuna ja jokaisen annoksen yhteydessä tarjoilija kertoi sen olevan minulle sopivaa. Pöydissä on tahrattomat valkoiset liinat, tunnelma on tyylikäs ja pintxo-baarien hälinä on kaukana tästä paikasta. Ja ruoka oli hyvää, nam!

gluteeniton san sebastian

gluteeniton san sebastian

 

Gandarias

31 de Agosto, 23

www.restaurantegandarias.com

Gandarias on yksi niistä harvoista ravintoloista – ellei jopa ainoa – San Sebastianissa, joissa on erillinen gluteeniton menu. Täältä saa pintxoja, annoksia, gluteenitonta olutta sekä myös erinomaista gluteenitonta leipää. Gluteeniton menu on käytössä ravintolan takaosassa, varsinaisen pintxo-baarin takana, ja pöytä kannattaa varata etukäteen. Me saimme pöydän, kun varasimme sen edellisenä päivänä ja olimme joustavia kellonajan kanssa.

gluteeniton san sebastian

gluteeniton san sebastian

 

Smöoy

Alameda del Bulevard, 14  ja C/ Urbieta, 19

www.smooy.com

Kuumana kesäiltana teki mieli jäätelöä ja sitä löytyi Smöoy -jugurttijäätelöpaikasta. Seinillä on isot ilmoitukset gluteenittomuudesta ja myyjä tiesi heti sanoa, mitä täytteitä voin jätskiini ottaa. Otin Nutellaa ja kiiviä, ja hyvää oli. Smöoy:ita (miten tämä lausutaan??) löytyy muualtakin maailmasta, ketjusta siis on kyse. Ei mitään gourmet’ta, mutta jätski harvoin on.

gluteeniton san sebastian

 

Piipahdimme muutamassa pintxo-paikassa, mutta niissä jouduin olemaan kuivin suin (no, Baskimaan siideri maistui). Tarjolla on toki pintxoja ilmakuivatusta kinkusta, juustoista ja kananmunista, mutta uskon kontaminaatioriskin olevan aikamoinen. Jokainen ottakoon omalla riskillä.

Myös aamupalan löytäminen oli aikamoista metsästystä, sitä kun ei hotellistamme saanut. Kyselin monesta kahvilasta, että onko heillä mitään gluteenitonta, mutta aika nihkeästi löytyi paikkoja. Yhdestä kahvilasta sain gluteenitonta juustokakkua, jota heillä on kuulemma aina, tuorepuristettua mehua sekä mainion kahvin, mutta en löydä sitä kahvilaa netistä. Muistiinpanojeni mukaan sen nimi oli Entea Kafea, mutta en valitettavasti osaa kertoa sen osoitetta, enkä ole nimestäkään varma.

gluteeniton san sebastian

 

Mikäli aikaa olisi ollut enemmän, olisin mielelläni testannut esimerkiksi netistä etukäteen löytämäni, gluteenitonta ruokaa ilmeisesti tarjoavat Bar Azkenan ja Bullyn. Ja jos San Sebastianissa iskee aivan hirveä nälkä, niin toki gluteenitonta saa myös McDonald’sista ja Telepizzasta. Sääli olisi syödä tällaista mättöä tässä kulinarismin mekassa, mutta ei meitä keliaakikkoja aina päästetä helpolla.

Ja kaupoista ja toreilta saa hyviä paikallisia juustoja ja kasviksia, joten ehkä piknik rannalla on toisinaan ihan hyvä vaihtoehto lounaalle!

gluteeniton san sebastian

 

Oletko käynyt San Sebastianissa? Söitkö hyvin?

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.