Islanti, Outdoors

Villi ja upea Golden Circle (matkapäiväkirja, Islanti 2017)

Enpä tiedä, voiko mikään tulevaisuuden roadtrip vetää vertoja tälle päivälle! Olen hieman sanaton kaikista niistä käsittämättömän hienoista maisemista, mitä näimme, kun ajoimme Islannin suosituimman reitin, Golden Circlen. Golden Circle kiertää Islannin upeimpien maisemien kautta ja sen varrella voi nähdä Þingvellirin kansallispuiston, joka on Unescon maailmanperintökohde, huimia geysireitä sekä järjettömän voimakkaan Gullfossin vesiputouksen. Tällä reitillä kameralle on käyttöä!

Golden Circle

 

Luin ennen retkeä netistä muiden kokemuksia kierroksesta ja tämä meidän talvinen seikkailumme poikkesi niistä siinä, että päätieltä ei ollut mitään asiaa pikkuteille tai kävellen tehtäville retkille. Pienet sivutiet ja levähdyspaikat olivat lumen tukkimia ja jopa päätie, se kaikista vilkkain, tukkeentui tuulen liikuttamasta lumesta niin, että jouduimme pysähtymään autoletkaan vajaaksi tunniksi odottamaan aura-auton tuloa. Lämpötila oli noin nollan tuntumassa, mutta navakka viima oli jäätävän kylmä ja salli vain muutaman minuutin jaloittelun kerrallaan. Onneksi meillä oli evästä mukana, lämmin auto ja radiossa mukavia islantilaisia kanavia.

Golden Circle

Golden Circle

Golden Circle

 

Kun aura-auto oli päästänyt autoletkan purkaantumaan, olimme ajoittain ihan yksin maailmassa. Ne maisemat – ei ole sanoja kuvaamaan niitä. Maisemien mittasuhteista on ihan mahdotonta saada käsitystä kuvista. Täällä näkee kauas, ja sitä kaipaan aina Barcelonassa. Sitä, ja hiljaisuutta, luonnon mahtia, tilaa hengittää ja ajatella.

Golden Circle

Golden Circle

Golden Circle

 

Yksin ei kuitenkaan tarvinnut olla ensimmäisessä pysähdyspaikassamme Geysirillä. Parkkipaikka oli täynnä busseja ja henkilöautoja ja ravintola-kauppakompleksissa oli maailmanlopun tunnelma. Olin lukenut etukäteen, että tässä ylihinnoitellussa paikassa ei kannattaisi syödä lounasta, mutta koska eväämme olivat kuluneet aura-autoa odotellessa, söimme täällä maukkaat (mutta ylihintaiset) keitot. Isosisko sai vinguttua isänsä ostamaan myös pienen matkamuiston.

Mutta Strokkur -geysirin purkaukset olivat mahtavia! Vesipaasi nousi ilmaan vajaan kymmenen minuutin välein ja yksi niistä oli ihan huiman korkea. Kananmunan hajuinen vesihöyry oli lämmintä kuin lehmän henkäys, lumipallot sulivat sekunnissa kuumassa vedessä. Tämä oli reissun kohokohta lasten mielestä. Alueella on paljon kuumia lähteitä ja kaikkia mielenkiintoisia geologisia ilmiöitä, hieno paikka!

Golden Circle

Golden Circle

 

Seuraavaksi ajoimme Gullfoss -vesiputoukselle. Lumitilanteen vuoksi ihan vesiputouksen vierelle ei päässyt, mutta ylätasanteiltakin putousta näki hienosti. Täällä voi kokea luonnon voiman!

Golden Circle

Golden Circle

 

Matkan varrella näkyi siellä täällä paksukarvaisia suloisia islanninhevosia. Yhtä laumaa pysähdyimme silittelemään tien varteen ja voi kuinka lempeitä otuksia ne olivatkaan. Vähän näyttää siltä, että meidän suunniteltu ratsastusretki jää tekemättä kylmän kelin vuoksi eli täytyy nyt silitellä heppoja aina kun mahdollista. Ratsastetaan sitten, kun tulemme tänne kesäkuukausina, sillä onhan se selvä, että Islantiin tulemme toistekin.

Golden Circle

Golden Circle

 

Tämä päivä ja Golden Circle menivät minun Top 10 – parhaimmat elämykset ikinä -listalleni. Ihan huikea päivä, ihan mahtava sää! Tätä me tänne tulimme hakemaan: kreisejä maisemia ja arktisia oloja. Olen onnellinen!

Golden Circle

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

6 thoughts on “Villi ja upea Golden Circle (matkapäiväkirja, Islanti 2017)

  1. On se Islanti kyllä upea! Teille sattui vielä tosi hieno keli. Olen vasta ihan viimeaikoina tajunnut, että Islantihan voisi oikeasti olla varteenotettava talvimatkakohdekin. En kyllä ymmärrä, miksi Suomen pahin vilukissa edes miettii tälläistä hulluutta, mutta onhan nuo nyt mielettömiä maisemia. <3

    1. Talvellahan tämä on ihana maa, kun on ne kuumat lähteet! Oli aika ihana lillua Blue Lagoonissa, kun oli miinusasteita ja ympärillä lunta <3. Tosin ehkä Suomen oloista lähtiessä se talvisuus ei ole niin eksoottista… 🙂

  2. Upeat kuvat ja hieno sää teillä! Me oltiin tuolla muistaakseni 2004, pysähdytiin joiksikin päiviksi Hel-Boston paluulennolla. Tehtiin tuo sama reitti. Mulla oli mukana vain kertakäyttöfilmikamera, kun mun digikamerassa oli joku vika. No enhän niitä kuvia koskaan sitten teettäny. Oli upea reissu vaikka silloin ei ollut noin hienot kelit, vaan enemmän räntäkelia. Ehdottomasti täytyy joskus mennä takaisin, niin kesällä kuin tavlvella!

    1. Heh, aika ennen digikameroita! Meiltä löytyy varmaan vielä jostakin nurkasta filmirullia, joita ei koskaan ole saatu aikaiseksi kehittää 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.