Skotlanti, UK

Harry Potter Edinburgh – Potterheadin parhaat kohteet

Reilu vuosi sitten kävimme Lontoon lähellä olevilla Harry Potter Studioilla ja siitä elämyksestä intoillaan meillä edelleen. Perheessämme asuu yksi maailman suurimmista Harry Potter -faneista, tyttö, joka alkoi kuusivuotiaana lukemaan ensimmäistä potteriaan ja joka sen jälkeen on lukenut kaikki kirjat neljällä kielellä, katsonut elokuvat kymmeniä kertoja, lukenut fan fictionia ja jonka knoppitietomäärä Tylypahkan maailmasta on rajaton.

Niinpä oli selvää, että myös viime syksyisellä Skotlannin reissullamme yksi päivä kierreltiin Edinburghissa Harry Potterin ja J.K. Rowlingin jalanjäljissä. Rowling asui ajoittain täällä luodessaan taikamaailmaa, ja moni Edinburghin rakennuksista ja näkymistä on toiminut innoituksena Tylypahkalle ja muille kirjojen tapahtumapaikoille. Jo pelkkä kaupungin rakennuskanta ja ilmapiiri saavat ajatukset kummituksiin ja velhoihin eli Harry Potter -tunnelmiin on täällä hyvin helppo päästä! Tässäpä kohteet, jotka saavat kaikki Potterheadit innostumaan!

 

1 The Elephant House

21 George IV Bridge

Jokaisen Harry Potter -fanin ykköskohde, sillä tässä kahvilassa J.K. Rowling kehitteli ja kirjoitti ensimmäisiä juonenkäänteitä 20 vuotta sitten. Kahvila mainostaa isosti olevansa taikamaailman syntymäpaikka, vaikka todellisuudessa iso osa ensimmäisestä Harry Potterista, Viisasten kivestä, on kirjoitettu aivan muualla. Se ei faneja haittaa, ja kahvilasta onkin tullut liki pyhiinvaelluskohde faneille. The Elephant House on niin suosittu, ettemme kummallakaan Edinburghin reissulla ole jaksaneet jonottaa sisälle asti. Ilmeisesti kahvilan ruokatarjonta on ihan jees ja kuulemma vessassa kannattaa käydä lukemassa seinäkirjoituksia eli ehkä vielä joskus pääsemme sisälle asti!

Harry Potter Edinburgh

 

2 Greyfriar’s Kirkyard ja Thomas Riddellin hauta

Vanha hautausmaa, Greyfriar’s Kirkyard näkyy The Elephant Housen ikkunasta, ja siellä J.K. Rowling kävi työntelemässä lastenvaunujaan tunnelmia ja ideoita etsien. Hautakivistä ja -plakaateista löytyy useita tuttuja nimiä (esimerkiksi McGonagall), mutta tärkein kohde Potter-faneille on Thomas Riddellin hauta. Thomas Riddell sai luovuttaa nimi-inspiraation Tom Marvolo Riddlelle, joka paremmin tunnetaan nimellä Lord Voldemort. Haudalle löytää melko helposti seuraamalla sopivan näköisiä turisteja.

Hautausmaa on myös muuten mielenkiintoinen tutustumiskohde. Tunnelma on hieman aavemainen kirkkaalla päivänvalollakin ja vanhoissa, kallellaan olevissa hautakivissä riittää tutkittavaa. Tänne liittyy myös olennaisesti tarina pienestä skyenterrieristä, Greyfriars Bobbystä, joka uskollisesti odotti kuollutta isäntäänsä 14 vuotta tämän haudalla. Patsaskin koirasta löytyy.

Harry Potter Edinburgh

 

3 George Heriot’s School

Lauriston Place

Greyfriar’s Kirkyardin takaportin kautta näkyy George Heriot’s School, edelleen toiminnassa oleva koulu, jonka sanotaan inspiroineen Rowlingia Tylypahkan ulkoasuun ja myös taikamaailman koulujärjestelmään. Onko se totta, ken tietää, mutta oikein vaikuttavan näköinen tämä koulu on ulkopuolelta, ja sisällehän ei meillä turisteilla ole asiaa.

Harry Potter Edinburgh

 

4 Victoria Street

Kaartuvaa Victoria Streetiä reunustaa värikkäät myymälät, ja mukulakivinen katu toimikin mahdollisesti innoituksena Harry Potter -maailman Diagon Alleylle. Ihmiset parveilevat kapeilla jalkakäytävillä ja katu on erittäin Instagram-ystävällinen, varsinkin silloin, kun ihmisiä on vähemmän.

Harry Potter Edinburgh

 

5 Diagon House

40 Victoria Street

Tässä täynnä tavaraa olevassa kaupassa myydään kaikkea kuviteltavissa olevaa Harry Potter -kamaa ja tänne voi joutua jopa jonottamaan. Edinburghissa on useita muitakin Harry Potter -tavaraa myyviä kauppoja, mutta tämä pieni puoti tuntuu olevan juuri oikealla paikalla, Diagon Alleytä muistuttavalla Victoria Streetillä.

Harry Potter Edinburgh

 

6 Balmoral Hotel

1 Princes Street

Viiden tähden hotelli, jonka huoneessa 552 Rowling viimeisteli Harry Potter ja kuoleman varjelukset -kirjansa, saagan viimeisen.

 

7 J.K. Rowlingin kädenjäljet

253 High Street

Vuonna 2008 Rowling sai Edinburghin kaupungilta (Edinburgh City Chambers) kunnianosoituksen työstään kaupungin puolesta ja nyt hänen kultaiset kädenjälkensä löytyvät kiveen kaiverrettuna City Chambersin edustalta.

 

8 Harry Potter -kävelykierrokset

Ennen Edinburghiin matkustamista otimme selvää myös kaupungilla järjestettävistä kävelykierroksista. Vaikka päädyimme tällä kertaa yleisluontoiseen ilmaiseen kävelykierrokseen, olisi tarjolla ollut myös opastettuja kävelykierroksia, joissa Harry Potter -kohteisiin voi tutustua oppaan avulla ja kuulla ehkä lisää tarinoita. Yksi mukavan kuuloinen kiertokävely olisi ollut esimerkiksi The Potter Trail, mutta muitakin löytynee.

Ihan pian minua ja meidän perheen Potter-fania kutsuu Lontoo, mutta nyt me taidamme jättää Potter-kohteet väliin (paitsi ehkä käymme King’s Crossin laiturilla 9 3/4), ja sen sijaan keskitymme tytön toiseen fanituskohteeseen, Dr. Who -sarjaan. Pitäisiköhän minunkin katsoa sarjasta edes pari jaksoa, jotta tiedän mistä puhutaan…

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.