New York, USA

High Line – Puisto rautateillä

Rakastan puistoja, rakastan urbaania maisemaa ja rakastan päämäärätöntä maleskelua, ja niinpä High Line on ihan täydellinen kohde minulle! Vanhalle korotetulle junaradalle rakennettu vehreä puisto Länsi-Manhattanilla on yksi ehdoton nähtävyys New Yorkissa, ja täältä löysin itseni tälläkin reissulla.

High Line

 

Kävelimme helteisenä päivänä High Linen päästä päähän, yli kaksi kilometriä, alkaen Meatpacking Districiltä ja päätyen 34 Streetille. Välillä olo oli tuskaisen kuuma, mutta Hudson-joelta puhaltava tuuli sekä puiden ja pilvenpiirtäjien antamat varjot helpottivat oloa hieman. Polun varrella on myös paljon vesipisteitä, joissa täytimme vesipullojamme. Reitin varrella on penkkejä, joilla levähtää, vessoja ja muutamia matkamuistomyymälöitäkin. Puistosta on myös helppo poistua matkan varrella ja käväistä vaikka kahvilla jossain kuppilassa. Puiston kartta löytyy tästä linkistä.

High Line

High Line

High Line

 

Puiden ja pensaiden keskellä on edelleen näkösällä vanhat rautatiet. Aikoinaan, vuosina 1934-1980, täällä kuljetettiin rahtitavaraa muun liikenteen yläpuolella, mutta rekkaliikenteen lisääntyessä tarve raiteille väheni ja vuodesta 1980 eteenpäin rautatiet saivat ruostua ja ränsistyä rauhassa. Rautatie oli purku-uhan alla, mutta aktiiviset paikalliset ja rautatieharrastajat saivat sen pelastettua ja suurien suunnittelu-, korjaus- ja rakennustöiden jälkeen kaupunkilaiset pääsivät vuonna 2009 kävelemään vanhoille raiteille. Hyvä niin, viheralueita ei ole koskaan suurkaupungeissa liikaa!

High Line

 

High Linen kasvit on valittu sillä perusteella, että ne voisivat kasvaa – ja kasvoivatkin – villinä vanhoilla rautateillä. Ne ovat helppohoitoisia, vahvoja ja niitä löytyy New Yorkista muualtakin, villinä rehottamassa.

High Line

High Line

High Line

 

Kun täällä viimeksi kävin vuonna 2013, High Line Park oli hieman lyhyempi. Syksyllä 2014 avattiin jatko puistolle ja nyt siltä näkee hienosti Hudson-jokea ja mm. metrovarikon. Alueella rakennetaan valtavasti ja uusia pilvenpiirtäjiä nousee joka puolella.

High Line

High Line

 

High Lineltä näkee kaupunkia mielenkiintoisesta perspektiivistä (ja myös ihmisten asuntoja. Kyllä, yritin kurkistella, millaisia koteja High Linen varrella asuvilla ihmisillä on). Rata seurailee Hudson-joen vartta ja joki vilahtaa talojen välistä useamman kerran näkyviin. Toisella puolella rataa voi nähdä Chelsean kaupunkimaisemaa ja katujen hulinaa. Näkyy täältä Empire State Buildingkin.

High Line

High Line

High Line

High Line

 

Tällaista puistoa ei ihan joka kaupungissa tulekaan vastaan, joten siinäkin mielessä High Line kannattaa käydä tsekkaamassa. Näin elokuisena hellepäivänä polku oli täynnä kulkijoita, mutta rauhallisempana ajankohtana puisto on varmasti kaivattu hengähdys ja -rauhoittumispaikka kaupunkiin meteliin väsähtäneille. Tänne tulen seuraavallakin New Yorkin lomalla!

High Line

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

23 thoughts on “High Line – Puisto rautateillä

 1. Tämä on tullut aiemmin vastaan jossain kaupunkisuunnittelusta kertovassa dokkarissa. Todella mielenkiintoista, miten vanhaa ”käyttökelvotonta” on säilytetty ja hyödynnetty niin, että siitä on tullut uusi tärkeä osa kaupunkitilaa.

  1. Joo, High Line taitaa olla aika kuuluisa tai siis itse ainakin olen törmännyt siitä kertoviin juttuihin monesti. Eipä se ole ihmekään, sen verran erikoinen puisto on kyseessä!

 2. Tosi hauska idea! Ja ihanaa, että puisto on tehty tuollaiseksi ”rehottavaksi”. En ole ikinä käynyt Nykissä, mutta kuvien perusteella se vaikuttaa jotenkin rosoiselta, ja tuo puisto tuntuu sopivan kaupungin tyyliin tosi hyvin. Ehkä ihan hyvä, että tuossa ei enää rahtijunat kulje, mutta muuten soisi kyllä liikenteen siirtyvän taas enemmän raiteille renkaiden sijaan!

  1. High Line on kyllä ihan mahtava idea ja myös se on mahtavaa, että idea on lähtenyt asukkailta. Hieno paikka ja varmasti tarpeellinen henkireikä newyorklaisille 🙂

 3. Monta kertaa on jo kaupungissa tullut käytyä, mutta aina sieltä näyttäisi löytyvän uusia juttuja – ehkä pitäisi jo alkaa suunnittelemaan seuraavaa, olisiko sitten kuudetta matkaa tuonne (mutta kun ne edelliset ovat alkaen vuodesta 1986, niin eipä niin niin taajaan ole sitten kuitenkaan ollut) 🙂

 4. Onpas mielenkiintoinen paikka. En ollut koskaan kuullutkaan tästä. Ei siellä, en ole koskaan Nykissä käynyt, joten vähän kaikki on minulle uutta. Ehdottomasti täytyy tehdä visiitti tuonne, kun joskus vihdoin saan toteutettua haaveeni New Yorkin matkasta.

 5. Heti kun tästä luin, varmaankin joskun blogista, niin olen halunnut vierailla tuolla. Mulla on ESTA-voimassa, niin pitää vakavasti harkita New York reissua ennen kuin menee vanhaksi. Ihanne olisi nähdä ruska Nykissä, tiedätkö mikä olisi siihen paras ajankohta? Tästä taisi kyllä joskus olla puhetta Twitterin Matkachatissa..pitää etsitä niitä twiittejä.

  1. Olen kuullut, että syyskuu olisi paras aika vierailla New Yorkissa säiden ja ruskan takia, ja siksi venytettiin tätäkin reissua näin myöhäiseen kesään, mutta tänä vuonna siellä oli ennätyslämmintä. Junan ikkunasta näytti vähän siltä kuin puut olisivat vaihtamassa väriä, mutta vähäistä se vielä oli.

 6. Tää ja Central park -postaus oli tosi kivoja luettavia. Olen aina kiinnostunut kaikista puutarha- ja puistokohteista eri puolilla maailmaa, mutta niistä tuntuu olevan matkablogeissa juttuja ihan liian harvoin.

  1. No hei kiva, jos löytyi mieluisaa lukemista! Minulla on ollut ajatuksena nyt syksyllä kirjoittaa tuosta meidän omasta Ciutadellan puistosta, sitten kun siellä on syksyn värit kauneimmillaan 🙂

 7. Mun kommentti ei ole tainnut tulla läpi…?

  Oon lukenut tästä paikasta nyt monesta blogista, aiemmin en siitä tiennyt. Tällaiset ”reitit” ynnä muut on mun mielestä kivoimpia nähtävyyksiä kaupunkilomakohteissa. Ilmaisia, ja samalla näkee vähän enemmän, mutta tuntee silti, että on tavallaan katsomassa nähtävyyttä. 🙂

 8. High Line on suosikkini New Yorkissa ja jokaisella sinne viime vuosina suuntautuneena reissulla käynyt siellä. Tämä uusin pätkä on mun mielestä tylsin, eteläisimmät osuudet on ne viihtyisimmät. Usein reissulla tulee käytyä High Linella pariinkiin kertaan, sillä sen verran mukavaa siellä on aikaa viettää. Aivan loistava paikka katsoa kaupunkia ja sen ihmisiä.

  Laitoin omaan Top 10 Free Things listaan High Linen kakkoseksi, mutta kait se ykkönen olisi pitänyt olla 🙂 http://kohteenamaailma.fi/amerikka/vinkit-new-yorkiin/

  1. Joo, sillä uudemmalla pätkällä oli ihan eri fiilis kuin muualla High Linellä, sellainen ”kylmempi”. En tiedä, kovastihan sinne rakennetaan ja ehkä se muuttuu vielä jollain lailla!

 9. High Line on niin kiva, että kävin siellä kevään Nykin-reissulla kaksikin kertaa: yhden kerran ihailemassa auringonnousua, toisen kerran kavereiden kanssa nauttimassa auringosta ja musiikista (siellä oli todella hyvä katulaulaja sillä kertaa) sekä bongailemasta alueelle sinne tänne ripoteltuja taideteoksia. Munkin mielestä uusin osa oli vähän vähemmän kiva kuin muu puisto, mutta rakennustyöt siis ilmeisesti jatkuvat vielä senkin osalta – ehkä sinne tulee vielä lämpimämpi tunnelma!

  1. Varmaan seuraavalla kerralla, kun minä pääsen NYCiin ja High Linelle, se on taas muuttunut erilaiseksi, nimenomaan sieltä uusimmasta päästä. Mielenkiinnolla odotan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.