Jos edellisen Barcelona-postaukseni kohde, Poble Espanyol, olikin turisteille rakennettu keinotekoinen kylä, on tämä kohde sen täydellinen vastakohta. Ja tätä kohdetta voin lämpimästi, täysin sydämin suositella kaikille kauneudesta, arkkitehtuurista, historiasta ja Kataloniasta kiinnostuneille: Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau, köyhille kaupunkilaisille vuonna 1930 valmistunut sairaala, joka on täydellinen esimerkki Katalonian modernismista, jota muualla myös art nouveauksi ja jugendiksi kutsutaan ja joka on ansaitusti UNESCO:n maailmanperintökohde.
Ja kun nyt tässä suosittelussa pääsin vauhtiin, niin suosittelen tutustumaan miljööseen ehdottomasti oppaan kanssa. Rakennukset ovat täynnä symboleja ja yksityiskohtia, joita on lähes mahdoton huomata ilman asiantuntevaa opasta. Jo alueen pohjapiirros kätkee sisälleen symboliikkaa ja rakennusten runsaat yksityiskohdat pistävät pään nopeasti pyörälle ilman opasta. Opastuksia järjestetään usealla kielellä, ja postauksen lopussa on niistä lisää tietoa.
Ja mikä tämä Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau (jota jatkossa kutsun helppouden vuoksi Hospital de Sant Pauksi) sitten onkaan? Barcelonan asukasluku kasvoi huimasti 1800-luvun lopulla ja kaupunki alkoi levittäytyä kaupunginmuurien ulkopuolelle. Kaupungin sairaala Hospital de la Santa Creu, jonka ruumiinavaussalista kirjoitin täällä, alkoi käydä ahtaaksi ja kaupungille alettiin suunnitella uutta, modernia sairaalaa. Paikka uudelle sairaalalle löytyi kaupungin ulkopuolelta, kukkulan rinteeltä, keskeltä ei mitään, jossa raikas tuuli puhalsi ja ilma oli hyvä hengittää. Pankkiiri Pau Gilin miljoonien pesetojen lahjoituksen avulla rakennustyöt lähtivät käyntiin ja suunnittelijaksi valittiin yksi kaupungin ykkösarkkitehdeistä eli Lluís Domènech i Montaner, politiikassakin vaikuttava Katalonian itsenäisyyttä ajava, Escola d’Arquitecturan rehtori.
Domènech i Montaner on suunnitellut useita muitakin barcelonalaisia rakennuksia. Mm. samaan aikaan tämän sairaalan kanssa hän rakensi Palau de la Músicaa, upeaa musiikkitaloa, ja näissä kahdessa rakennuksessa onkin paljon samoja elementtejä.
Katalonian modernismille on tyypillistä luonnosta kopioidut muodot, symboliikka, etenkin kansallissymbolit, värikkyys ja mosaiikit. Sen huomaa täällä ihan kaikessa. Seinillä on kuvia eläimistä ja kasveista, värejä riittää ja upeita mosaiikkeja löytyy seinistä, katoista ja lattioista.
Sairaalan haluttiin olevan ”kaupunki keskellä kaupunkia” ja sille varattiin alue silloiselta maaseudulta. Nykyään kaupunki on toki kasvanut ja sairaala sijaitsee täysin kaupunkialueella, kerrostalojen keskellä, yhdeksän korttelin kokoisella alueella. Sairaalaan suunniteltiin 48 rakennusta, joista 27 lopulta valmistui, ja näistä 12 on tyypillistä modernismia. Nimenomaan nämä 12 rakennusta kuuluvat UNESCO:n maailmanperintölistalle, ei siis kaikki alueella sijaitsevat rakennukset.
Uuden sairaalan haluttiin olevan täysin nykyaikainen sen ajan mittapuun mukaan ja täällä onkin monia elementtejä, joita ei ollut aikaisemmin nähty. Sairaalassa oli mm. kaasulämmitys, jota siihen aikaan käytettiin vain kaikkein rikkaimpien kodeissa. Erittäin edistyksellistä, kun ajatellaan, että sairaala oli tarkoitettu kaupungin köyhille! Rakennuksissa käytettiin myös paljon luonnonvaloja ja ikkunoiden suunnat valittiin auringonkulun mukaan. Materiaalien haluttiin olevan ikuiset ja helppohoitoiset, tyylikkyydestä tinkimättä. Sairaalan alla kulkee yli kaksi kilometriä tunneleita, joita pitkin pääsee rakennuksesta toiseen. Rakennusten ympärillä on puutarhoja, joiden ajateltiin rakennusten luonto-ornamenttien ja luonnonläheisten sävyjen tavoin parantavan sairaita tai ainakin piristävän mieltä.
Oppaalla oli mielenkiintoisia anekdootteja liittyen sairaalaan eri vaiheisiin, sen historian merkkihahmoihin ja myös Gaudíin ja Domènech i Montaneriin. Jälkimmäinen oli Gaudín opettaja arkkitehtikoulussa, ja vaikka herrat työskentelivät samaan aikaan ja saman tyylisuunnan edustajina, oli heillä kuitenkin koko ajan pieni kilpailuasetelma. Gaudí rakensi samaan aikaan Sagrada Famíliaa lähelle Hospital de Sant Pauta ja Domènech i Montaner toki antoi arvoa rakennukselle, mutta kuittaili samalla oman rakennuksensa nousevan ylemmälle vuorenrinteelle, paremmalle paikalle. Rakennusten väliin rakennettiin myöhemmin viistosti kulkeva Avinguda de Gaudí.
Mitäs vielä osaisin kertoa sairaalasta… Sairaala on edelleen käytössä, mutta se toimii nyt uudessa, modernissa rakennuksessa, hyvästä syystä. Vuonna 2004 täällä nimittäin tapahtui paha onnettomuus, kun yksi kattokupoleista romahti alas. Ajan hammas oli syönyt rakennuksen tukirunkona toimivan metallikehikon ja niinpä koko vanha puoli piti pikaisesti tyhjentää ja remontoida täydellisesti. Vanha sairaala olikin huonossa kunnossa, ja vanhoista kuvista näkee, kuinka kaunis arkkitehtuuri oli vuosikymmenten mittaan hiljalleen kadonnut ilmastointilaitteiden, putkien ja johtojen taakse. Sairaalassa alkoi siis iso remontti ja uudistunut Hospital de Sant Pau avautui yleisölle vuonna 2014. Sairaalatoimintaa ei näissä vanhoissa rakennuksissa nykyään ole, vaan täältä löytyy useita kansainvälisiä organisaatioita kuten mm. European Forest Institute ja World Health Organization WHO.
Hospital de la Santa Creu i Sant Paun kaunis, vanha puoli on avoinna yleisölle joka päivä. Aikuiselle lippu maksaa 10 euroa, alle 16-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. 16-29 -vuotiaat sekä yli 65-vuotiaat pääsevät tutustumaan sairaalaan 7 eurolla.
Opastettuja kierroksia järjestetään englanniksi, espanjaksi, katalaaniksi ja ranskaksi. Opastetun, noin tunnin mittaisen kierroksen hinta on aikuiselta 16 euroa, ja todellakin suosittelen osallistumaan sellaiselle, jos vaan aikataulut sallii. Kaikki yksityiskohdat löytyvät sairaalan omilta sivuilta täältä. Ja hei, tänne, kuten myös moneen muuhun Barcelonan nähtävyyteen , pääsee ilmaiseksi joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai!
Ja Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau löytyy osoitteesta C/ Sant Antoni Maria Claret, 167. Lähin metropysäkki on L5 Sant Pau / Dos de Maig.
Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).
Tämä oli todella upea rakennus, suosittelen ehdottomasti! Kävimme pyörähtämässä viime syksynä.
Hei kiva, onko sulla postausta aiheesta? Olisi hauska lukea 🙂
Mulla ei ole erillistä postausta tästä vaan kasasin samaan postaukseen kaikki käymäni Unesco-kohteet tuolla Barcelonan reissulla joten tämän postauksen lopussa on sairaala-vierailusta kuvia ja tarinaa. 🙂
http://virpihannele.fi/blog/2015/10/01/kulttuurihistoriaa-barcelonassa/
No onpas hieno! Ja muutenkin täytyy myöntää etten ole vielä Barcelonaan edes päässyt. Heti kun mahdollista, täytyy suunnata tuonne, muutenkin koko Espanja kiehtoo. 🙂
Kerrohan kun olet tulossa 🙂
Ainakin näin suomalaisesta vinkkelistä katsoen, taisipa Gaudi voittaa mittelön opettajansa kanssa ja jättää mestarin varjoon. Luulen, että useimmat suomalaiset ovat ainakin kuulleet Gaudista ja monet jopa käyneet jossakin hänen suunnittelemassaan rakennuksessa, mutta kuka tuntee Domènech i Montanerin.
Mutta nytpä minäkin tiedän, kuka hän on :). Kiitos siis mielenkiintoisesta postauksesta. Ja totta, oppaan palveluja kannataisi useamminkin hyödyntää. Minä olen vähän huono siinä.
Kyllähän Gaudí paljon tunnetumpi on, ja pelkästään Barcelonassa hänen tuotoksiaan on 14 (postausta tulossa :)).
Kivan näköinen paikka! Pari kertaa on Barcelonassa tullut käytyä, mutta tämä onkin näköjään niin tuore, ettei tätä niin kertoina olisi vielä ”ollutkaan”!
(Jos edellinen kommenttini löytyy jostain, niin poista toinen, kirjoitin sen jo eilen, mutta ei sitten tainnut mennä läpi.)
Joo, täällä oli tosiaan iso remontti ennen avaamista 2014, ja ihan syystä. Opas näytti kuvia rakennuksesta ennen remonttia ja ihan sydäntä särkee, kuinka paljon täällä ja varmasti kaikissa kaupungeissa on upeita rakennuksia, jotka vaan pääsevät ränsistymään ja hukkumaan kaiken sälä alle!
Kiitos vinkistä, tämähän on erittäin kiinnostava kohde! Me tykätään tutustua matkakohteiden historiaan just tällaisten kohteiden kautta ja nimen omaan just asiantuntevan ja tarinoinnin jalon taidon hallitsevan oppaan kanssa. Pian taitaa taas olla Barcelonan-matkan aika (edellisestä on jo yli vuosi!), joten laitetaanpa tämä vinkki korvan taakse 🙂
Suosittelen lämpimästi, on kaunis ja kiinnostava nähtävyys!
Sagrada Familia on noin lähellä ja itsellä mennyt täysin ohi näin upea rakennus Barcelonan reissulla:-( Josko sitten joskus myöhemmin – aivan upeaa arkkitehtuuria!
On jotenkin hassua (ja oikeastaan ihan mukavaa), että isot turistimassat eivät ole tänne vielä löytäneet, vaikka Sagrada Familia on tosiaan lähes vieressä. Oli todella rauhallista silloinkin, kun täällä kävin, edes liikenteen melu ei kuulunut kuin etäisesti!
Onpa ihan älyttömän kaunis paikka! Tuolla viihtyisi kameran kanssa varmasti koko päivän 🙂
Kyllä, yksityiskohtia riittää seinissä, katoissa ja joka paikassa 🙂