Hotelli, Kylpylä, Ranska

Hotelli vai apartmentti – Kuinka valita majoitus matkalla?

Laskeskelin tuossa huvikseni, että kuinka monta yötä olin pois kotoa vuonna 2015, ja aika monta niitä loppujen lopuksi kertyi!

Asunnonvaihtoja teimme kaksi, yhteensä kolme viikkoa. Olimme myös pari viikkoa mummoloissa ja mökillä Suomessa sekä vietimme perinteisesti pitkää viikonloppua kavereiden kanssa Garrotxassa. Kävin Genevessä, jossa yövyin pari yötä mahtavan suomalaisperheen hoivissa. Vuoristomajaöitä ei tullut viime vuonna riittävästi, taisin olla vain yhden viikonlopun majalla yötä. Hotelliöitä ja vastaavia kertyi parista peruuntuneesta reissusta huolimatta kiitettävästi, ja yhteensä olin noin 75 yötä muualla kuin omassa sängyssä. Sampalla öitä kertyi huomattavasti enemmän, sillä työmatkoja oli paljon ja hänellä oli myös harrastusreissuja enemmän, vuoristoturvallisuuskurssia, hiihtoreissuja ja sen sellaisia. Monenlaista majapaikkaa siis!

hotellihuone

 

Me olemme päätyneet siihen, että perheen kanssa matkustettaessa yli viikonlopun kestävät matkat majoitumme apartmentissa. Miksi? Ensinnäkin se on edullisempaa, ei pelkästään majoituksen hinnassa, vaan myös koska silloin ei tarvitse joka päivä syödä ravintolassa, vaan voi ostaa ruoat paikallisesta marketista ja kokkailla itse ihan mitä huvittaa ja syödä silloin kun on nälkä. Joissakin maissa, kuten Ranskassa, ruoka-ajat ovat tiukasti rajatut ja aina se ei sovi meidän aikatauluihin. Tilaakin on apartmenteissa usein enemmän kuin hotellihuoneessa ja tavarat voi jättää rennommin levälleen, kun siivooja ei käy joka aamu petaamassa sänkyä.

raclette

 

Lyhyille yöpymisille apartmentti ei kuitenkaan ole ideaali. Hinnassa ei yleensä voita, koska omistajat suosivat hinnoittelussa viikon majoituksia ja apartmenttiin pitää ostaa kaikki ruokatarvikkeet öljyistä suolaan ja kahvipaketteihin, mikä on parin päivän takia vähän ylimitoitettua. Niinpä hotelli onkin viikonloppumatkoihin omiaan. Myös silloin harvoin, kun pääsemme reissuun kahdestaan, ilman lapsia, suosimme hotellia, ihan pienen luksuksen takia. Ihanaa, kun ei tarvitse siivota! Yleensä valitsemme neljän tähden hotellin buffet-aamupalalla, ja mikäli kylpylä-mahdollisuus löytyy, niin se menee etusijalle. Meillä tykätään kylpylöistä, oli ne kuinka pieniä tahansa!

Etenkin Ranskassa olemme monesti yöpyneet myös pienissä majataloissa, gite’issä tai chambres d’hôte’issa, joista jotkut ovat olleet upeita kokemuksia, mutta toki muutama huonokin on sattunut joukkoon mukaan. Tällaisissa majoituksissa täytyy olla sosiaalinen, sillä aamupala ja monesti tarjolla oleva illallinenkin syödään yleensä yhdessä muiden vierailijoiden ja omistajien kanssa ja silloin pitää osata rupatella, olla ystävällinen ja kehua ruokaa. Yksityisyydestä voi joutua hieman tinkimään, sillä näissä ei yleensä olla anonyymeina kävijöinä, vaan ikään kuin vieraina. Toisaalta näissä paikoissa olemme tutustuneet mitä kiinnostavimpiin tyyppeihin ja yöpyneet mitä erikoisimmissa paikoissa, angoravuohitilalta keskiaikaisiin linnoihin. Olemme vaihtaneet käyntikortteja israelilaisen poliitikon kanssa ja taittaneet patonkia belgialaisen ydinvoimainsinöörin kanssa. Olemme nukkuneet huoneissa, jotka ovat olleet täynnä kitschejä koriste-esineitä ja henkilökohtaisia valokuvia, mutta myös huoneissa, jotka vetävät vertoja mille tahansa boutique-hotellille. Varmasti mieleenpainuvampia kokemuksia kuin standardihotellit!

Airbnb:stä minulla on toistaiseksi vain yksi kokemus, ihan hyvä sellainen, Lontoosta. Sohvasurffaus puolestaan ei ole yhtään minun juttuni, mutta asunnonvaihto kiinnostaa koko ajan enemmän, samoin talonvahtihommat ja muut. Lapset ovat vinkuneet jo vuosia matkailuauton vuokraamista ja ehkä sitäkin pitäisi pian kokeilla, ennen kuin lapset muuttuvat nyrpeiksi kiukutteleviksi teinitytöiksi.

Mitenkäs muut: hotelli vai apartment? Vai kenties Airbnb tai sohvasurffaus? Tai joku muu, mikä?

 

Nämä kuvat ovat viime viikolta Ranskasta, jossa yövyimme Loudenviellen kylpylän yhteydessä olevassa kolmen tähden Les Jardins de Balnéassa. Koska Ranskassa oli off-season, saimme viikon erittäin halvalla. Maksoimme viikon majoituksesta kuuden hengen asunnossa 250 euroa, ja tähän hintaan saimme neljä sisäänpääsyä vieressä sijaitsevaan kylpylä Balnéaan. Ei paha.

Asuntomme oli sopiva viikon asumiseen. Siihen kuului yksi makuuhuone, nurkkaus, jossa oli kerrossänky lapsille sekä keittiö/olohuone, jossa oli vuodesohva, jota meidän ei tarvinut avata. Meillä oli myös valtava parveke maan tasalla ja lapset hyppivät suoraan kaiteen yli ulos puistoon leikkimään. Keittiö oli ihan hyvin varustettu ja vaikka uuni puuttuikin, keittiö oli kovassa käytössä. Teimme päivittäin itse ruoan ja herkuttelimme mm. raclettella. Perhelomalla syödään simppelisti, mutta hyvin!

Huoneisto oli siisti ja hintaan kuului lakanat ja pyyhkeet. Loppusiivous piti tehdä itse, tosin maksua vastaan sen olisi voinut jättää siivojankin hommiksi. Parkkipaikka oli ilmainen ja suksivaraston puute ei harmittanut, sillä suksille ei ollut huonon sään vuoksi käyttöä.

Asunnossa piti olla käsityksemme mukaan wifi, mutta eipä sitä sitten ollutkaan, vaan netti toimi vain majapaikan respassa ja silloinkin sen sai ilmaiseksi vain yhdelle laitteelle per huoneisto. Se oli oikeastaan ainoa negatiivinen juttu tässä majapaikassa, mutta onneksi meillä ei kuitenkaan ollut mitään supertärkeää nettihommaa varattu loman ajaksi.

majoitus matkalla

 

Sijaintia vielä kehaisen, olihan asunto ihan keskellä kylää, sadan metrin päässä kaupasta, leipomosta, kylpylästä, kaikesta. Hiljaistakin oli, mitä nyt naapurin espanjalaiset vähän metelöivät iltaisin. Oikein hyvä majoitus kaiken kaikkiaan!

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

2 thoughts on “Hotelli vai apartmentti – Kuinka valita majoitus matkalla?

  1. Me matkustetaan paljon kolmen sukupolven (6-9 hlöä) voimin ja majoitusmuotona on melkein aina talon tai kaupunkiasunnon vuokraus. Katson yleensä ensin Interhomen valikoiman, sitten tarvittaessa HomeAwayn, Rentalian jne. Tuskin sillä on teille ulkosuomalaisille merkitystä, mutta itse tykkään siitä tunteesta, että pääsee ”asumaan” ulkomailla, vaikka sitten vain viikon kerrallaan. Asunnon vuokraamisessa on toki myös paljon noita mainitsemiasi käytännön etuja, jotka allekirjoitan täysin. Hotelliöitä kertyy harvoin, lähinnä jos pääsen vaimon kanssa kaksin viikonloppulomalle tai jos pitää pysähtyä jostain syystä yhdeksi yöksi jonnekin matkan varrelle.

  2. Juuri luin jostain artikkelin, että tämmöinen kolmen sukupolven yhteinen matkailu on nousussa, ja hyvä niin! Me olemme tehneet joitakin yhteisiä reissuja isovanhempien kanssa, mm. Aurinkorannikolla olimme viikon isossa asunnossa. Kiva reissu ja luulen, että kaikki voittavat: Lapset ja isovanhemmat saavat viettää rentoa aikaa yhdessä, me kielitaitoisemmat pystymme hoitamaan käytännön asiat ja bonuksena tietysti se, että me vanhemmat pääsimme käymään kahdestaan kävelyillä ja muistaakseni jopa ulkona syömässä. Ja juuri tuo mainitsemasi ”asuminen” ulkomailla on todella mukavaa ja minun onkin ihan joka paikassa päästävä tavalliseen supermarketiin hypistelemään. Ostan yleensä ruokatuliaisetkin jostain paikallisesta Valintatalosta, ne ovat ainakin lokaalia ja aitoa, paikallisten käyttämää tavaraa toisin kuin turistikaupoissa myytävät tuotteet 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.