Outdoors, Ranska, Ranskan Pyreneet

Huimia vuorimaisemia Pyreneillä – Pic du Midi

Muistatteko, kun pääsiäisenä kävin Chamonix’ssa ja Aiguille du Midillä? Tällä Ranskan reissulla ei ollut mahdollista päästä ihan niin korkealle, mutta kyllä liki kolmen kilometrin korkeudestakin, tarkalleen ottaen 2877 metristä, ihan hienot maisemat on, vai mitä tuumaatte!

Pic du Midi on Ranskan Pyreneillä, samannimisen vuoren huipulla, sijaitseva observatorio. Observatorio on ollut toiminnassa jo vuosikymmeniä ja se on avattu myös yleisölle joitakin vuosia sitten. Ajatuksena on kai ollut hyödyntää jo olemassa olevaa köysirataa ja rakennuksia ja näin tarjota ihmisille mahdollisuus häkellyttäviin maisemiin ja tuottaa observatoriolle kätevästi lisärahoitusta.

Pic du Midi

Pic du Midi

 

Homman tekee erittäin toimivaksi läheisen Grand Tourmaletin hiihtokeskuksen läheisyys, joten kokonaisuudesta tulee varsin kattava nähtävyys- ja harrastuspaketti. Alueesta voikin löytää paljon yhtäläisyyksiä Alppien Chamonix-Aiguille du Midi -kombinaatioon, mutta toki pienemmässä mittakaavassa.

Aluksi Pic du Midille päästettiin vain maisemia ihastelemaan, mutta pikkuhiljaa rajoituksia on löysätty vaiheittain. Esim. hiihtäjiä päästettiin mäkeen ensin ainoastaan oppaan kanssa, mutta sekin rajoitus poistettiin pari vuotta sitten ja tänä päivänä Pic du Midi tarjoaa hienot puitteet omatoimiseen vapaalaskuun. Suositella sitä voi kuitenkin ainoastaan eksperteille, joilla on vuoristotaidot hallussa. Kesällä Pic du Midiltä voi lähteä patikoimaan ja nostetaan sinne myös maastopyöräilijöitä. Aamun ensimmäinen ja iltapäivän viimeinen kabiini ottaa maksimissaan 15 pyöräilijää ylös.

Minulle tämä oli ensimmäinen visiitti tälle huipulle, mutta muu perhe kävi täällä jo vuosi sitten pääsiäisenä. Nuo itse ilkimykset kiduttivat tuolloin toimistossa raatavaa äitiä aurinkoisilla vuorikuvilla. Silloin vuoret olivat lumihuippuiset, ja kyllä nytkin lunta näkyi, mutta ei niin paljon, että hiihtämään olisi päässyt.

Huipulla sijaitsee museo, myymälä ja ravintola ja siellä on mahdollista myös yöpyä. Hinta yötä kohti on aika suolainen, kahdelta hengeltä kiireisimpänä kesäsesonkina noin 450 euroa, mutta elämyksenä varmasti unohtumaton. Hintaan kuuluu nousu ylös huipulle, tervetuliaisdrinkki, illallinen, aamiainen ja ohjelmaa. Menisin mielelläni ilman lapsia!

Pic du Midi

Pic du Midi

Pic du Midi

Pic du Midi

 

Näkymät ylhäältä ovat melkoisen huimat. Näimme paljon isoja lintuja, olisivatko olleet jotain kotkia, ja hieman alempana näkyi lampaita, vuohia ja lehmiä. Lapset väittivät nähneensä myös vuorikauriita.  Näimme myös perheenpään pyöräilemässä lumikasojen keskellä, samoin muita vuorillaliikkujia.

Pic du Midi

Pic du Midi

 

Vierailu huipulla maksaa aikuiselta 36 euroa ja 6-12 -vuotiailta lapsilta 23 euroa. Perhelippu, eli kaksi aikuista ja kaksi lasta, maksaa 92 euroa. Kannattaa majapaikasta kysäistä, että onko heillä alekuponkeja, me saimme 5 % alennuksen.

Pic du Midi

 

Ainutlaatuinen paikka tämäkin. Oli mielenkiintoista nähdä, kuinka toisella puolella huippua vuoret nousivat terävinä ja jylhinä ja toisella puolella, Toulousen suunnalla, maisema oli ihan lättänää. Aurinko paistoi lämpimästi, mutta kyllä näin ylhäällä oli ihan hyvä olla pitkähihainen päällä ja etenkin huolehtia, ettei aurinko pääse pistämään ikävästi päähän!

Pic du Midi

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

 

6 thoughts on “Huimia vuorimaisemia Pyreneillä – Pic du Midi

  1. Ei ollut kyllä pahan hintainen tuo hissilippu, me jätettiin Zermattissa hieno hissimatka kokonaan väliin kun se olisi maksanut 100€ per henkilö! Sen sijaan otettiin halvimmat liput puoliväliin rinnettä (n. 30€/hlö) ja tultiin kävellen alas, ”tein itse ja säästin”-mentaliteetilla. 😀

    1. Hinta oli tosiaankin ok, varsinkin kun vertasi vaikka Aiguille du Midin hintaan. Eihän tuolla Pic du Midillä tosin niin korkealle päässyt, mutta kyllä näissäkin metreissä oli ihan riittävästi elämystä meille 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.