Barcelona, Nähtävyydet

Ilmainen kävelykierros Barcelonassa

Päivä turistina kotikaupungissani! Olen ollut mukana ilmaisella kävelykierroksella monessa kaupungissa, mm. Reykjavikissa, Edinburgissa, San Sebastianissa ja Cambridgessa, ja nyt vihdoin kävin tsekkaamassa, millainen on ilmainen kävelykierros Barcelonassa ja oppiiko tällainen semi-paikallinen kierroksella mitään uutta!

Osallistuin Strawberry Toursin järjestämälle Gaudí ja modernismi -kierrokselle, jolla oppaamme Antonio kertoi modernismina tunnetun tyylisuunnan synnystä ja sen hienoimmista helmistä täällä Barcelonassa. Kaverina päiväkävelyllä minulla oli Guapa con Encanto -blogin Emily.

Verrattain uusi opaskierrosten järjestäjä Strawberry Tours tekee tällä hetkellä kolmea erilaista kierrosta Barcelonassa: tämän Gaudí-kierroksen, tapaskierroksen, jolla maistellaan arvatenkin tapaksia, sekä kaupungin historiasta kertovan kierroksen vanhassa kaupungissa. Kierroksia järjestetään englanniksi ja espanjaksi, ja ainakin Antonion englanti oli täydellistä. Kierrokselle kannattaa ilmoittautua etukäteen Strawberry Toursin verkkosivuilla, mutta voi niihin kokeilla osallistua ihan vaan menemällä paikan päälle. Kierros on ilmainen, mutta hyviin tapoihin kuuluu toki maksaa lopussa oppaalle sen verran kuin hyvältä tuntuu.

Strawberry ToursKävelykierros

 

Aloitimme retken turistien täyttämältä Las Ramblasilta, josta jatkoimme matkaa Plaça de Catalunyan aukion kautta Passeig de Gracialle, jota kävelimme ylös Gaudín La Pedreralle saakka. Katselimme matkan varrella modernismi-arkkitehtuurin yksityiskohtia ja Antonio kertoi rakennusten taustoista ja siitä, kuinka näiden älyttömän hienojen ja kalliiden rakennusten rakentaminen on ollut mahdollista, ketä niissä on asunut ja miksi rakennukset ovat sellaisia kuin ne ovat.

BarcelonaBarcelonaBarcelonaBarcelona

 

Parasta antia tällaisella opastetulla kävelykierroksella on pienet knoppitiedot ja anekdootit sekä se, kun opas osaa näyttää tutuistakin rakennuksista yksityiskohtia, joita ei ennen ole huomannut. Aika hyvin tunnen jo Barcelonan modernismirakennukset ja Gaudín tuotannot, mutta kyllä opin uuttakin. En esimerkiksi tiennyt, että Passeig de Gracian penkit, ne hienot, joiden korkeimmalla kohdalla töröttää lepakot, ovat lämmitettäviä. Niissä on kadun puolella sellaiset luukut, joihin tungettiin ennen vanhaan hiiliä tai jotain, jotta ihmisten pyllyt pysyisivät talvellakin lämpiminä. Pysähdyimme myös sattumalta entisen kotitaloni eteen ja enpä tiennyt, että tuo iso kerrostalo on ollut alunperin yhden perheen koti. Ei ole ollut omistajaperheellä rahasta puute!

BarcelonaBarcelona

 

Tämä kierroksemme kesti noin kaksi ja puoli tuntia. Toisinaan retki jatkuu Sagrada Famílialle saakka, mutta nyt erkanimme toisistamme tosiaan La Pedreralla. Oli kyllä antoisa aamupäivä, ja ehdottomasti suosittelen Barcelonassakin osallistumaan kävelykierroksille oppaan kanssa. Kaupunkia ei voi oikein ymmärtää, ellei tiedä mitään sen historiasta ja siitä, miten kaupunki on kasvanut, miksi ja millä rahalla se on kasvanut ja mikä on vaikuttanut sen rakennuksiin ja tyyliin. Barcelona etenkin on hyvin ”kerroksinen” kaupunki, täynnä tarinoita ja hienoa arkkitehtuuria.

Kannatti osallistua kierrokselle, oli kiva aamupäivä!

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

12 thoughts on “Ilmainen kävelykierros Barcelonassa

 1. Viimeksi Belgradissa törmäsin free walking touriin. Lähdimme kuitenkin kävelemään itseksemme ja tutustumaan kaupunkiin, mutta uskon osallistuvani seuraavan kerran tarjolla olevaan retkeen missä sitten olenkaan. Oppaan avustuksella saa kyllä niin paljon enemmän irti.

  1. Jos on vähän aikaa, eikä oikein tiedä mitä haluaa nähdä, niin opastetut kierrokset ovat aika jees! Esim. Cambridgesta minulla ei ollut etukäteen oikein mitään käsitystä, enkä tiennyt, että mitä siellä kannattaisi viikonloppureissulla nähdä, ja oppaan kanssa kiertely oli tosi hyvä idea. Ja oli kiva, kun opas oli paikallinen opiskelija, ja hänen tarinansa saivat meidän tytöt innostumaan siitä, että hekin tulisivat Cambridgeen opiskelemaan. Ihan hyvä tavoite 😀

 2. Näitä ”ilmaiskierroksia” on ollut melkeen joka kaupungissa tarjolla mutta en ole yhdellekkään tainnut mennä, sillä joko ollut vähän aikaa ja halunnut kierrellä omaan tahtiin / käydä jossakin.
  Harvemmin tulee turisteltua omassa kaupungissa mutta varmasti oppii uutta.
  Koulun kanssa kävimme opastetun bussikierroksen Helsingissä ja vaikka paikat oli tutut niin oli kiva viettää semmonen ”päivä turrena” hetki omassa kaupungissa.
  Mahtava opas sulla ollut, tuommoiset knoppitiedot ym ovat kyllä parhaita ja esim tuollaiset hiilipenkki ja talojutut on mielenkiintosia.
  Paljonko on susta sopiva tippi tommosesta kierroksesta?!

  1. Jaa-a, se riippuu ihan oppaasta, että mitä olen maksanut. Jos ollaan oltu koko perhe kierroksella, niin olemme antaneet parisenkymppiä, mutta riippuu ihan kierroksesta. En ole kolikoilla koskaan maksanut eli aina sen vitosen ainakin olen antanut 🙂

  1. Nämä ilmaiskierrokset ovat siitä kivoja, että jos opas on huono, niin voi lähteä vaikka kesken pois. Tippi kun maksetaan vasta lopussa 🙂

 3. Itse olen osallistunut useasti näille maksuttomille (tippeihin perustuville) kierroksille Euroopan eri kaupungeissa, ja aina ollut tosi tyytyväinen. Esimerkiksi Berliinin katutaidekierros, Sarajevon historiakierros ja Budapestin kommunismin aikaan keskittyvä kierros ovat jääneet mieleen.

  Nyt syttyi itsellekin idea osallistua jollekin kotikaupunkini Málagan freetourille. Niitäkin on varmasti eri teemoilla. Varmasti kuulisi uusia kiinnostavia anekdootteja ja tarinoita.

  1. Just tällaiset teemakierrokset ovat kivoja! Edinburghissa oppaamme oli itse innostunut kirjallisuudesta, hän taisi olla joku kirjallisuudenopiskelija, ja hänellä oli hyviä knoppitietoja siihen aiheeseen liittyen. Ei olisi ihan tavallisesta matkaopaskirjasta niitä faktoja välttämättä löytynyt 🙂

 4. No niin, nyt muakin alkoi kiinnostaa – en tiedä, miksi olen kursaillut aiemmin että en minä nyt millekään ilmaiskierrokselle… Ehkä pitäisi mennä Málagaan ja aloittaa sieltä (tai tulla uudestaan Barcelonaan, vielä parempi!)

 5. Osallistuin juuri Barcelonassa muutama vuosi sitten tällaiselle ilmaiselle kävelykierrokselle. En ollut ihan kamalan tyytyväinen oppaaseen, mutta toisaalta veloituksetta ei voi vaatia mitään.

  Toisaalta tällainen kierros, josta voi käytännössä irtaantua milloin vaan, sopii minulle. Ja kyllä se opas ihan hyvät tipit sai 😀

  1. Minäkin luulen, että hyvä opas saattaa saada paljon paremman palkkion tipeistä kuin jos olisi tuntipalkalla töissä! Mulle on sattunut aina hyvät oppaat (tosin opas San Sebastianissa oli ehkä hieman liian innostunut jalkapallosta minun makuuni :D)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.