Ruotsi

Jäiset drinkit Tukholmassa – ICEBAR Stockholm

Kun kerroimme syksyllä perheen nuorisolle, että tänä vuonna emme mene viime vuoden tavoin jouluksi Suomeen, vaan menemme Tukholmaan, saimme vastaamme kiukuttelua, itkua ja pettyneitä naamoja. ”Ei siellä ole oikea talvi!!”. No ehkä ei siinä mittakaavassa ollutkaan kuin mitä Lapissa, mutta onneksi saimme viikon aikana hieman tuoretta lunta tuomaan tunnelmaa (etenkin Norrtäljessä oli ihan riittävän talvista). Sen varalta, että joulu olisikin ollut musta ja loskainen ja talven ihmemaan vastakohta, olin kuitenkin varannut meille elämyksen, eräänlaisen Lappi-simulaattorin, Tukholman jääbaarista, ICEBAR Stockholmista. Sinne menimme drinksuille kolmen sukupolven voimin.

ICE Bar Stockholm

Tukholman jääbaari on maailman ensimmäinen pysyvä jääbaari, perustettu vuonna 2002. Nykyään näitä löytyy monesta paikasta, ihan Barcelonan hiekkarantojenkin tuntumasta, mutta kukaan meistä ei ollut sellaisessa kuitenkaan koskaan käynyt. Varasimme sisäänpääsyn etukäteen netistä, ja tosiaan lapsetkin ovat baariin tervetulleita. Hinta riippuu halutun juoman laadusta eli ottaako alkoholitonta vai -holillista.

Olimme sovittuun aikaan odottelemassa Hotel C Stockholmin aulassa ja saimme päällemme lämpimät tummansiniset kaavut ja käteen paksut hanskat. Olisi voinut kuvitella, että pärjäisimme omilla talvivaatteillamme, olimmehan varautuneet joulukuun kylmyyteen, mutta kyllä viitta huppuineen ja paksuine kintaineen tuli tarpeeseen. Baarissa on aina -5 astetta pakkasta ja jää, josta on tehty niin seinät, baaritiski kuin kaikki koristeetkin, hohkaa kylmyyttä.

ICE Bar Stockholm

Jääbaari ei ole mikään järin suuri, mutta ihan kivasti siellä riittää katseltavaa ainakin yhden lasillisen ajaksi. Puhtaan kirkas jää tulee Tornio-joen Jukkasjärveltä, ja sittemmin kuulin asiantuntevasta lähteestä, että 80x100x240 senttimetriä kokoinen jääharkko maksaa noin 500 euroa. Ei mitään halpaa lystiä, eikä varmaankaan helppoa materiaalia käsitellä! Harkoista on muotoiltu veistoksia ja teema vaihtelee vuosittain. Tänä talvena teemana on The Promised Land, joka on kunnianosoitus ihmisille, jotka ovat lähteneet maastaan kaukaisille maille etsimään parempaa elämää, vaikka kuten Ruotsista lähdettiin Amerikkaan suurin joukoin 1800-luvulla.

ICE Bar Stockholm
ICE Bar Stockholm
ICE Bar Stockholm

Ja ne drinkit olivat aivan hyviä. Ne nautittiin ontoista jääpalikoista (ja kun Pikkusisko palautti omansa tiskille, huomasin, että hän oli järsinyt omasta jäämukistaan reunat. Jos olisimme viipyneet baarissa pidempään, hän olisi syönyt koko mukin ja siirtynyt nakertamaan seuraavaksi seiniä…). Jos jääkuppeja haluaa tehdä myöhemmin kotona, voi muotin ostaa baarin yhteydessä olevasta myymälästä. Olisi ehkä pitänyt ostaa… Minä tilasin makean, vadelmaisen ja alkoholittoman Gothenburg-drinkin, mutta maistoin myös miehen Gin Tonicia. Ihan hyviä olivat. Lisääkin olisi saanut tilata lisämaksua vastaan, mutta meille riitti yhdet kippistelyt, ennen kuin lähdimme lämmittelemään ulos joulukuun pimeään iltaan.

ICE Bar Stockholm
ICE Bar Stockholm

Tukholman jääbaariin pitää varata paikat etukäteen. Se onnistuu ICEBAR Stockholmin ja Hotel C Stockholmin omilta nettisivuilta. ICEBAR löytyy osoitteesta Vasaplan 4.

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.