Eurooppa, Käydyt maat, UK

James Bond ja hänen autonsa (London Film Museum)

Toisinaan kun on kaverin kanssa reissussa, pitää joustaa ja tehdä juttuja, jotka eivät ehkä olisi itselle se ensimmäinen ja houkuttelevin vaihtoehto, mutta joista matkakumppani tykkää. Näin kävi minulle Lontoossa, ja löysin itseni näyttelystä, josta en ymmärtänyt yhtään mitään: Bond in Motion London Film Museumissa eli näyttely James Bondin kulkupeleistä! Näyttelyssä on kiitettävästi esillä sekä Bondin uudempia että vanhempia ajoneuvoja sekä myös useita merkittäviä pahisten autoja.

James Bond

 

Olen katsonut muutaman James Bond -leffan elämäni aikaan ja pari kirjaakin olen lukenut, mutta ne eivät kyllä ole jättäneet juurikaan muistijälkiä. Autohullulle miehelleni sen sijaan ovat ja hän tunnisti näyttelyn jokaisen auton, lentohärvelin ja moottoripyörän. Ja tässä vaiheessa kerron, että tässä postauksessa minulla on ollut suurena apuna juurikin tämä rakas autointoilijani sekä tekstin että kuvien osalta!

Aikaa kului mm. herra Bondin kuuluisimman auton, 60-luvun alun Aston Martin DB5:n äärellä. Se ei ollut Bondin ensimmäinen elokuvasarjassa käyttämä ajopeli, mutta se on se auto, joka yhdistetään herra Bondiin ympäri maailman jopa vähemmän fanaattisten Bond-harrastajien keskuudessa. Malli on ollut mukana seitsemässä elokuvassa ja on leffamaineensa ansiosta äärimmäisen haluttu keräilijöiden keskuudessa.

James Bond

 

Sukellusvene, Lotus Esprit 1970-luvulta on ehkä se toiseksi kuuluisin Bondin kulkuvälineistä. Onhan noissa puhdaslinjaisissa muodoissa valkoiseen väriin yhdistettynä kieltämättä jotain yksinkertaisen linjakasta, etenkin sukellusvene -moodissa.

James Bond

 

James Bond on henkeen ja vereen kova hiihtomies. Herra on suosinut tätä alla näkyvää peräkontti-suksiteline-asetelmaa useampaankin otteeseen. Herran ajoneuvot ovat aina olleet siitä urheilullisemmasta päästä, joten perhemallin suksiboksi olisi rikkonut harmonian pahemman kerran. Tämä näyttelyn esimerkkiasetelma oli 60-luvun avomallisen jenkkiraudan perässä elokuvassa Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa, jossa Bond kurvaa ylelliseen sveitsiläiseen hiihtokeskukseen tyttöystävänsä kanssa. Me olemme muuten käyneet vuosia sitten James Bondin jalan- tai paremminkin suksienjäljillä juurikin täällä Sveitsin Schilthornissa!

James Bond

 

Esillä olevat ajoneuvot ovat aitoja kuvauksissa käytettyjä. Näyttelyn autot ovat lainassa James Bond -leffojen tuottajalta EON Productionsilta sekä Ian Fleming säätiöltä. Kolhuilta ei  ole voitu välttyä, ja autoja mainittiin tarvittavan aina useampi kappale kuvauksia varten. Luodinreiät ja naarmut ovat osa tarinaa. Myös erikoistehosteet ovat autoissa hienosti näkyvillä.

James Bond

James Bond

 

Alla mieheni suosikkimalli, Aston Martin urheilumalli sekin, 1980-luvulta. Hieno on.

James Bond

 

Ja tässä nyky-Bondien suosikkipeli, klassinen Land Rover Defender, räyhäkkäänä versiona. Tuskin oli sattumaa, että tämä autovalinta osui mallisarjan loppumisen yhteyteen vuonna 2015. Todennäköisesti eräskin Bond-fani on sittemmin tilannut Lantikkaansa lisävarusteita leffasta inspiroituneena.

James Bond

 

Ja laitetaanpa jakoon vielä pari alkuaikojen pahisten äärityylikästä (ja brittiläistä) Rolls-Roycea..

James Bond

James Bond

 

Koska autot ovat minulle todella yhdentekeviä, kiinnosti minua näyttelyssä eniten seinillä pyörivät kohtaukset elokuvista sekä kaikki leffantekoon liittyvät materiaalit, käsikirjoitukset ja muut. Okei, olihan ne autotkin kaikkine lisävarusteineen kiinnostavia, mutta minulle, autoista mitään ymmärtämättömälle kaikki muu rekvisiitta, kuten vaatteet, kellot ja muut, upposivat paljon paremmin.

James Bond

 

Lontoon elokuvamuseo löytyy Covent Gardenista, osoitteesta 45 Wellington Street. Lippu maksaa 14,50 puntaa, alle 15-vuotialta 9,50. Perhelippu kustantaa 38 puntaa. Museo on auki joka päivä klo 10-18, lauantaisin tunnin pidempään. James Bond -näyttely on museossa esillä toistaiseksi.

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

2 thoughts on “James Bond ja hänen autonsa (London Film Museum)

    1. Hei ihan mahtavaa, löysin taas bloginne!! Luin sitä aikoinaan, mutta sitten kadotin/unohdin. Nyt lisään sen taas lukulistalle 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.