Katalonia

Katalonia on nyt kotini ja tänne ikävöin

Olen viime päivät suunnitellut tulevaa kesälomaani Suomessa. Edellisestä pidemmästä Suomilomasta on kaksi vuotta ja nyt edessä on yli kuukausi saunomista, karjalanpiirakoita ja yötöntä yötä. Ihanaa, lasken jo aamuja lähtöön!

Täytyy silti tunnustaa, että vuosi vuodelta ikävöin Suomeen vähemmän. Olen asunut pois Suomesta yli 16 vuotta, ja nyt kotini ja elämäni on täällä, Barcelonassa, Kataloniassa ja Espanjassa, ja tunnen löytäneeni oman paikkani täällä. Täällä on perhe ja ystäviä, tutut kadut ja kaupat ja se tavallinen arkielämä. Ja olen myös löytänyt ne omat suosikkipaikkani, sellaiset, joissa tunnen oloni hyväksi ja joihin ikävöin. Omat lempipaikkani löytyvät luonnosta, vuorilta ja meren rannalta, paikoista, joissa voin jättää pakokaasun ja metelin hetkeksi taakseni. Ehkä se on se suomalaisuus ja lappilaisuus minussa, joka saa kaipaamaan luonnon keskelle hiljaisuuteen ja toisinaan myös yksinäisyyteen!

Minun neljä suosikkikohdettani Kataloniassa on alhaalla listattuna. Olisin voinut lisätä tähän vaikka kuinka paljon yksittäisiä paikkoja, retkikohteita, vesiputouksia ja kyliä, mutta tästä tulisi silloin ihan megapitkä postaus! Nämä neljä aluetta poikkeavat toisistaan valtavasti ja itseäni hämmästyttää edelleen, kuinka monipuolista luontoa täällä onkaan, melko pienellä alueella: korkeita vuoria, kauniita rantoja, suuria metsiä, sammuneita tulivuoria, pitkiä jokia… Kaikenlaista! Olen kolunnut Kataloniaa tehokkaasti kahdeksan vuotta ja silti on vielä vaikka mitä näkemättä!

 

Parc Nacional d’Aiguestortes i Estany de Sant Maurici

Katalonian ainoa kansallispuisto, jossa jylhillä vuorilla olemme retkeilleet useamman kerran. Olemme tehneet täällä mm. muutaman päivän vaelluksen, joka ei mennyt ihan niin kuin piti, ja olemme tehneet myös pienempiä päiväretkiä lasten kanssa. Täällä, ja yleisesti ottaen kaikkialla vuorilla, minun sieluni lepää ja ajatukseni kirkastuvat (ja pohkeet huutavat välillä armoa!).

Pyreneiden vuoristossa, josta tämä kansallispuisto löytyy, pääsen Suomitunnelmiin vaikkapa vuoristojärvillä, ja vuorilla saan olla ihan yksin, ilman liikenteen huminaa, isojen lintujen hiljaista liitoa katsellen. Näihin tunnelmiin kaipaan nytkin.

 

Delta de l’Ebre

Villejä flamingoja ja pitkiä, koskemattomia hiekkadyynejä. Riisipelloille muuttomatkoillaan pysähtyviä lintuja ja tasaista tietä pyöräiltäväksi. Delta de l’Ebre, Ebre-joen suistoalue oli minulle suurin yllätys Katalonian luonnossa: en olisi uskonut tällaista paikkaa täältä löytyvän! Tänne kannattaa ottaa mukaan kiikarit ja kameraan pitkä putki, lintuja on paljon.

 

Costa Brava

Etenkin turistisesongin jälkeen, syys-lokakuussa Costa Bravan rannikot ovat tunnelmallisia. Pienet hiekkaiset, terävien kallioiden reunustamat poukamat, calat, ovat täydelliset rauhallisen rantapäivän viettoon ja merivesi on kuuman kesän jälkeen lämmintä kuin linnunmaito. Ihmisiäkin on vähemmän. Parhaimmat rannat löytyvät paikoista, jonne yleisillä kulkuneuvoilla ei pääse, tosin turistisesongin ulkopuolella viihdyn myös esimerkiksi Tossa de Marin rannalla.

 

Keskiaikaiset kylät ja kaupungit

Tämä nyt ei ole varsinaisesti paikka, sillä keskiaikaisia kohteita löytyy ympäri Kataloniaa. Katalonialla on pitkä ja rikas historia ja täällä on useita hyvin säilyneitä vanhoja kyliä: Montblanc, Mura, Besalú, Pals, Cadaqués, Siurana, Tossa de Mar… Paljon nähtävää! Monessa kylässä järjestetään myös keskiaikajuhlia, joita ei kannata jättää väliin, jos tulee mahdollisuus osallistua.

Katalonia

 

Innoituksena tämän pienen postauksen kirjoittamiselle toimi tulevan viikonlopun lehdistömatka, jolla tutustumme lähinnä Costa Bravan rikkaaseen ruokakulttuuriin. Costa Bravalla syödään hyvin, sillä tuoreita kasviksia, merenelävää ja lihaa on tarjolla vuoden ympäri. Maistelemme alueelle tyypillisiä ruokia ja samalla tutustumme Costa Bravan kyliin sekä myös Gironan kaupunkiin. Koska minulle Katalonia on niin rakas, toivon todella, että viikonlopusta tulee onnistunut ja muutkin ihastuvat tähän monipuoliseen alueeseen!

En ota tietokonetta mukaan reissuun, mutta päivittelen tehokkaasti ainakin Instagramia ja Facebookia. Käykäähän siellä katsomassa, miten sujuu tämä (elämäni ensimmäinen) lehdistömatka!

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

 

 

2 thoughts on “Katalonia on nyt kotini ja tänne ikävöin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.