Ranska

Kaupallistettua uskontoa – Lourdes

Kysyessämme ranskalaisen majatalomme emännältä, mitä tehdä harmaana lauantaina, hän sanoi, että älkää ainakaan menkö Lourdesiin. Kaupunki ei ole erityisen kaunis ja lisäksi se on täynnä turisteja, jotka tulevat hakemaan parannusta kuka mihinkin vaivaan. Neuvosta huolimatta kävimme pikaisen reissun tuossa kaupungissa ja jäimme hieman sanattomiksi. Lourdes on todellakin erikoinen turistikohde!

Lourdes

 

Lourdesiin matkailijoita houkuttelee nuoren Bernadetten vuonna 1858 Massabiellen luolassa kokemat näyt, joissa itse Neitsyt Maria ilmestyi hänelle. Katolinen kirkko hyväksyi näyt ihmeeksi, ja kun luolaan rakennettiin Neitsyt Marian patsas, tuli siitä suosittu pyhiinvaelluskohde. Kuolemansa jälkeen Bernadette kanonisoitiin pyhäksi Bernadetteksi, sairaiden ja köyhien suojeluspyhimykseksi, ja luolan veden uskotaan parantavan moninaisista vaivoista.

Tuhannet ihmiset jonottavat päivittäin luolaan ottamaan pyhää vettä ja parantumaan, niin tänäkin sateisena lauantaina. Jono jatkui satoja metrejä ja ihmiset odottivat kärsivällisesti vuoroaan.

Lourdes

 

Lourdesin pikkukaupungissa käy Pariisin jälkeen toiseksi eniten turisteja koko Ranskassa, noin kuusi miljoonaa vuosittain. Se on pienelle, keskellä maaseutua sijaitsevalle paikalle paljon. Kaupunki on täynnä hotelleja, ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä. Ja se uskonnollisen krääsän määrä Lourdesissa oli käsittämätön. Jos rantakohteissa ostetaan hassuja t-paitoja tai matkamuistomukeja, täällä voi ostaa paidan Jeesuksen tai paavin kuvalla tai vaihtoehtoisesti Neitsyt Marian muotoisia muovipulloja, jotka voi täyttää pyhällä vedellä. Ja vettä voi hei tilata myös netin kautta suoraan kotiin, jos jotain alkoi kiinnostaa!

Lourdes

Lourdes

 

Luolan päälle rakennettiin vuosina 1866-1871 kaunis kirkko, Basilique de l’Immaculée Conception, josta on hienot näkymät alas kaupunkiin, tosin meidän sateisena päivänämme maisemat olivat aika harmaat. Vaikea kuvitella näistä kuvista, että ympärillä kohoaa korkeita kukkuloita ja vehreää metsää.

Lourdes

Lourdes

Lourdes

 

Pohdimme pitkään, että tulevatko ihmiset todellakin tänne vakaassa luottamuksessa pyhien vesien parantavaan voimaan vai tullaanko tänne ihan vaan kivalle lomareissulle, vähän niin kuin rokin ystävät käyvät vaikka Elviksen kotona Gracelandissa. Markkinahumusta ja korneista matkamuistoista oli kyllä kaikenlainen henkisyys kaukana, mutta en tiedä, ehkä jollekin paikassa on pyhyyttä, joka vaan jää kaltaiseltani pakanalta huomaamatta.

 

Onko joku muu käynyt Lourdesissa tai jossain muussa uskonnollisessa matkailukohteessa? Mitkä fiilikset jäi?

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

6 thoughts on “Kaupallistettua uskontoa – Lourdes

  1. Me ajettiin Lourdesin läpi ja pysähdittiin siellä pikaisesti. Jäi kyllä siitä lyhyestä vierailusta ihan sama fiilis kuin sulle. Meillä ei ollut mitään tietoa paikasta ja tuijotettiin aika monttu auki niitä kymmeniä jeesus-krääsää myyviä kojuja ja ihmeteltiin mihin ihmeeseen oikein oltiin tultu 😀

    1. Meillekin riitti kaupungin läpi ajelu ja kirkolla stoppaaminen, eikä tullut tunnetta, että takaisin pitäisi päästä :). Harmittaisi kyllä, jos olisi tullut Ranskaan lomalle ja olisi varannut majoituksen viikoksi täältä, oli meinaan aitous aika kaukana paikasta!

  2. Ihmeellisen kuuloista menoa. En ole tuosta kuullutkaan, vaikka tällaiset asiat minua jonkin verran kiinnostavatkin. Eivät uskonnollisessa mielessä vaan silleen ”kaikkeen sitä ihmiset uskookin”-mielessä, ei millään pahalla jos joku uskovainen tätä lukee. 🙂 Monessa kirkossa ja temppelissä on tullut piipahdettua, viimeksi Salt Lake Cityn mormonitemppelissä, ja olihan se aika mielenkiintoista menoa, etenkin kun kierroksella oli jatkuvasti käännytys päällä.

    Heitin sua haasteella: http://globecalledhome.fi/2015/07/ruokamatkailu/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.