Elämän pienet ilot, Ravintola, Yleinen

Keliaakikko matkustaa, laukussa leipää ja keksiä vaan

Jokainen keliaakikko tietää, kuinka hankalaa matkustaminen toisinaan on. Kieliongelmat pystyy yleensä helposti selvittämään sanakirjojen avulla, mutta joissain maissa ei kertakaikkiaan tunneta keliakiaa ja gluteenitonta ruokavaliota. Erityisen hankalaa sopivan ruoan löytäminen tuntui olevan Itä-Euroopassa. Ruoka perustuu vehnäjauhoon, jauhoilla leivittämiseen ja suurustamiseen, ja ruokajuomana näytti olevan yleensä olut.

Ilman hyvää suunnittelua matkoilla joutuu näkemään nälkää, ja olinkin varautunut reissuumme googlailulla ja ravintolalistalla. Vaikka olin tarkkana ruoan kanssa ja varmistin ravintoloissa ruoan puhtauden, sain silti välillä hurjia oireita ja ihoa parantelen vieläkin. Kuljetin mukana omia eväitä, laukussa oli mm. pari näkkäripakettia Suomesta, ja aina kun kaupassa tuli vastaan gluteenittomia tuotteita ostin ne mukaani. Aina siis mukana kulki jotakin syötävää ja sain vähintään jotain makeaa kahvin kanssa. Yhtään kahvilaa (lukuunottamatta ketjukahvila Costaa), josta olisin saanut edes jotain minulle sopivaa, ei osunut matkan varrelle, toki niitä olisi googlaamalla varmasti löytynyt.

Keliaakikko matkustaa

 

Kävimme useissa ravintoloissa ja kahviloissa matkan varrella, ja alla listaan muutaman, joista sain gluteenitonta ruokaa. Ne, joissa jouduin tyytymään ”ehkä-gluteenittomaan” jätän tästä postauksesta pois. Alla on myös linkkejä, joista saattaa löytyä apua, jos etsii keliaakikolle sopivaa ruokaa.

 

Puola

Varsova

Varsovassa söimme lähinnä erinomaista kotiruokaa, joten yhtään gluteenitonta ravintolaa ei tullut testattua. Ne, joissa kävimme tarjosivat mm. keittoja, joiden piti olla gluteenittomia, mutta sain niistä oireita. En siis tässä postauksessa kerro niistä sen enempää.

Ravintolavinkkejä Varsovaan ja muualle Puolaan voi etsiä vaikka täältä tai täältä.

 

Krakova

Pod Baranemissa sain vihdoin puolalaisia Pierogeja, joita muu perhe oli syönyt koko matkan ajan. Herkullisia! Ravintola oli mukava, tarjoilija oikein ystävällinen ja avulias ja ruokakin oli hyvää. Yhden kerran kokemuksella lämpimästi suosittelen!

Keliaakikko matkustaa

 

Hotellimme Krakovassa, Hotel Ostoya Palace, valmisti minulle runsaan aamupalan eikä minun tarvinut arpoa buffet-aamiaisen äärellä. Hienoa!

 

Tsekki

Praha

Svejk-ravintolassa 99% tarjonnasta on gluteenitonta. Se olikin ainoa syy miksi jäimme tähän ravintolaan. Tarjoilija, nuori tyttö, oli äärimmäisen tyly, näpytteli vain kännykkäänsä ja huokaili raskaasti. Paikka oli karu, jopa ankea. Annokset olivat isoja, mutta ruoka oli jotenkin einesmäistä ja sitä sai silti odottaa pitkään. Menisin tänne toiste vain kovasti nälkäisenä. Tripadvisorin arvostelut eivät myöskään ole mairittelevia, eli kyse ei tainnut olla vain huonosta päivästä.

Keliaakikko matkustaa

Keliaakikko matkustaa

 

Mikulov

Sojka & Spol -ravintola tarjosi myös gluteenittomia vaihtoehtoja.

Keliaakikko matkustaa

 

Tsekin keliakialiitto löytyy täältä.

 

Slovakia

Slovakiassa en löytänyt ravintolaa, josta saisi gluteenitonta ruokaa, en tosin aktiivisesti etsinytkään. Slovakian keliakialiiton sivut löytyvät täältä, siellä voisi olla jotain vinkkejä ruokapaikoista.

 

Unkari

Budapest

Netistä löysin vinkin tennisklubista, joka sijaitsi hotellimme lähellä ja jossa olisi myös gluteeniton menu. Fonograf-ravintola tarjosi erinomaista, helppoa terassiruokaa, sain gnoccheja ja oli hyvää.

Keliaakikko matkustaa

Keliaakikko matkustaa

 

Unkarin keliakialiitto löytyy täältä.

Mielelläni otan vastaan vinkkejä ja muita kommentteja vastaan gluteenittomista ruokapaikoista Puolassa, Unkarissa, Tsekeissä ja Slovakiassa ja päivitän tätä postausta!!

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

2 thoughts on “Keliaakikko matkustaa, laukussa leipää ja keksiä vaan

  1. Tiedän tunteen. Lisäksi kun tyttäremme ei syö mitään eläinperäistä paitsi maitotuotteita jos on pakko, niin ruoan löytäminen on todella vaikeaa.

  2. No on varmasti! Minä jättäisin mielelläni lihan syöntiä vähemmälle (ja kotona olen jo jättänyt) mutta ravintoloissa olisi aika nälkäistä, jos en voisi ottaa viljatuotteita (tarkoittaa siis yleensä kaikkia kastikkeita, pastaa,..) enkä lihaa. Huoh…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.