Ranska, Ranskan Alpit, Retkeily

Kevään merkkejä Alpeilla – Alppipuutarha Samoensissa

Hei onko ollut hyvä pääsiäinen?? Meitä ei edelleenkään ole sää juuri hellinyt. Taivas on harmaa ja maa märkä. Eilen aurinko kurkisteli pilvipeiton takaa ja sain näpsittyä ihan kivoja kuvia Chamonix’sta ja Alpeista. Ylös Aiguille du Midille tai Mer de Glacelle emme kuitenkaan ehtineet ennen kuin vuoret jo peittyivät sankkaan sumuun ja vettä alkoi sataa. Samppa oli siitä huolimatta mäessä Grands-Montetsissa pitkälle iltapäivään, on se melkoinen sissi.

Emme me tytötkään ole silti sokerista. Toissapäivänä lähdimme pienelle päiväretkelle lähikyliin. Meillä on tosiaan tuo Ranskan charmikkaimmat kylät -matkaraamattumme, ja kävimme ajelemassa pienessä vesisateessa kolmessa jo aiemmilta reissuilta tutussa kylässä. Niistä pian lisää, mutta nyt haluaisin esitellä alppipuutarhan, jonka löysimme Samoensista.

Alppipuutarha

 

Jardin Botanique Alpin de la Jaysinia perustettiin jo vuonna 1906. Puutarhan perustaja oli paikallinen tyttö Marie-Louise, joka muutti nuorena Pariisiin. Siellä hän miehensä kanssa perusti yhden Pariisin tunnetuimmista tavarataloista, La Samaritainen. Menestyksestä ja rikkauksista huolimatta Marie-Louise ei kuitenkaan koskaan unohtanut kotikyläänsä Alpeilla ja niinpä hän perusti tämän kauniin kasvitieteellisen puutarhan, joka levittäytyy 3,7 hehtaarin alueelle ja josta löytyy 5000 alppikasvia. Ihana ajatella, että synnyinseutu pysyy muillakin aina mielessä!

Alppipuutarha

 

Sateisesta päivästä huolimatta tämä alppipuutarha oli kiinnostava. Ihailimme mm. jättiläispunahonkia, joita näkee yleensä Kaliforniassa. Moni kasvi oli vielä talvilevolla ja emmepä me olisi kasveja varmasti tunnistaneetkaan, vaikka ne olisivat olleet täydessä kukassa. Monesti olen jo huokaissut, että pitäisi ostaa joku vuorialueiden kasveja käsittelevä kirja, ettei olo olisi niin tyhmä ja kaupunkilainen, kun noilla vuorilla kulkee. Latinankielisistä nimikylteistäkään en ymmärrä mitään. Löytyyköhän suomenkielisenä moista opusta?

Alppipuutarha

Alppipuutarha

 

Puutarhaan on ilmainen sisäänpääsy. Polku on serpentiiniä, mutta asfaltoitu, joten rattailla ja pyörätuolillakin pääsee kasveja ihmettelemään.

Alppipuutarha

Alppipuutarha

 

Polun varrelta löytyy herttaisia, sammaloituneita penkkejä, joilla levähtää.

Alppipuutarha

Alppipuutarha

Alppipuutarha

 

Hyvällä säällä maisemat olisivat huikaisevat, sadesäällä tyydymme ihailemaan laaksoja ja talojen kattoja. Tämä on ns. murmeliperäistä maastoa, mutta taitavat söpöliinit olla vielä talvilevolla. Matkaraamattuni mukaan olemme olleet Samoensissa vaeltamassa 2002 ja silloin olen nähnyt yhden murmelin. Mitään muistikuvaa tästä retkestä ei ole, mutta niin olen kirjoittanut, joten uskotaan.

Alppipuutarha

 

Puutarhan korkeimmalla kohdalla on aikoinaan sijainnut linna, josta on enää rauniot jäljellä. Kivikasa oli nyt remontissa, enkä uskaltanut sitä mennä tutkimaan.

Alppipuutarha

 

Vaikka vettä satelikin, oli päivä mukava. Metsä tuoksui ja purot solisivat.

Alppipuutarha

Alppipuutarha

 

Menkää siis ihmiset metsään, vaikka sää ei täydellinen olisikaan. Siellä on yleensä aina jotain nähtävää!

Alppipuutarha

Alppipuutarha

Alppipuutarha

Alppipuutarha

Alppipuutarha

Alppipuutarha

Alppipuutarha

Alppipuutarha

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

2 thoughts on “Kevään merkkejä Alpeilla – Alppipuutarha Samoensissa

  1. Onpa kauniin näköistä! En malta odottaa sitä päivää, kun muutan Alpeille (onneksi se koittaa jo neljän viikon päästä). Onko siellä todella noin paljon eri kasvilajeja?

    1. Muutto Alpeille?? Vau, minne päin? Kyllä ainakin täällä Ranskan/Sveitsin Alpeilla on kesäisin vaikka minkälaista kukkasta ja eläimiäkin kuten vuorikauriita ja niitä murmeleita näkyy usein. Kaunista seutua 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.