Kävin viime viikonloppuna pitkästä aikaa Barcelonan pahimmassa turistirysässä, Las Ramblasilla, tuolla pitkällä kadulla, jonka varrelta löytyy lähinnä ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä. Kävelin koko matkan Plaça de Catalunyalta rantaan ja siitä jatkoin vielä välipalalle Maremagnumin ostoskeskukseen. Tungos oli valtava, ja ympärillä puhuttiin ranskaa, englantia, saksaa, ruotsia, venäjää, vähän espanjaa… (ja vitsailimme lasten kanssa, että heidän on parempi käyttää täällä salakielenä katalaania suomen sijaan, todennäköisyys sen ymmärtäjille lienee pienempi). Näin kolme railakasta polttariporukkaa, kaksi niistä ilmeisesti Englannista ja yksi Saksasta. Vastaan tuli kaksi isoa aasialaisturistiryhmää ja useita pienempiä ryhmiä, joiden opas puhui englantia. Meille yritettiin myydä niitä ärsyttäviä vilkkuvia lentohärveleitä, joita kaupustelijat usein kaupustelevat, ja meitä yritettiin houkutella flamenco-show:hun. Ahdisti, ja kyllä se niin on, että en tule näille kulmille ihan heti uudestaan!
Barcelona on ollut uutisissa paisuneen turistitulvansa vuoksi. The Guardian-lehden mukaan viime vuonna arviolta 9 miljoonaa matkailijaa yöpyi hotelleissa ja toiset yhdeksän miljoonaa loma-asunnoissa. Vuokra-asuntojen hinnat ovat nousseet, ja kavereilta olen kuullut, että pieniä pitkäaikaisia vuokra-asuntoja ei enää löydy, koska kaikki asunnot on muutettu loma-asunnoiksi. Lisäksi on laskettu, että kaupungissa kävisi vuodessa 12 miljoonaa päiväretkeläistä, jotka tulevat joko autoilla tai etenkin suurilla risteilyaluksilla. Vuodessa siis tässä kaupungissa käy noin 30 miljoonaa reissaajaa, ja se kuulkaa jo näkyy kaupungin katukuvassa! Vanhakaupunki on täynnä turisteja ympäri vuoden, eikä vain loma-aikoina, ja Sagrada Famíliaan ja muihin kuuluisimpiin kohteisiin on hirmuiset jonot. Pienet, kapeat kujat täyttyvät turistiryhmistä, ja kahden viime vuoden aikana jopa meidän kotikulmilla on alkanut näkyä lentolaukkuja vetäviä ryhmiä.
Samoin Islanti, jossa mekin kävimme lomalla, on matkailubuumin huipulla. Viime vuonna Islannissa kävi enemmän amerikkalaisia kuin maassa on asukkaita, ja siihen tulee tietysti lisäksi aasialaiset, eurooppalaiset ja muut (eikä vähiten espanjalaiset, tuntuu, että kaikki tuttuni suunnittelevat matkaa Islantiin). Keflavikin lentokentän kautta tulevien suomalaisten matkailijoiden määrä lisääntyi tammikuusta 2016 tammikuuhun 2017 33 prosenttia ja espanjalaisten peräti 219 %, ihan hullua (lähde tältä sivulta löytyvä excel-taulukko). Viikon reissullamme Islantiin ei ollut yhtään päivää, ettemme olisi kuulleet espanjaa jossakin.
Tähän pieneen postaukseen minut innoitti ensi kesäksi suunniteltu retki Pohjois-Norjaan ja etenkin Lofooteille, joihon tutustumista olen odottanut kovasti jo monta vuotta. Nyt olen kuitenkin lukenut, että sama matkailubuumi vaivaa myös Lofootteja: turisteja alkaa olla liikaa kapasiteettiin nähden. Vaikka Lofootit houkuttelevat suuresti, en tiedä, pitäisikö meidän kuitenkaan mennä sinne, koska myös se on juuri tällä hetkellä niin vahvasti turistien suosiossa. Minua ei varsinaisesti haittaa muut matkailijat (hei, olen niihin tottunut täällä kotikulmilla, eikä varmasti samanlaisesta tungoksesta ole pelkoa kuin mitä saan kokea vaikkapa Barcelonetan rantabulevardilla), mutta en halua olla miltään osin aiheuttamassa ongelmia haavoittuvalle pohjoisen luonnolle tai häiritä paikallisten elämää. Nyt mietimmekin, että jättäisimme Lofootit käymättä ja seikkailisimme vähän pohjoisempana, Tromssan ja Lyngenin tienoilla, sekään kun ei olisi yhtään huono ajatus. Luonto on kaunista sielläkin, ja ehkäpä matkailuyrittäjät mielellään ottaisivat roposemme vastaan vilkkaimpien turistireittien ulkopuolellakin.
Tällaista siis mietin tänään. Kävin eilen tutustumassa valokuvanäyttelyyn Pohjois-Norjan ja saamelaisten elämästä (La luz en la tierra de los sami, näyttely on esillä huhtikuun 7. päivään saakka) ja reissukuume alkaa taas nostaa päätään, vaikka kesään vielä aikaa onkin. Majoituksia pitäisi varmaan pian alkaa miettiä tuolle reissulle, etenkin, jos haluamme poiketa turistien tallaamilta poluilta, ja muutenkin miettiä, että mitä haluaisimme nähdä ja tehdä. Tosin noissa maisemissa riittänee, että pistää vain auton parkkiin johonkin tien varteen ja sen kun vaan ottaa iisisti ja ihailee maisemia!
Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).
Juu turisteja riittää, tuntuu että joka vuosi yhä aikaisemmin saapuvat suuremmat massat tänne Barcelonaankin. Oltiin juuri noin viikon verran eteläistä Ranskaa kiertelemässä Tinan kanssa ja siellä onneksi varmaan kevään takia turisteja ei niin paljoa ollut vielä, mikä lienee tuttua sinulle. 😀
Teidän Ranskan kuvat on IHANIA! Mä niin kaipaan Ranskaan, lomalle siis, en asumaan, ja yksi reissu kesä-heinäkuulle on jo lyöty lukkoon. Luulen kyllä, että ennen sitäkin pitää käydä piipahtamassa…
Mä tuskailen Islannin suhteen saman asian kanssa. Liput on jo hankittu, ja matka on monen vuoden haaveilun huipentuma. Mutta. Olisiko sittenkin pitänyt odottaa aikaa, jolloin turisteja ei ole niin paljon. Toisaalta, tuleeko sellaista enää koskaan?
Varmasti et kadu Islannin reissua, se on ihan uskomattoman ihana kohde! Eikä niitä muita matkalaisia näkynyt muualla kuin Reykjavikissa, Blue Lagoonilla ja Geysirillä, muuten sai olla aika rauhassa 🙂
Pahinta on juurikin tuo, kun suositut matkakohteet ovat aivan täynnä turisteja. Itsellä menee aika helposti väenpaljoudessa huuruun 😀
https://faijahommia.fi/
Mä en kestä yhtään ruuhkia ja jonotusta, eikä se tee välttämättä arjesta Barcelonassa yhtään helpompaa :D.
Tromssalle, Senjalle ja Lyngenin seuduille vahva suositus! Etelässä Jotunheimen kannattaa myös tsekata. Toki Lofootit on niin taianomainen paikka, ettei sen osaltakaan ihan heti kannata luovuttaa, tallaa vaan vähän perusreitin ulkopuolisia teitä niin ei juurikaan muihin törmää.
Me ajellaan Rovaniemeltä Norjaan eli etelään ei valitettavasti ehditä. Viikko ollaan varattu Pohjois-Norjalle, luulisi siinä jotain ehtivän :). Lyngen on minulle tuttu kuvista, kun mun mies on vanhana hiihtopummina siellä pyörinyt, ja se näyttää ja kuulostaa aika mahtavalta paikalta. Tokihan ne Lofootit kuitenkin houkuttelee enemmän… Pitää nyt varmaan pian päättää, majoituspaikkoja ei näytä olevan ihan älyttömästi!
Luin just tuosta samasta asiasta, kenties ollaan osuttu samaan artikkeliin. Tosi kinkkinen juttu, ja oon melkein sitä mieltä, että sitä turismia tällaisissa paikoissa ehkä pitäisikin alkaa rajoittaa jotenkin, vaikka rajoittamalla majoituspaikkojen määrää. Ymmärrän nimittäin täysin, että paikallisiakin alkaa potuttaa. Rajansa kaikella 🙂 Turismiryntäykset alkaa myös pilata sitä lomakokemusta, vaikka se pieni asia onkin esim. ympäristövaikutusten rinnalla. Itse yleensä välttelen turistirysiä, mutta vaikkapa just nuo tässä mainitut kohteet kyllä kiinnostaa paljonkin.
Sama taitaa olla ainakin jossakin mittakaavassa myös Uudessa-Seelannissa, Sormusten herran takia? Porukkaa tulee liikaa, eikä kapasiteetti riitä. Silti haaveilen myös Uudesta-Seelannista, juurikin LOTR:in innoittamana 🙂
Tärkeä aihe! Matkailulla on tietysti positiiviset vaikutuksensa mm. työllisyyteen ja alueiden kunnossapitoon, mutta tosiaan, rajansa kaikella. Lempparini Islannin takia olen märehtinyt tätä useinkin, ja vaikka haluaisin sinne joskus taas takaisin, olen iloinen, että se on jo niin sanotusti suoritettu. Samoin Barcelona 🙂 Mutta voi, enpä tiennyt, että sama tauti vaivaa myös Lofootteja.
Ne rajat tulee niin helposti vastaan, varsinkin tuollaisissa kohteissa, jotka tulevat suosituiksi luontonsa takia. Kaupungeissa sen turistipaljouden voi helpommin hallita, mutta isot määrät ihmisiä samalla kerralla saa kyllä luonnon äkkiä pilalle.
Norjassa voisi kokeilla Andöy/ Senja yhdistelmää ja Andöyn saarella ajaa ehdottomasti sitä lännen puoleista tietä. Saarella on useita hyviä kohteita http://www.visitandoy.info/ , Höyvika, valassafari, http://www.visitvesteralen.com/vandring/?News=11&artlang=en ja kannattaa ehdottomasti ottaa teltta matkaan; valkeita hiekkarantoja löytyy kyllä yhtälailla kuin Lofooteiltakin. Ennen saarelle menoa kannattaa Sortlandissa täyttää ruokavarastot ja ehdottomasti ostaa pakastealtaasta pakastekatkiksia pussiin itse kauhomalla oikea määrä:)
Hei mahtavaa, kiitos paljon! Meillä on majoitus jo hankittu, mutta kieltämättä telttailu houkuttelisi…