Andorra, Eurooppa, Käydyt maat

Miltä näyttää andorralainen pikkukylä? – Llorts

Andorra on täynnä pikkukyliä, sellaisia kapean tien molemmin puolin levittäytyviä parinkymmenen talon ryppäitä. Talot ovat pääasiassa harmaasta kivestä rakennettuja jykeviä, liki ikuisia rinnetaloja, joissa on liuskekivestä tehdyt katot, tummaksi lakatut ikkunanpielet ja joiden savupiipuista tupruttaa iltaisin savua. Kylistä löytyy kirkko ja todennäköisesti ainakin yksi kuppila. Sellainen on myös Llorts, jossa kävimme huhtikuussa kavereiden talolla viikonloppureissulla.

Llorts Andorra

Llorts Andorra

Llorts Andorra

Llorts Andorra

 

Llortsista itsestään ei ole juurikaan kerrottavaa. Kylässä on pieni kirkko romaaniselta ajalta, Iglesia de San Serni sekä muutama ruokapaikka. Muuten kylässä on lähinnä kakkosasuntoja, sillä lähellä sijaitsee hiihtokeskuksia.

Llortsissa on ollut aikanaan rautakaivos ja nykyään kylästä alkaa hyvin merkitty, taiteella ja veistoksilla koristeltu kävelyreitti Ruta del Ferro, Rautapolku. Polku on hiukan vajaat kahdeksan kilometriä pitkä ja se alkaa vanhalta kaivokselta ja päättyy naapurikylään La Cortinadaan. Polku on hyvin helppo ja näin huhtikuisena, hieman sateisena viikonloppunakin siellä oli koiranulkoiluttajia, muita kävelijöitä ja joen penkalla kalastajia. Polun varrella on monenlaista veistosta, hevosia ja tietysti ihan komeita maisemia.

Llorts Andorra

Llorts Andorra
Llorts Andorra

Llorts Andorra

 

Lähellä Llortsia sijaitsee Arcaliksen hiihtokeskus, joka kuuluu Vallnordin alueeseen, mutta ei ole kuitenkaan alueen muihin rinteisiin hissiyhteydessä, vaan sinne pitää siirtyä autolla tai bussilla. Arcalis on sen hieman syrjäisemmästä sijainnistaan johtuen sellainen andorralaisten oma paikka, jonne turistit ei juurikaan eksy, vaan lomalaiset menevät massoittain Granvaliraan ja Vallnordiin pääkeskukseen, Pal-Arinsaliin. Arcalista kutsutaan Andorran ”neveraksi” eli jääkaapiksi, koska siellä on yleensä aina kylmempi kuin muualla ja siellä onkin lähes aina enemmän lunta kuin muualla lähivuorilla. Tästä syystä ja monipuolisen profiilinsa ansiosta Arcalis on Pyreneitten mittakaavassa oikein hyvä vapaalaskukeskus.

Laakson, jossa Llorts sijaitsee, perällä sijaitsee myös andorralaisen maastopyörävalmistajan Commençalin päämaja. Koko tämä Vallnordin alue on firman testimaastoa (ja nämä tiedot minulle kertoi innosta puhkuen maastopyörähullu mieheni).

Llorts Andorra

 

Meidän mukulat viihtyvät maalla, ennen kaikkea eläinten takia. Llortsin yhdestä kahvilasta löytyi mm. Chispa-niminen paimenkoira, joka oli toisaalta hyvin arka, eikä antanut yhtään koskea, mutta toisaalta toi koko ajan palloa heiteltäväksi. Kylästä löytyy myös paljon puolivillejä kissoja, hevosia sekä kanoja ja kukkoja.

Llorts Andorra

Llorts Andorra

Llorts Andorra

Llorts Andorra

Llorts Andorra

 

Tällä suunnalla Andorraa on myös ainakin yksi salakuljettajien reitti, Ruta de los Contrabandistas, jota pitkin on kuljetettu, ja ties vaikka kuljetetaan edelleenkin, maastoautoilla alkoholia ja tupakkaa rajan yli. Olimme kerran vuoristotaksin kyydissä Val d’Aranissa ja kuski kertoi olevansa eläkkeelle jäänyt espanjalainen rajavartija. Hän oli työskennellyt juuri täällä, Andorran ja Espanjan rajalla, ja jahdannut työkseen siis mm. salakuljettajia. Ajattelimme kesällä kokeilla ajaa huviksemme reitin, tosin ilman mitään salakuljetettavia tavaroita.

Llorts Andorra

 

Nyt Andorrassa ja Llortsissa on jo varmasti ihan erinäköistä kuin huhtikuussa, jolloin pajunkissat pörhistelivät ja luonto oli vasta ihan juuri alkanut heräilemään. Puissa ei tuolloin ollut juuri lehtiä ja Rautapolun viereisessä Valira d’Orient -joessa oli paljon vettä. Oli kylmä, mutta kevään pystyi jo haistamaan.

Llorts Andorra

Llorts Andorra

Llorts Andorra

Llorts Andorra

Llorts Andorra

Llorts Andorra

Kannattaako Llortsiin mennä? No ei ehkä ihan asiasta tehden, mutta ympärillä on loistavat patikointimahdollisuudet, Arcalis on kiva laskettelupaikka ja maisematkin ovat silmää miellyttävät eli mikä ettei sitten majoittuisi tänne! Tai mihin vaan andorralaiseen pikkukylään, kyllä ne kuitenkin kotiolot ja etenkin Andorra La Vellan voittavat!

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (https://www.facebook.com/anskubcn/), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

10 thoughts on “Miltä näyttää andorralainen pikkukylä? – Llorts

 1. Andorrasta ei usein nää blogjuttuja, joten kiva lukea vähän tuosta pikkumaasta 🙂 Mulle Andorra tosiaan on aika vierasta seutua, pääkaupungin tiedän ja sen, että Andorrassa pääsee laskettelemaan. Joskus olisi kiva lähteä Andorraa ihmettelemään, vaikka Barcelonan reissun yhteydessä 🙂

  1. Päiväreissu Barcelonasta onnistuu mainiosti, täältä tehdään sellaisia ohjattuja retkiäkin sinne! Onhan se vähän eri näköinen paikka kuin Barcelona eli kannattaa käydä, jos mahdollisuus tulee 🙂

 2. Andorra puuttuu minulta käytyjen maiden joukosta ja kun minua vielä kiinnostaa luonto, niin tuo paikka vaikuttaa oikein viehättävältä, viihtyisin varmasti siellä pitkään, ellei tyhjänä ammottava massi pakottaisi liikkeelle. Andorran tai minkään muunkaan maan jääkaappi ei tosin kiinnosta yhtään, vaan mielummin, kiitos ne lämpimämmät seudut. Tuollaiseen pikku-Llortsiin kyllä jäisi pitemmäksikin aikaa, toivottavasti Andorra ei ole kallis.

 3. Ihana pikkukylä, juuri tällaisista tykkään!

  Ja nuo liuskekivistä tehdyt talot! <3 Englannissa mm. Cumbriassa on samanlaisia "ikuisia" ja kauniita asumuksia. Sääli että Suomessa ei entisaikaan käytetty kiveä, vanhoja taloja olisi säilynyt meilläkin paljon enemmän.

  1. Se on kyllä sääli, puutalot kun eivät niin säily, ja muutenkin tuntuu, että Suomessa vähän helpommin tuhotaan kauniita vanhoja rakennuksia uuden tieltä :/

 4. Ihana että näitä elossa olevia pikkukyliä on vielä olemassa. Syksyisellä Pohjois-Espanjan kierroksella käytiin useammasakin, ja on niissä jotain viehättävää. Varsinkin kun ympärillä on näin upeaa luontoa. Olisi varmasti upea retkeilykohde juuri nyt, kun luonto on jo herännyt täysin talvihorroksestaan.

  1. Toivottavasti pikkukylät säilyvät tulevaisuudessakin ja ihmiset voisivat niissä oikeasti asumaan ympäri vuoden. Monihan varmasti muuttuu pikkuhiljaa kakkosasuntojen täyttämäksi sesonkikyläksi :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.