Kalifornia, USA

Los Angeles – Hollywood, Beverly Hills ja Mulholland Drive

Kalifornian kiertoajelu tai lähinnä siitä lätiseminen jatkukoon… Kun olimme saaneet reissumme tärkeimmät luontokohteet Yosemiten ja Sequoia & Kings Canyonin kansallispuistot pintapuolisesti kierrettyä, Kalifornian kierroksemme jatkui kohti urbaanimpia maisemia, ruuhkaisia moottoriteitä ja maailmankuulua populaarikulttuuria. Los Angeles kutsui!

Los Angeles

Vietimme Los Angelesissa viikon. Meillä oli vuokrattuna aivan ihana pieni, vaaleankeltainen ja historiallinen satavuotias puutalo puutarhoineen ja pihagrilleineen hulinoiden ulkopuolella Whittierin kaupungissa Los Angelesin metropolialueella. Kun keväällä kotona suunnittelimme Kalifornian reissun tätä osuutta, kävi hyvin pian selväksi, että Los Angeles on valtava. Useat paikat, jotka olimme aiemmin mieltäneet kiinteäksi osaksi Los Angelesia, esimerkiksi Beverly Hills, Santa Monica jne. ovatkin teknisesti ottaen erillisiä kaupunkeja ja välimatkat ovat ainakin ajallisesti pitkiä, ja niinpä majapaikkaa valitessamme emme olleet kovin tarkkoja siitä, että sen pitää olla kirjaimellisesti Los Angelesissa ja nähtävyyksien lähellä. Tämä osoittautui hyväksi strategiaksi, koska paikasta toiseen joutuu liikkumaan joka tapauksessa autolla, jos haluaa nähdä isommin Los Angelesin metropolialueen nähtävyyksiä.

Whittier ja etenkin sen vanha osa, Uptown, on suloisen pikkukaupunkimainen pienine pastellinvärisine puutaloineen, vehreine pääkatuineen ja värikkäine elokuvateattereineen. Erinomainen valinta perusleiriksi Los Angelesin valloituksellemme – ihan niin kuin olisi ollut jossakin 50-luvun leffassa! Whittierissä on ilmeisesti hyvä ja maineikas Whittier College, presidentti Nixon oli täältä kotoisin (ja talomme emännän tai isännän äiti tai isoäiti oli ollut ystävä Nixonin äidin kanssa) ja lisäksi ”Paluu tulevaisuuteen” -elokuvassa näkyvä high school löytyy oikeasti täältä. Niin, ja vuonna 1987 kaupunki tuhoutui pahasti maanjäristyksessä ja on täällä puistojakin ja kaupatkin löytyy ja mitähän vielä. Mukavan rauhallinen paikka, jossa oli hyvä ladata akkuja turistitouhujen jälkeen.

Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles

Los Angeles kokonaisuutena oli oikeastaan juuri sellainen kuin sen kuvittelinkin olevan. Tiesin moottoriteiden ruuhkien olevan valtavat, mutta kyllähän ne hieman silti yllättivät. Aikaa sai varata paljon, jos halusi päästä paikasta toiseen (ja autossa oli hyvä olla pientä evästä ja juotavaa). Köyhien ja rikkaiden elämänlaadun erot näkyivät selvästi sekä asuinalueissa että kodittomien määrässä. Suurempia yllätyksiä tai ihmettelyn aiheita ei siis tullut vastaan, enkä oikein osaa tässäkään mitään hämmästellä.

Los Angeles
Los Angeles

Hollywood – Tähtiä ja hulinaa

Tottakai heti ensimmäiseksi meidän piti käydä kiertämässä ne isoimmat nähtävyydet ja suurimmat turistikliseet eli suunnaksi otettiin Hollywood. Jätimme automme Hollywood & Highland -ostoskeskuksen parkkihalliin ja kävelimme muutaman tunnin ajan pitkin Hollywood Boulevardia, hypistelimme matkamuistokauppojen erittäin runsasta tarjontaa ja katselimme ihmisiä. Meitä oli varoitettu, että porukkaa on hirveästi ja ruuhka on kauhea, mutta hei, me olemme Barcelonasta ja tungos Hollywoodissa tuntui keskimääräistä rauhallisemmalta peruslauantailta kotinurkilla. Hassua, miten kansallispuistoissa olin menettää hermoni ihmisten määrään, mutta kaupungissa se tuntui ihan normaalilta ja hyvinkin siedettävältä! Emme olleet ajatelleet syövämme lounasta tällä reissulla, mutta nälkä iski ja hyvä ruokapaikka löytyi samaisen ostoskeskuksen Whealthy-ravintolasta, jossa jokainen perheenjäsen sai koota omannäköisensä wokkiaterian.

Hollywood
Los Angeles

Ihan ensimmäisenä turistikohteenamme oli legendaarinen Walk of Fame ja sen yli 2600 tähteä. Monta tuttua viihdealan vaikuttajan nimeä löytyi näistä asfalttiin muuratuista tähtösistä, vaikka kaikkia emme mitenkään jaksaneet tutkia, olihan niitä korttelitolkulla. Bulevardin länsipäästä löytyy patsas, Four Ladies of Hollywood, sekin oli kiva nähdä.

Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles

Pakollinen pysähtymis- ja kuvauskohde oli tietysti Hollywood Boulevardin varrelta löytyvä Chinese Theater -elokuvapalatsi. Sen edestä löytyy näyttelijöiden kämmenen- ja jalanjälkiä ja hauskojakin omistuskirjoituksia Sid Graumanille, teatterin perustajalle. Leffamusiikki pauhasi, ihmiset kiljahtelivat löytäessään suosikkinäyttelijänsä nimmarin, kadulla teatterin edessä käveli supersankarihahmoja – kivaa karnevaalimeininkiä!

Los Angeles
Los Angeles

Beverly Hills – Luksusta ja kimallusta

Astetta luksuksempaa ja tyylikkäämpää menoa löytyi toisena päivänä, kun suunnaksi otettiin Beverly Hills ja Rodeo Drive. Sopivasti reissumme aikana telkkarista sattui muuten tulemaan uusia jaksoja minun nuoruuteni legendaarisesta sarjasta, Beverly Hills 90210! Kävelimme Rodeo Driven päästä päähän ja katselimme näyteikkunoita, hienoja autoja ja tyylikkäitä ihmisiä, mutta shoppailut jätimme meitä rikkaammille.

Beverly Hills
Matkabloggaaja
Louis Vuitton
Rodeo Drive
Rodeo Drive Los Angeles
Beverly Hills
Rodeo Drive
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles

Ajelimme pitkin Beverly Hillsin ja Bel Airin katuja ja ihmettelimme hulppeita taloja, jotka aika tehokkaasti tosin kätkeytyivät korkeiden aitojen taakse. Minulla ei ollut mitään hajua, missä julkkikset asuvat, eikä niin paljon kiinnostanut, että olisin ostanut kartan, jossa niitä näkyy, mutta muutaman kerran näimme turistibussin pysähtyneen jonkun talon eteen ja oletan, että juuri niissä taloissa oli jotain faneja kiinnostavaa. Alla olevien kuvien ylimpänä on Noidan talo, Spadena House, Beverly Hillsin asuintaloista erikoisin, joka on kummallisesta ulkonäöstään huolimatta jonkun koti.

Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles

Mulholland Drive – Mutkatie kukkulan päällä

Mulholland Drive oli myös yksi ehdoton kohde Losissa. Mutkaista ja kapeaa tietä oli hauska ajella, kun ympärillä on hienot maisemat ja välillä aitojen ja porttien raoista vilahtelee komeita taloja. Turistibusseja näkyi täälläkin paljon. Pysähdys- ja näköalapaikat olivat melko täysiä, mutta muutaman kerran onnistuimme löytämään paikan autollemme ja pysähdyimme jaloittelemaan ja katselemaan tarkemmin maisemia. Kaikilla pysähtymillämme parkkiksilla oli opastetauluja, joista sai infoa tiestä ja ympäröivästä luonnosta. Hollywood-kyltti näkyi yhdeltä parkkipaikalta, ja toiselta näkyi Universal Studiot ja Tylypahkan torni sekä Warner Brosin vesisäiliö. Kiva päiväajelu!

Mulholland Scenic Parkway
Mulholland Drive
Los Angeles
Los Angeles
Los Angeles

Olimme varanneet yhden päivän kohteeksi Warner Bros. Studio Tourin, josta tulee ihan oma postauksensa (linkitän sen sitten tänne, kun se on valmis). Kierros studioilla oli tosi kiinnostava ja olen hyvin iloinen, että valitsimme sen huvipuistoissa riekkumisen sijaan, polttavassa helteessä jonottelu ei olisi nimittäin kiinnostanut. Kalifornialaista rantaelämää pääsimme katselemaan Santa Monicassa, Venice Beachilla ja Hermosa Beachilla, joista ehkä teen postauksen. Muutaman päivän otimme vain ihan rennosti, grillailimme omalla pihalla tai kävimme jossain shopping mallilla. Viikko kului äkkiä ja paljon jäi näkemättä, mutta niinhän se taitaa olla aina, oli reissussa missä vaan!

Los Angeles
Los Angeles

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.