Kylpylä, Ranska, Ranskan Pyreneet

Loma Ranskassa, jälleen kerran – Loudenvielle

No hei mahtavaa olla kotona, jossa on toimiva ja jokseenkin nopea nettiyhteys! Palasimme Ranskasta jo perjantaina, päivää ennen suunniteltua, tosin ei nettiongelmien vuoksi, vaan lähinnä huonon sään takia. Ja täällä Barcelonassahan meitä odottikin kesäiset kelit: vielä iltakuudelta lämmintä oli 23 astetta. Tammikuun lämpöennätykset paukkuvat… Voi kai syyttää ilmastonmuutosta, jos tammikuussa Pyreneiden hiihtokeskukset eivät pysty avaamaan kuin pari hassua rinnettä ja Barcelonassa on sortsikelit?

Loudenvielle

 

Olimme siis vuorten takana Ranskassa, Hautes-Pyrénéesin alueella, pienessä kylässä nimeltä Loudenvielle. Tarkoitus oli olla reissussa lauantaista lauantaihin, mutta päätimme torstai-iltana, että mikäli seuraava aamu ei valkene kauniina, me pakkaamme kamamme ja ajamme kotiin. Ja hyvä, että näin teimme, ehdimmepä hieman hengähtää ennen arkeen palaamista. Ja reissustakin jäi hyvä maku suuhun.

Loudenvielle

 

Löysimme kylän sattumalta viime kesäkuussa, kun lomailimme alueella. Huomasimme kartalla pienen järven laakson pohjukassa ja kun piknik-eväät piti joka tapauksessa jossain syödä, ajelimme sitten sinne. Ja siellä meitä odottikin aivan huikean kauniit maisemat! Kiipesimme silloin pienelle kukkulalle, jolla sijaitsee pieni linna, Chateau de Génos ja jolta avautuu näkymä järven yli vuorille, ja kävimme järven rannassa ruokkimassa sorsia patongin jämillä. Tuumailimme, että tämä paikka saattaa olla nätti talvellakin, ja olihan se.

Vuorimaisema

 

Loudenvielle on pieni ja se elää lähes pelkästään turismista. Asukkaita kylässä on reilut 200, mikä suomalaista saattaa hämätä, sillä kyläthän ovat täällä päin maailmaa kylki kyljessä ja välillä on vaikea huomata, koska kylä vaihtuu. Heti Loudenviellen naapurista löytyy vastaavia pikkukyliä, kuten Génos ja Louderville (huomaa vain kahden kirjaimen ero, mahtaa postit joutua usein väärään osoitteeseen!) eli pieneltä alueelta löytyy toki enemmän kuin parisataa asukasta. Loma-asuntoja kylissä on sitten senkin edestä, isoja ja pieniä. Samoin palveluja löytyy ihan kivasti ja Loudenvillessäkin oli useampi ravintola, Carrefour Montagne -ruokakauppa, leipomo, apteekki, urheilukauppa, lehtikauppa ja jopa elokuvateatteri.

 

 

Ja mikä niitä turisteja tänne sitten vetää?

Ensinnäkin Loudenviellessä on isohko kylpylä, Balnéa, joka on ihan ison maailman mittakaavallakin toimiva kompleksi. Kylpylä on jaettu erilaisiin alueisiin, ikään kuin maiden mukaan. Altaita on sekä sisällä että ulkona ja lisäksi löytyy pari suomalaistyyppistä saunaa (japanilaisiksi kutsuivat), höyrysauna ja porealtaita. Kaikki pääsevät Inka- ja Amerikkamaailmoihin, mutta ulkona sijaitseviin japanilaisiin altaisiin on lapsilta pääsy kielletty. Ja nehän ne olivat tietysti parhaimmat. Mikä voikaan olla ihanampaa kuin loikoilla 40-asteisessa vedessä, lumikinoksen vieressä, rauhallista musiikkia kuunnellen, kolmitonnisia vuorenhuippuja katsellen… Minä kävin kerran lilluttelemassa Balnéan kuumissa vesissa, muu perhe innostui ja kävi peräti neljästi.

Loudenviellessä on myös tavattoman kauniit maisemat, etenkin pienen järven, Lac de Génos-Loudenviellen, rannalta katsottuna. Voisinko käyttää sanaa eeppinen? Kävelimme järven jokaikinen päivä ympäri ja joka säällä maisemat olivat omalla tavallaan vaikuttavat: jylhät, synkät, upeat, retkihimon herättävät…

Vuoristojärvi

Loudenvielle

 

Kesäkuukausina kylässä on vilinää, sillä siellä on vesipuisto, kiipeilyratoja puissa, hepparatsastusta ja vaikka mitä järjestettyä aktiviteetteja. Lisäksi retkeilypolkuja löytyy alueelta satoja kilometrejä. Näin talvisaikaan moni kesäpuuhiin tarkoitettu juttu näytti melko surulliselta, hylätyltä jopa. Sama ilmiö on tietysti nähtävissä hiihtokeskuksissa kesäisin.

Loudenvielle

 

Loudenviellen läheltä löytyy myös kaksi hiihtokeskusta, Val Louron ja Peyragudes. Meilläkin oli sukset mukana, mutta pilvinen sää ei houkutellut hiihtohisseihin. Mutta onneksi pääsimme kuitenkin lumille, sillä keskiviikkoaamuna verhojen takaa paljastui valkoiseksi muuttunut maailma! Lunta oli satanut yön aikana reippaasti, sitä tuprutti koko aamupäivän lisää ja se jopa pysyi iltapäivään asti maassa. Voi sitä riemua!

Loudenvielle

 

Ja sekin kannattanee mainita tästä laakson perukoilla olevasta kylästä, että netti ei siellä toimi. Kylän turistitoimistolla on ilmainen wifi ja sinnepä me kaikki lomailevat citypellet kokoonnuimme lukemaan uutisia ja päivittämään Facebookia. Vähänpä meitä lomalaisia enää tammikuun alussa oli, Ranskassahan koulut alkoivat jo heti vuodenvaihteen jälkeen. Espanjalaisia oli suurin osa, jossain kuulin myös hollantia. Kaupantädin kanssa rupattelin ja hän kertoi, että seuraavan kerran lomalaisia on odotettavissa helmikuussa, kun ranskalaisilla koululaisilla on lomat. Olisipa silloin hyvät säät ja paljon lunta, hyvin monen paikallisen ihmisen elanto on nimittäin siitä kiinni!

Loudenvielle

 

Meillä oli oikeasti ihan mahtava loma. Lapset nauttivat, kun saivat juosta koko päivän ulkona ihan kahdestaan. Annoin heille mukaan kolikoita, että he saivat ostaa croissanteja ja pain de chocolateja leipomosta ja luulen, että he joivat Oranginaa koko vuoden tarpeiksi. Samppa nautti jo ihan siitä, että pystyi olemaan ulkona ja että selkä on päivä päivältä parempi. Ja minulle teki tosi hyvää olla pois netistä, käydä pitkillä kävelyillä ja selkiyttää ajatuksia (ja syödä raclettea ja suklaavanukkaita ja lipitellä viiniä…). Merci Loudenvielle!

Raclette

Loudenvielle

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

10 thoughts on “Loma Ranskassa, jälleen kerran – Loudenvielle

  1. Toi kuulostaa niin mun paikalta! Rakastan pieniä vuoristokyliä. Tossa paikassa yhdistyy oikeastaan kaikki mikä mua ilahduttaa: linna, vuoret ja järvi. Ja muutenkin huikeat maisemat joka puolella. Tällaisia paikkoja haluaisin kierrellä vielä paljon enemmän, nyt tiedän taas yhden potentiaalisen lisää 🙂

  2. Näyttää huikealta! Niin toivoisin, että vuoristot ja merenrannat olisivat hieman lähempänä Luxemburgia, että pääsisi joskus viettämään pitkää viikonloppua eikä aina tarvitsisi odottaa niitä pitkiä lomia. Sesongin ulkopuolella reissaaminen on minullakin useimmiten pyrkimyksenä. Hinnat ovat halvemmat ja väkeä vähän. Tosin silloin moni paikka sulkee ovensa eikä kaikkia aktiviteetteja ole tarjolla.

    1. No se on se ikävä puoli. Tässäkin kylässä oli kivannäköinen kiipeilyreitti puissa, mutta eihän se ollut auki, harmi. Samoin kesällä kävimme täällä juuri ennen sesonkia, emmekä silloinkaan päässeet kokeilemaan kiipeilyä tai vesipuistoa.

  3. Kaunista! Ihana tuo järvi. Hassua ajatella, ettei tuolla netti toimi. Kiina on yllättänyt mut netin toimivuudessa, 3G on toiminut paikassa kuin paikassa, vaikka missä syrjäisessä vuoristokylässä oltais oltu. Ja kehtaavat vielä haukkua tämän maan tietoliikenneyhteyksiä.. 😉

    1. Ranska osaa aina yllättää, hyvässä ja pahassa ;). Tuon laakson ympärillä nousee korkeat vuoret ja se on vähän rajaseudulla, Espanjan kyljessä ja liekö sekin sitten vaikuttaa huonoon nettiin. Ärsytti kyllä kovasti, tarkoitus kun oli tehdä muutama juttu koneella, mutta tulipahan nyt pidettyä vähän taukoa läppäriltä!

  4. Ompas sitten upean näköiset maisemat! Muistuttaa vähän syksyllä Itävallassa näkemiämme maisemia. 🙂 Ranska ei ole ihan omalla top-listalla, mutta tuo näyttää paikalta jonne lähtisin mieluusti!

    1. Kuinkahan paljon tulisi matkaa Provencesta tuonne, en osaa kyllä äkkiseltään sanoa! Siinä ei taitaisi olla kuitenkaan vuoria välissä eli saisi aika hyvin motaria lojotella menemään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.