Espanja

Madrid – 48 tuntia, 48 000 askelta

Mepäs piipahdettiin viikko sitten Isosiskon kanssa Madridissa! Vuodenvaihteessa uhosin tänä vuonna tutkivani enemmän Espanjaa, ja tämäkin kohde, Madrid, jossa olen viimeksi käynyt vuonna 2011, oli taas omalla tavallaan erilainen ja aika mielenkiintoinen (muut kohteet, joissa tänä vuonna olen käynyt ovat Valencia ja Kantabria). Monipuolinen maa tämä Espanja, ei voi muuta sanoa!

Tälle pikareissulle Madridiin oli ihan oikeakin syy: Isosiskon passi piti saada uusittua. Tämä on yksi näitä ulkosuomalaisuuden ongelmia: passit pitää uusia viiden vuoden välein ja meidän nelihenkisen perheen joka ikisellä jäsenellä passi menee vanhaksi eri vuonna. Toisin sanoen melkein joka vuosi jonkun passi pitää uusia ja toisinaan se vaatii hieman matkustamista.

Meillä on ollut itse asiassa aika hyvä tuuri viimeisten kymmenen vuoden aikana, sillä tämä oli vasta toinen kerta, kun jouduimme matkustamaan passiasioissa Madridin suurlähetystöön. Olemme onnistuneet uusimaan passeja Suomen reissuilla ja lisäksi Espanjassa kulkee suomalainen passisalkku, joka on melkein aina sattunut olemaan Barcelonassa silloin, kun olemme tarvinneet passia. Ja nyt kuulin, että ilmeisesti pian passin uusiminen on mahdollista Barcelonassa aina, mahtavaa! Nyt ei sitten tarvitse sen puolesta matkustaa Madridiin enää koskaan, tosin luulenpa, että siellä tulee silti käytyä, Madrid on nimittäin aika hurmaava kaupunki, ja jotenkin ihan erilainen kuin Barcelona!

Jos piirtäisin kartalle kaupungilla kävelemäni reitin, siitä tulisi ihan mahdoton syherö. En ollut etukäteen miettinyt oikeastaan ollenkaan, että mitä haluan Madridista nähdä, vaan ajattelin, että annan Isosiskon päättää. No hänpä päättikin lojua lähes koko reissun ajan hotellilla ja katsella telkkaria eli sain lopulta kulkea melkein koko ajan ihan yksin kaupungilla. Kävimme yhdessä hoitamassa passiasiat, vähän kaupoilla ja syömässä, mutta muuten häntä ei juuri nähtävyydet ja kaupungilla haahuilu kiinnostanut.

Ainoa paikka, jossa Isosisko halusi ehdottomasti käydä, oli Pradon taidemuseo, ja sinne siis menimme ja monta tuntia siellä vietimme. Upea taidemuseo, aivan ehdottomasti vierailun arvoinen! Kivaa oli sekin, että alle 18-vuotiaat pääsevät museoon ilmaiseksi ja minultakin se maksoi vain 15 euroa eli rahaa jäi vähän museon kaupassakin humputeltavaksi. Upeaa taidetta, tunnettuja teoksia – Tänne tulen toisellakin kertaa, eihän muutama tunti riittänyt mihinkään!

Prado Madrid
Museo Nacional del Prado

Isosisko suostui myös tulemaan kanssani Retiron puistoon, tosin koko puistoa emme jaksaneet kävellä ympäri. Puisto on ihana, voi että kuinka siitä tykkäänkään! Täällä kävimme myös edellisellä Madridin reissulla, silloin kun lapset olivat pieniä, ja silloin he mylläsivät suurella innolla syksyisissä lehtikasoissa ja juoksivat pitkin puiston käytäviä (ja siitä löysin ikivanhan postauksenkin. Nyt olen kuluttanut aikaa lukemalla kymmenen vuoden takaisista tapahtumista, jotka olisin ilman blogia unohtanut…).

El Retiro
Parque del Buen Retiro
Madrid

Kuten aina reissuillani, halusin nytkin kiivetä johonkin korkealle katselemaan maisemia. Kulttuurikeskus CentroCentron eli Palacio de Cibelesin katolta näkyy kivasti Madrid joka suuntaan. Sisäänpääsy kulttuurikeskukseen on ilmainen, mutta torniin nousu maksaa kolme euroa. Aika ei antanut periksi näyttelyiden katseluun eli nousin vain hissillä ylös, katselin maisemia ja jatkoin matkaani.

Palacio de Cibeles Madrid
Madrid

Kävelin tietysti kuuluisimpien aukioiden Plaza Mayorin ja Puerta del Solin läpi, moneenkin kertaan. Puerta del Solilla otin kuvan Espanjan keskipisteestä eli kohdasta, josta kaikki Espanjan etäisyydet mitataan, ja katselin hulinaa. Täällä oli paljon samanlaisia hahmoja kuin Times Squarella New Yorkissa, noita sarjakuvahahmoiksi pukeutuneita ihmisiä, jotka olivat aivan yhtä tunkeilevia kuin Amerikassakin. Kerjäläisiä ja taskuvarkaita näkyi myös, ja pari taskuvarasta jäi näyttävästi nalkkiin ja poliisin hellään huomaan. En tykännyt aukion fiiliksestä.

Puerta del Sol
Puerta del Sol Madrid
Puerta del Sol Madrid
Plaza Mayor  Madrid

Kuninkaallisella palatsillakin (Palacio Real) kävin. Minulla on hämärä muistikuva, että olisimme edellisellä reissulla käyneet linnassa ihan sisälläkin, mutta en ole ollenkaan varma. Niin monta linnaa on tullut tässä vuosien mittaan käytyä, että ei kaikkea voi muistaa. Nyt jono oli niin pitkä ja aikaa niin vähän, että tyydyin katselemaan linnaa, sen puutarhaa ja muita turisteja porttien ulkopuolella.

Palacio Real de Madrid
Palacio Real Madrid
Madrid

Parasta oli kuitenkin ihan vaan kävellä ristiin rastiin Madridin katuja, välillä ilman kameraakin. En tiedä, missä kaupunginosissa liikuin, menin vain mihin huvitti. Ehkä hienoimmat ja uniikeimmat kadut ja aukiot jäivät minulta näkemättä, mutta lyhyellä reissulla ei kaikkeen ehdi. Emme käyttäneet busseja tai metroa ollenkaan, vaan kävelimme paikasta toiseen, ja sen kyllä huomasi illalla jaloissa, jotka olivat aivan muusia. Vaikka kuvat ehkä näyttävät kesäisen aurinkoisilta, oli välillä aivan jäätävän kylmä, kova tuuli. Terasseilla istuskelu jäi siis tällä kertaa väliin, mutta ehkäpä ja todennäköisesti Madrid on reissukohde tulevaisuudessakin, ainakin toivon niin!

Madrid
Madrid
Madrid

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

2 thoughts on “Madrid – 48 tuntia, 48 000 askelta

  1. Onkin ollut mielessä käydä Madridissa, vaikka siellä olen tainnut joskus vierailla – lentokentällä vain, tosin 🙂
    Kaupunki kiinnostaa ja olikin kiva nähdä kuviasi ja lukea tarinaa.

    1. Ihan harmittaa, kun nämä minun Madridin reissuni ovat olleet vain tällaisia nopeita pintaraapaisuja. Olisi joskus kiva viettää täällä pidemmän aikaa ja ottaa kaupunki vähän paremmin haltuun. Näkemistä siellä tuntuu riittävän 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.