Ranska

Matkalla Santiago de Compostelaan – Saint Bertrand de Comminges

Flunssaa sairastaessani kävin postausluonnoksiani läpi ja huomasin unohtaneeni kertoa yhdestä paikasta, joka löytyy Unescon maailmanperintökohteiden listalta, ja jossa kävimme tammikuussa! Päiväretkemme kohteena oli Saint Bertrand de Comminges ja sen katedraali Ranskan Pyreneillä. Katedraali on osa kuuluisaa Santiago de Compostelaan kulkevaa Pyhän Jaakon pyhiinvaellusreittiä ja on tätä kautta päätynyt Unescon maailmanperintölistalle yhtenä merkittävänä rakennuksena ja historiallisena kohteena.

Saint Bertrand de Comminges

 

Santiago de Compostelaan kulkevia pyhiinvaellusreittejä on useita, ja vuonna 1993 Pyreneiltä lähtevä Camino Frances lisättiin Unescon maailmanperintökohteiden listaan. Vuonna 1998 Ranskan puolen reitit lisättiin listalle. Saint Bertrand de Comminges on ns. Piémont-reitin varrella. Reitti lähtee Narbonnesta ja päättyy St Jean Pied de Portiin, josta polku jatkuu Camino Francesina Santiago de Compostelaan. Uskoisin reitin olevan maisemallisesti häikäisevän hieno, kulkeehan se sen verran hienoilla seuduilla!

Tälläkin kertaa sateisen päiväretkemme kohde löytyi kauneimpia Ranskan kyliä listaavasta kirjastamme, joka kulkee aina Ranskanreissuilla mukana. Olimme lomalla Ranskan Pyreneiden tuntumassa ja Saint Bertrand de Comminges löytyy sieltä, Haute Garonnen departmentista. Pieni kylä ja sen suuri katedraali sijaitsevat pienellä kukkulalla, Pyreneiden siintäessä taustalla. Ympärillä on peltoja ja pieniä kyliä siellä täällä, löytyypä muutaman kilometrin päästä esihistorialliset Gargasin luolatkin. Kaunista, kiinnostavaa seutua.

Saint Bertrand de Comminges

Saint Bertrand de Comminges

Saint Bertrand de Comminges

 

Katedraalin kupeesta löytyy mm. pieni sateenvarjotehdas ja kauppa, mutta vaikka sateenvarjolle olisikin ollut tänä päivänä tarvetta, olisi kova tuuli vääntänyt sen heti solmuun. Niinpä meitä ei haitannut se, että puoti oli kiinni.

Saint Bertrand de Comminges

Saint Bertrand de Comminges

 

Sen sijaan pieni matkamuisto-käsityömyymälä oli auki, huolimatta siitä, että kylässä näkyi lisäksemme vain yksi muu seurue. Oli arkipäivä ja erittäin epävakainen sää, joten se lienee karkoittanut vierailijat, mutta juuri nyt suljettuna olevien kahviloiden määrästä päätellen täällä käy kesäisin ihan mukavasti porukkaa. Netin uumenista löysin tiedon, että täällä olisi ainakin ollut majatalo pyhiinvaeltajille, mutta sitä en tiedä, onko sitä enää olemassa. Myrskytuuli kun esti suuremmat tutkimukset kirkon ympärillä… Muutenkin minulle jäi vähän epäselväksi, että onko Unescon listalla vain katedraali vai myös ympärillä oleva kylä vai myös alempana laaksossa oleva kylä ja että olisiko kylässä muuta nähtävää. Tiedä häntä, ihan kiva päiväretki oli joka tapauksessa!

Saint Bertrand de Comminges

Saint Bertrand de Comminges

 

Ihan pian olen taas Ranskassa ja olen jo selaillut läpi sekä maailmanperintökohteita että myös tuota meidän pientä vihreää kirjaa hyvien vierailukohteiden toivossa. Lomakohteemme on Provence ja kyllä sieltäkin tuntuu löytyvän vaikka mitä jännää tutkittavaa! Pidetään peukkuja, että kerrankin meidän lomamme ajalle sattuisi kaunis, lämmin sää!

Saint Bertrand de Comminges

Saint Bertrand de Comminges


Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

 

8 thoughts on “Matkalla Santiago de Compostelaan – Saint Bertrand de Comminges

    1. Joo, huomasinkin blogistasi! Siellä asuessani en tiennyt tuollaisen olemassaolosta, harmi kyllä. Ei taida kovin tunnettu reitti olla tuo Via Jakobi?

    1. Minäkin olen lukenut pari Samartinin kirjaa! Aurinkoa mekin toivomme, ja itse asiassa nyt täällä Barcelonassakin on harmaata ja koleaa, hyi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.