Bloggaus

Millainen bloggaaja minä olen?

Tulihan se meillekin se ”Siperian talvi”. Barcelonassa on nyt todella kylmä, tai no täkäläisittäin todella kylmä, eli tänään ollaan vain pari astetta plussan puolella. Ympäri Kataloniaa on satanut lunta ja juuri nyt lumihiutaleet leijailevat meidänkin ikkunoiden takana. Ihan hullua… Onneksi remontti on tehty ja meillä on tiiviit ikkunat ja toimivat patterit!

Blogimaailmassa on kiertänyt viime aikoina aika kiva haaste, jossa kerrotaan hiukan omasta bloggailusta, ja koska blogillani on paljon uusia lukijoita, taidanpa tarttua haasteeseen näin talvi- ja kotipäivän kunniaksi. Hain viereeni siis kupin kuumaa teetä ja käyn kysymyspatteriston kimppuun: tällainen matkabloggaaja minä olen!

Matkabloggaaja

 

1. Mikä sai sinut aloittamaan blogin kirjoittamisen?

Ihan yksinkertaisesti: asuin ulkomailla ja meille syntyi vauva. Blogit olivat silloin vuonna 2004 vielä uusi juttu ja ihastuin tähän ilmaisumuotoon heti. Pidin blogiani pitkään salasanan takana ja kerroin vauva-arjesta ja arkisesta elämästämme Ranskassa. Blogi toimi yhteydenpitovälineenä Suomeen ja samalla omana päiväkirjanani.

 

2. Kuinka kauan olet kirjoittanut blogia?

Aloitin ensimmäisen blogini kesällä 2004 oikeastaan heti vauvan syntymän jälkeen eli pian olen blogannut 14 vuotta. Ensimmäisen blogini jälkeen minulla on ollut oikeastaan koko ajan joku blogi, tosin monella eri nimellä, eri alustoilla ja eri aiheilla, eikä niitä vanhoja enää ole luettavissa. Omassa tallessa ne toki on.

 

3. Kuvaile blogiasi. Mikä on sen pääasiallisen aihe yms.

No matkailuhan se on se suurin aihe tässä blogissa. Yhä vähemmän kirjoitan ulkosuomalaisuudesta tai Barcelonassa asumisesta, sillä en oikein enää keksi niistä mitään uutta sanottavaa. Kaikki postaukset liittyvät nykyään jollain tapaa matkailuun. Jaan myös gluteenittomia vinkkejä ja tietysti retkeily ja muut meidän perheen harrastukset näkyvät blogissa.

 

4. Kuinka usein päivität blogiasi?

Pyrin päivittämään blogia pari kertaa viikossa. Yleensä jonkun reissun jälkeen teen postauksia tiheämmin, jopa kolme-neljä kertaa viikossa, joskus saattaa olla yli viikko taukoa. En halua kirjoittaa täytepostauksia (vaikka kai se tämäkin on sellaiseksi luettavissa), vaan haluan tehdä laadukkaita postauksia. Ja siihen menee matka-aiheiden kanssa aikaa, kun pitää tarkistaa faktoja ja muita juttuja.

 

5. Kumman valitset kuvat vai teksti?

Hmm, matka-aiheisissa postauksissa näitä on vähän vaikea erottaa toisistaan, kuvat ja teksti kulkevat käsi kädessä. Tykkään ehkä enemmän kuvien pyörittelystä.

 

6. Mistä saat inspiraation postauksiisi?

Reissuista, tekemistämme asioista, kauniista maisemista. Toisinaan myös Barcelona inspiroi, ja ehkä tässä kesää kohti mentäessä innostun taas postailemaan kotikaupungistani.

 

7. Bloggaatko mieluiten aamulla, päivällä vai illalla?

Olen aamuihminen ja tehokkaimmillani ennen puolta päivää eli ehdottomasti bloggaan mieluiten aamulla. Tykkään viikonloppuisin herätä ennen muita ja ihan rauhassa kirjoitella ja myös lukea muiden kirjoittamia juttuja. Iltaisin olen ihan toivoton.

 

8. Kuinka usein teet jotain blogisi eteen, kuten otat kuvia, luonnostelet uusia postauksia, vastaat kommentteihin tms.?

Teen päivittäin jotain, mutta haluaisin päästä tästä tavasta eroon. Vietän liikaa aikaa tietokoneella ja läppärittömät päivät tulisivat tarpeeseen.

 

9. Luetko muiden blogeja? Minkä tyylisiä?

Luen pääasiassa matkablogeja ja muiden ulkosuomalaisten kirjoittamia blogeja sekä tietysti kavereiden blogeja. Matkablogit tsekkaan päivittäin Blogit.fi -sivuston kautta (minäkin olen siellä, pistähän seurantaan :)), ja luen sieltä kiinnostavimmat postaukset. Viime aikoina olen löytänyt myös muutaman kivan sisustusblogin, mutta niitä seurailen vain satunnaisesti.

 

10. Mitkä asiat toisten blogeissa kiinnittävät huomiosi ja saavat sinut liittymään ehkä jopa lukijaksi?

Aiheet ovat ne tärkeimmät, sekä tietysti siisti ja helppolukuinen ulkoasu. Kieliopillisesti oikea teksti on minulle tärkeää, enkä jaksa lukea esimerkiksi puhekielistä tekstiä kuin pienen pätkän kerrallaan.

Matkabloggaaja

 

11. Kolme parasta asiaa bloggaamisessa?

Tapaamani matkabloggaajakollegat sekä täällä Barcelonassa että Suomessa. Bloggaaminen on yksinäistä hommaa, enkä oikein voi puhua tästä kenenkään muun kanssa kuin sellaisten, jotka tätä itsekin harrastavat.

Blogin tuomat tapahtumat ovat olleet kivaa piristystä arkeen.

Tärkein asia, jonka bloggaaminen on elämääni tuonut on kuitenkin se fakta, että suomen kieleni on säilynyt kaikkien näiden ulkomaanvuosien jälkeenkin ihan hyvänä. Teen virheitä ja joudun toisinaan etsimään sanoja, mutta kirjoittaminen on edelleen ihan sujuvaa ja helppoa.

 

12. Entä kolme huonointa?

Ehdottomasti huonointa tai vaikeinta on yksityisyyden kanssa tasapainottelu. Matkablogeja on helppo kirjoittaa anonyyminä, mutta toisaalta persoona tekee heti blogista kiinnostavamman. Itse kipuilen tämän asian kanssa jatkuvasti: mitä kirjoitan perheestäni, millaisia kuvia jaan, mitä kerron elämästäni ja kuinka paljon otan kantaa asioihin.

Tietysti myös ajankäyttö on iso ongelma, ja kolmantena huonona puolena jatkuvat niskasäryt läppärillä istumisesta johtuen.

 

13. Oletko mielelläsi vuorovaikutuksessa lukijoiden kanssa eli vastaatko mielelläsi kaikkiin saamiisi kommentteihin?

Kyllä olen ja kyllä vastaan. Saan ehkä keskimääräistä enemmän yksityisviestejä lukijoiltani, lähinnä Barcelonassa ja Kataloniassa matkustamiseen liittyviä, mutta myös blogiin tulee kivasti kommentteja. Kommentointi on siirtynyt paljon muualle someen, Facebookiin ja Instagramiin ja siellä vastaaminenkin on helpompaa ja nopeampaa.

 

14. Onko blogillasi muita somekanavia kuten Instagram tai Facebook-sivua?

On toki, ja löydyn somesta (Facebook, Instagram, Twitter) nimellä @anskubcn.

 

15. Onko sinulla luonnoksissa useampia valmiita tai lähes valmiita postauksia vai kirjoitatko mieluummin yhden postauksen kerrallaan ja julkaiset sen heti?

Minulla on todella paljon keskeneräisiä postauksia odottamassa nytkin viimeistelyä. Kirjoittaisin mieluiten postaukset valmiiksi heti reissun jälkeen, mutta joskus en vain ehdi ja myöhemmin niihin tekstinalkuihin on vaikeampi palata. Harvoin saan postauksen yhdellä istumalla valmiiksi (paitsi tämän, joka ei vaadi kuvien fiksailua ja tietojen hakua. Miten ihanan helppoa!)

 

16. Bloggaatko avoimesti eli tietääkö tuttavapiirisi blogistasi?

Nykyään bloggaan avoimesti. Mitäpä tuota salailemaan, tämä on harrastus siinä missä joku muukin.

 

17. Hyödytkö blogistasi taloudellisesti tai saatko esimerkiksi tuotteita testattavaksi blogisi kautta?

Enpä juuri. Olen barcelonalaisen matkabloggaajayhteisön kautta osallistunut joihinkin tapahtumiin ja tehnyt myös harvakseltaan blogiyhteistöitä, mutta en ole aktiivisesti pyrkinyt kaupallistamaan blogiani. Toisaalta miksikäs ei, minua ei yhteistyöt blogeissa haittaa, jos ne vaan sopivat blogin aihealueeseen ja palvelevat myös lukijaa.

 

18. Mikä on tarina blogisi nimen takana vai onko sillä tarinaa lainkaan?

Nimeni ja kotikaupunkini: valinta oli aika helppo. Olen tyytyväinen nykyiseen bloginimeeni, sillä voisin sen alla kirjoittaa melkeinpä mistä vaan, muustakin kuin matkailusta.

 

19. Haluaisitko kehittää tai muuttaa blogiasi jotenkin? Jos niin, miten?

Hmm, tätä mietin usein, etenkin tuota kaupallistamista, josta jo oli aiemmin puhe. Olen jokseenkin tyytyväinen nykyiseen ulkoasuun ja sisältöönkin, vaikkakin aina tietysti on parantamisen varaa. Nyt minulla on työn alla vanhojen postausten korjaaminen, niistä puuttuu kuvia ja ne ovat muutenkin vähän sotkussa.

 

20. Kolme vinkkiä aloittelevalle bloggaajalle?

Tee pohjatyöt kunnolla. Mieti aihetta, nimeä, kategorioita ja muita juttuja pidemmällä tähtäimellä. Kirjoita aiheesta, mistä itse aidosti innostut, vaikka se ei välttämättä myyvin ja luetuin olisikaan. Jatka sinnikkäästi tekemistä, vaikka alussa ei lukijoita välttämättä paljon olisikaan!

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.