Outdoors, Retkeily

Mitä mukaan vaellusreissulle?

Vaeltamassa on mukavaa – varsinkin, jos on varustautunut reissuun hyvin. Paljon voi reissun onnistumiseen vaikuttaa varusteilla, joten tässäpä pientä listaa siitä, mitä meillä on aina mukana, kun olemme retkeilemässä. Täällä Kataloniassa on tietysti hieman erilaiset retkeilyolosuhteet kuin vaikkapa Lapissa ja toki matkan pituus vaikuttaa varusteiden määrään, mutta suurin osa listan asioista pätee varmasti ihan kaikkialla.

Tärkein asia vuorilla liikkuessa on ehdottomasti riittävä juomavesi. Mikä on riittävä määrä ja kuinka paljon vettä jaksaa kantaa, se jää jokaisen harkintaan, mutta pihistellä ei kannata. Täällä on vuorimajoilla hyvää, puhdasta vettä ja pullot voi täyttää hanoista. Viime viikonloppuna meillä taisi olla vettä kaksi litraa per pää per päivä (patikointiaika) ja se oli juuri sopiva määrä. Majalla sai sitten muuta juotavaa.

vuoristovaellukselle

 

Auringolta suojautuminen on ehdottoman tärkeä. Hattu tai lippalakki – talvella pipo tai huivi/panta – on ehdoton, sillä aurinko porottaa päähän armottomasti, ja vaikka varjopaikkoja olisikin, niin kuitenkin suurin osa ajasta ollaan paisteessa. Huomionarvoinen asia on, että järjestelmäkameran kanssa lippalakin lippa on aina tiellä. Riittävän suojaavat aurinkolasit ja riittävän vahva aurinkorasva kuuluvat myös perusvarusteisiin.

vaellusreissulle

 

Hyvä ja hyvinpakattu reppu pelastaa reissun. Kaikki turha, painava ja tilaa vievä kama kannattaa karsia pois matkasta ja kaiken mukana olevan täytyy olla tarpeellista.

Meillä on tällä hetkellä hakusessa minun selkääni istuva reppu. Olen melko lyhyt ja sopivaa reppua ei ole vielä tullut vastaan. Olen sovitellut kaupoissa muutamia reppuja, ja uusi vaellusreppu on hankintalistan kärjessä. Sampalla on tällä hetkellä hyväksi havaittu Vaude Challenger 35+10. Reppu on melko pieni, mutta sinne mahtuu mainiosti meidän kahden minimalistin kamat viikonlopun vaellukselle. Huonoksi puoleksi voi mainita sen, että siinä on vähän turhan paljon kaikenlaisia remmejä ja klipsuja, jotka häiritsevät käyttöä. Päiväreppuna meillä on Lowe Alpine AirZone Z nd18, joka on pieni, mutta riittävä lyhyelle reissulle.

Hyvät vaelluskengät ja –sukat ovat välttämättömät. Minun vaelluskenkäni ovat Salomonilta ja ne eivät hierrä mistään. Sampan saappaat ovat merkkiä Meindl. Sukat ovat lähes yhtä tärkeässä osassa kuin saappaat, meillä ne ovat Falke TK1:set. Vähänkin pidemmälle vaellukselle kannattaa valita nimenomaan patikointiin suunnatut, ei liian karheat sukat. Karhea sukka alkaa ikävästi hiertämään pidemmän päälle.

Vaikka polut ovat yleensä täällä Kataloniassa melko hyvin merkitty, kartta tulee olla mukana ja sitä tulee osata lukea. Vuoristossa liikuttaessa korkeusmittari on erittäin hyödyllinen varuste, koska paikantaminen helpottuu huomattavasti korkeustiedon avulla. Lisäksi sillä voi mitata kuljettua korkeuseroa. Meillä on käytössä Suunto Core kello. Yleensä näissä laitteissa on mukana myös kompassi, mikä on toinen äärimmäisen hyödyllinen varuste suunnistamiseen.

Suunto Core

 

Hyvät eväät pelastavat reissun kuin reissun. Meillä on yleensä mukana yksi isompi eväs, leipää, valmissalaattia tms. ja muutamia pienempiä pikavälipaloja. Pähkinät ja rusinat ovat hyviä, mutta suklaa sulaa repussa mössöksi. Pidemmällä, varsinkin useamman päivän reissulla kannattaa kiinnittää huomiota eväiden monipuolisuuteen jo senkin vuoksi, että vaikka reissussa on yleensä hyvä ruokahalu, niin yksitoikkoiset eväät alkavat maistua pidemmän päälle puulta. Hyvä tankkaus on kuitenkin niin perustavaa laatua oleva seikka retkeillessä, että siihen kannattaa kiinnittää huomiota, eikä alkaa jättää eväspaloja väliin mistään syystä. Itselleni eväät toimivat myös palkkiona tiukan paikan ylipääsemisestä.

Hyvä nyrkkisääntö on tankata illalla ja pidemmillä tauoilla hitaita hiilihydraatteja kuten pastaa, pähkinöitä tai leipää ja suorituksen aikana nopeita hiilihydraatteja (sokeria) kuten kuivattuja hedelmiä, energiapatukoita jne.

retkieväät

 

Mitä muuta tarpeellista on hyvä ottaa mukaan vuorille? Vaatteiden tulee tietysti olla liikuntaan sopivat: joustavat, kestävät ja hengittävät. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin hiertävä sauma tai valuvat housut. Mukana tulee olla ainakin vaihtovaatteet, kuivat sukat ja lämpimät vaatteet illaksi. Täällä sääennusteisiin voi lyhyellä reissulla luottaa, ja mikäli on sateen uhkaa, niin sitten pitää varautua siihen.

Meillä ei ole yleensä käytössä vaellussauvoja. Useat niitä käyttää ja olemme itsekin toisinaan kokeilleet, mutta toistaiseksi emme ole todenneet niitä pakollisiksi emmekä aina edes niin miellyttäviksi varusteiksi. Esimerkiksi kameran kanssa operointi muuttuu heti hankalammaksi, jos on sauvapari käsissä jo valmiiksi, ja reittimme kulkevat monesti niin jyrkissä paikoissa, että pitää kulkea melkein konttaamalla eikä sauvoista ole kuin haittaa. Yleensäkin pidemmällä vaelluksella olemme todenneet yksinkertaisuuden hyväksi. Jos pitää koko ajan säätää ja vahtia jotain roikkuvaa tai kannettavaa juttua, niin varsinkin väsyneenä ja hankalissa paikoissa se alkaa ärsyttää suunnattomasti.

Telttamajoitusta me emme ole käyttäneet reissuillamme, ainakaan vielä. Tykkäämme majoittua vuoristomajoissa ja suunnittelemme reitit sen mukaan. Tämän taktiikan etuja on huomattavasti kevyempi reppu, koska ei tarvitse kantaa telttaa eikä yleensä paksuja makuupusseja ja muita leiriytymisvarusteita. Lisäksi majoilla tarjotaan yleensä ruoka, joten mukana ei tarvitse kantaa lounaseväitä kummempaa ruokaa. Makuupusseina meillä on majoilla ohuet silkkipussit, majoilta kun löytyy paksuja huopia lisälämmöksi. Hygieniasyistä otan aina mukaan myös oman tyynyliinan ja tietysti ohuen matkapyyhkeen.

Mukana on aina myös pieni ensiapupakkaus, josta löytyy hyvä, simppeli ensiapusetti. Monesti on ollut myös käyttöä Sveitsin armeijan linkkuveitselle, joka kannattaa olla mukana aina.

Lisäksi kannattaa ottaa selvää paikallisista pelastusoperaattoreista ja miten paikkatieto selvitetään pelastajille, jotta ei-niin-toivotun hädän hetkellä avun saanti hoituu sujuvasti. Pidemmällä ja haastavammalla reissulla kannattaa sopia jonkun kaverin kanssa säätietojen välittämisestä. Nykyään sääennusteet ovat erittäin tarkkoja ja ne ovat helposti saatavilla internetistä. Näihin ei tietenkään yleensä itse pääse käsiksi, joten kätevä keino on tosiaan  kaveri ”siviilissä”, joka kommunikoi sinulle alueen tuoreet säätiedot. Tuoreisiin säätietoihin pääsee toki käsiksi myös vuoristomajoilla ja majan henkilökunta antaa mielellään muutenkin hyödyllistä tietoa alueen olosuhteista ja reittien kunnosta.

 

Mitä puuttuu listalta?

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

44 thoughts on “Mitä mukaan vaellusreissulle?

  1. Salut Sveitsin alpeilta!

    Tuosta lyhytselkäisten reppuongelmasta, niin vinkkaan seuraavaa:

    Reppu, jossa taitaa olla lyhin selkämitoitus, on Deuterin naistenmalli (joka taas sitten on – ainakin hiihtoversioissa – jotenkin hankalakäyttöinen, koska suuaukko pieni, kamaa on vaikea penkoa syvemmältä repusta). Seuraavaksi lyhin selkä on Mammutin naistenrepuissa. Mammutin miestenrepuista vastaavilla mitoilla ovat ns Short Back-mallit.

    Mulla on sekä Deuteria että Short Back Mammuttia, joista Mammut on juuri sen sentin kaksi liian pitkä – mutta ainoa vyöryreppu, joka edes joten kuten istui muutama vuosi sitten (nythän valikoima on laajentunut huimasti). Oon siis kuitenkin huikeat 163cm pitkä, mutta hyyyyvin lyhytselkäinen.

    Tsemii etsintöihin!

    1. Kommentoinkin jo toiseen kenttään, mutta lyhytselkäisten kannattaa tutustua myös amerikkalaisen Gregoryn reppuihin! Niissä on laaja selänpituusvalikoima. Käytän itse S-pituutta (oon 165cm pitkä, muutoin todella lyhyt selkä, esim. Haglöfsin pikkuinen pyöräilyreppukin on aivan liian pitkä), mutta sieltä löytyy vielä XS:kin. 🙂

      1. Hei Reetta, kiitos vinkistä! Kuulostaa tosi lupaavalta. Merkki on mulle tuntematon, eikä näköjään Sveitsissä ole jälleenmyyjiäkään, mutta Ranskan puolelle ei ole kuin pikku piipahdus… Täytyy ehdottomasti tutustua – etenkin kun todellakin Mammut on vähän iso, ja se muuten hyvin istuva Deuter on niin hankalakäyttöinen kapean suuaukon vuoksi (toki hiihtohommissa muuten loistava, koska painopiste niin ”sisällä”). Sellaisia 30-35-kokoisia mäkin yleensä käytän, sinne menee muutamankin päivän kamat. Ja kaikki tarvittavat kilkkeet, kun vähän funtsailee. Lähdenpä kauppaan hiplaamaan!

        1. Hei täällähän on kivasti vinkkejä, kiitos!! Mä oon myös 163 senttinen, eli en ihan pätkä, mutta jotenkin mun selän kaari on sellainen, että kaikki reput jäävät takapuolen päälle, eivätkä tue ristiselkää. Deuterin reppuja olen kokeillut ja pitääkin googlailla, jos tuota Gregorya löytyisi täältä tai vaikka Andorrasta, jossa on yleisesti ottaen aika hyvät valikoimat.

  2. Listalta puuttuu hygieniatuotteet ja näiden kanssa on ainakin omalla kohdalla tullut tehtyä tyhmyyksiä ennen kuin on oppinut mitä oikeasti tarvitsee ja mitä ei. Nämä tietty koskee lähinnä yönylireissuja ja riippuu reissun pituudesta, majoituksesta (majoilla on yleensä suihku ja tarvittaessa lämmintä vettä saa parin euron lisämaksua vastaan, mutta telttamajoituksessa on tyydyttävä puroon tai järveen). Mikäli peseytyy esim. vuoristojärvessä, on hyvä myös ottaa huomioon ympäristötekijät eli välttää minkäänlaisten pesuaineiden käyttöä. Toisaalta vesi on niin kylmääkin, että ei paljon tee mieli kastella saatika pestä pitkiä hiuksia 😀 Miehethän ei tunnestusti tarvitse kuin hammasharjan, mutta kotona erilaisilla purnukoilla läträämään tottuneille naisille ei ole ehkä niin helppoa lähteä useamman päivän reissuun pelkkä hammasharja ja -tahna kassissa. Oli muuten jännä huomata, että oma iho voi todella hyvin kun en muutamaan päivään hoitanut sitä mitenkään, paitsi pesu järvivedellä ja tietenkin aurinkorasvaa oli pakko käyttää.

    1. Ah totta, olisi pitänyt mainita nuo hygieniatuotteet! Toisaalta mä olen metsässä aikamoinen eräjorma enkä kuljeta juuri mitään mukana. Tällä reissulla oli mukana pieni hotellista mukaan lähtenyt suihkusaippua, jolla huuhtaisin myös hiukset (oli niin hikinen päivä, että mielelläni maksoin kuumasta vedestä), unisex-deodorantti (kyllä, olemme ällöttäviä ja kaikkien näiden vuosien jälkeen jaamme kaiken :P), hammastahna ja aurinkorasva. Siinä kaikki. Deodorantin kanssa kävi klassisesti ja se pallo poksahti ilmanpaineen vaihtumisen vuoksi irti ja sotki kaikki kamat, kiva…

    1. Syksyllä, kun palaatte maisemiin? Syksy on paras aika vuorilla olemiseen, kun ei ole hiostavan kuuma, mutta vielä aurinkoista ja lämmintä 🙂

  3. Hyvä postaus! Vesi on just ihan ehdoton juttu, varsinkin kuumuudessa sitä on vaan pakko kantaa messissä paljon. 😀 Mulle on eväät muutenkin tärkeitä, koska niistä saa sitä kaivattua puhtia aina hetkeksi ja jaksaa taas vähän pidemmälle. Kesällä huomasin myös, että mulla toimii jotkut Powerade/Gatorade juomat myös fiiliksien nostossa hetkeksi.

  4. Kiitos, hyvä listaus. Isossa osassa ovat hyvät vaelluskengät, sillä jos kengät ovat epämukavat, ne oikeesti voivat pilata koko retken. Vaatetuspuoleen lisäisin vielä kuivaa ja lämmintä vaatetta. Siellä päin lämpimyydellä ei ehkä niinkään ole merkitystä, mutta pohjoisessa sitäkin enemmän. Sain itse opetuksen, mitä voi käydä, jos nämä perussäännöt unohtaa. Täällä tarinaa: http://www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/2015/09/01/hammastunturin-eramaassa-kaikki-ei-sujunut-toivotusti/

    1. Luinkin postauksesi, kun sen julkaisit, onneksi löysitte perille! Täällä tosiaan harvoin tulee yllättäen niin kylmä, että paleltuisi, mutta vettä voi kyllä tulla niskaan nopeasti.

  5. Tärkeä lista tärkeistä asioista 🙂 Veden määrä on sellainen asia, jota moni ei uskokaan miten paljon sitä oikeasti tarvitsee – samoin nuo välipalat. Energiaa ja nestettä tarvitsee lyhyelläkin reitillä.
    Kiva postaus!

    1. Voi Lappiin olisikin ihana päästä katsomaan ruskan värejä! Viimeksi olen tainnut olla Lapissa syksyllä 2004, hieman on siis aikaa kulunut, vaikka sieltä kotoisin olenkin 🙂

  6. Mä olen huomannut vettä menevän päivässä 2-5 litraa ihan päivän pituudesta, kuumuudesta ja rankkuudesta riippuen. Kerran meillä loppui vesi kesken, joten sen jälkeen olen aina kantanut mukana litran enemmän kuin mitä oikeasti tarvitsisi. Otan sen sitten urheilun kannalta…

    Aika luksusta kyllä nuo majat, joissa tarjotaan ruoat. Just kaverin kanssa juteltiin, kun hän oli käynyt tuolla päin miehen ja lapsen kanssa patikoimassa, ja upeaa, miten vähällä tuolla selviää. Meillä ei ole täällä vuoristomajoissa edes niitä vilttejä…

    1. Nuo Pyreneiden majat ovat kyllä mukavia. Toki ne ovat yksinkertaisia, mutta tuvat ovat lämpimiä, ruokaa on riittävästi, juotavaa saa niin paljon kuin tarvitsee ja tunnelma on yleensä mukava. Nytkin juttelimme pitkät pätkät hollantilaisten, saksalaisten, katalaanien ja yhden ranskalaisen kanssa 🙂

  7. Reppuvinkki lyhytselkäiselle: Gregory. Tuolla amerikkalaisella merkillä on todella laaja selänpituusvalikoima melkein kaikista repuista (ja aikas kivat muotoilut ja värit). En ole erityisen pieni muuten, mutta mulla on todella lyhyt selkä, joten istuvia reppuja ja takkeja on todella vaikea löytää. Mulla on usein päivävaelluksilla Gregoryn 34L pikkurinkka. Ko. merkkiä saa useista eurooppalaisista nettikaupoista, ja valmistajan omilla sivuilla on hyvät ohjeet oman selän pituuden mittaamiseen.

    Mulla on suunnilleen samat jutut mukana, lisäksi vielä hätävarana avaruushuopa, urheiluteippiä ja rakkolaastaria. Myös vedenpuhdistustabletteja ja/tai Steripeniä kuljetan mukana, jos juomavesi vaikka pääsee loppumaan. Niin ja sadevarusteet kulkee mukana, aina! 🙂 Itse käytän myös vaellussauvoja siitäkin huolimatta, että ne kieltämättä häiritsevät valokuvaamista.

    1. Yritin Andorran urheilukaupoista katsoa tuota Gregorya, mutta en löytänyt. Ostin sitten ensiavuksi pienen, 18 litraisen Evocin repun, joka istui hyvin minun selkääni. Päiväreissun sillä tekee jo ihan hyvin, isompi on vielä hakusessa.

  8. Mulle minimalistinen pakkaaminen on ollut aina haasteellista ja mielelläni raahaisin mukanani puoli omaisuutta, koska eihän sitä ikinä tiedä…Moottoripyörällä liikkuessa on ollut pakko opetella pärjäämään melko pienellä tavaramäärällä ja huomaan kuinka vähällä sitä oikeasti tulee toimeen, jos vaihtoehtoja ei ole. Vain ne tärkeimmät mukana.

    1. Niinpä, kyllä tuo tavaran karsiminen on minunkin pitänyt ihan tietoisesti opetella. Olen vähän sellainen varmistelija ja yritän aina olla varautunut kaikkeen. Ja turhamaisuuttakin löytyy, mutta enää en jaksa kuljetella kosmetiikkaa vuorille kuten aiemmin 😀

  9. Lisäisin, että meidän naisten on hyvä pitää tarkistuslistalla myös tamponit/siteet. Joskus unohtunut ja sitten joutunut hankalaan tilanteeseen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.