Barcelona, Nähtävyydet

Tiedettä sadepäivään – mNACTEC

Kävimme pari vuotta sitten mielenkiintoisessa tiede- ja tekniikkamuseossa Terrassassa, noin 25 kilometrin päässä Barcelonasta sijaitsevassa kaupungissa, ja nyt, kun meillä on kylässä pari eläkkeellä olevaa matikan- ja fysiikanopettajaa, ajelimme sinne taas sadepäivän viettoon. Katalonian tieteen ja tekniikan museossa mNACTEC:ssa kului nopeasti muutama tunti härveleitä ihmetellen ja fysiikan ilmiöitä kokeillen!

Tätä museota ei kovin monesta matkaoppaasta löydy, mikä on hieman vahinko, sillä museo on oikeasti tosi tasokas, mielenkiintoinen ja iso. MNACTEC ei tietenkään ole niin iso kuin esimerkiksi Munchenin valtava Deutsches Museum, mutta siitä huolimatta se on yksi parhaista tiedemuseoista, joissa olen koskaan käynyt: laaja, mutta silti kierrettävissä muutamassa tunnissa, interaktiivinen, kiinnostava ja se sijaitsee vieläpä kauniissa vanhassa tekstiilitehtaassa vuodelta 1907.

Rakennus edustaa hienosti Katalonian teollisen ajan modernismiarkkitehtuuria. Punatiilistä rakennetun rakennuksen erikoisin piirre on kaunis, 161 kaaresta koostuva lasikatto, joka antaa museoon tasaista päivänvaloa ja jota voi käydä ihailemassa ulkopuoleltakin. Hieno ikkunameri keskellä Terrassan kaupunkia!

mNACTEC

mNACTEC

 

Rakennuksen historia nimenomaan tekstiilitehtaana näkyy tekstiiliteollisuutta esittelevällä osastolla. Kataloniassa on ollut vuosisatojen ajan tekstiilintuotantoa, ja esimerkiksi 1800-luvun lopulla Katalonia oli Välimeren alueen merkittävin tekstiilin tuottaja. Nykyään tuotantoa taitaa olla vähän, sillä eiköhän suurin osa tekstiiliteollisuudesta taida nykypäivänä olla halvan tuotannon maissa. Sääli.

mNACTEC

 

Ja mitä muuta museosta löytyy? No esimerkiksi sekä valtavan isoja ja että hieman pienempiä koneita, tuulimyllyjä, moottoreita… Monenlaista tutkittavaa ja ihmeteltävää. Ihminen on kyllä melko kekseliäs eläin!

mNACTEC

mNACTEC

mNACTEC

mNACTEC

 

Museossa esitellään myös kaupungistumista, johon erilaisilla keksinnöillä on tietysti ollut suuri vaikutus. Esimerkiksi kaasun vetäminen kaupunkeihin vaikutti ihmisten arkeen ja elämiseen valtavasti, samoin liikenteen kehitys.

mNACTEC

mNACTEC

 

Esillä on myös autoja, moottoripyöriä ja erilaisia lentohärveleitä. Kyllä on näissäkin tapahtunut hurjasti kehitystä sadassa vuodessa! Museon perältä löytyy myös iso junarata, jossa oli paljon katseltavaa.

mNACTEC

mNACTEC

mNACTEC

mNACTEC

 

MNACTEC on hyvin interaktiivinen ja tarjolla on monta mahdollisuutta kokeilla erilaisia fysikaalisia ilmiöitä, voimansiirtoa ja vaikka mitä. Lisäksi löytyy erillinen osasto, jossa voi tutkia, kuinka ihmiskeho ja aistit toimivat ja joka on erityisesti lapsista kiinnostava. Kaikista paras juttu lasten mielestä oli kuitenkin mahdollisuus palata iskän nuoruuteen ja pelata vanhoja räiskintäpelejä Pac-Mania ja Space Invadersia.

mNACTEC

 

Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, mNACTEC, sijaitsee Terrassassa, osoitteessa Rambla d’Ègara 270. Museon viralliset nettisivut aukioloaikoineen ja muine tietoineen löytyvät tästä linkistä. Hieno paikka sadepäivän viettoon pienen ajomatkan päässä Barcelonasta!

mNACTEC

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.