New York, USA

Vinkki New Yorkiin: Museum of Natural History oppaan kanssa

New Yorkin American Museum of Natural History (AMNH) on valtava. Vuonna 1869 perustettua, 190 000 neliön kokoista museota ei pysty mitenkään kiertämään päivässä, saati sitten siinä puolikkaassa päivässä, jonka me siellä vietimme. Koska kuitenkin halusimme nähdä ne museon kaikkein tärkeimmät jutut näin ensimmäisellä kerralla, osallistuimme opastetulle kierrokselle, Museum Highlights Tour:ille, joka esittelee juurikin ne kohteet, joita ei saa tässä museossa jättää väliin. Ja kyllä kannatti!

Kierros kestää noin puolitoista tuntia ja kiertää nimensä mukaisesti ne museon tärkeimmät kohteet. Kierros sisältyy pääsylipun hintaan. Ryhmän koko vaihtelee, sillä etukäteen ei tarvitse ilmoittautua, ja meille sattui pieni ryhmä eli meidät neljä mukaan lukien meitä oli alle kymmenen. Opas oli mukava, tosin hieman ehkä tiedemiesmäinen, eli aikuiset kyllä tykkäsivät, mutta edes meidän tieteestä innostuneet lapset eivät oikein jaksaneet kuunnella kaikkia yksityiskohtia. Onneksi ympärillä oli koko ajan jotain kiinnostavaa katseltavaa, eikä kertaakaan kuulunut marinaa, että olisi tylsää.

Museum go Natural History

Kierroksen aikana käydään katsomassa mm. dinosaurusten fossiileja, jotka olivatkin koko kierroksen mielenkiintoisinta antia. Tyrannosaurus Rexin fossiili oli tuttu esimerkiksi Yö museossa -leffasta, ja otusten koko pisti lapset hiljaiseksi. Onneksi näitä ei enää kulje metsissä ja kaduilla! Tammikuussa 2016 museoon saatiin näytteille myös Patagoniasta löytynyt Titanosauruksen luuranko, joka on niin iso, noin 37 metriä, ettei se mahdu yhteen saliin, vaan sen pää kurkistaa käytävän puolelle. Tällä jättisauruksella ei ole vielä edes virallista nimeä, sillä se on niin uusi löytö. Myös mammutin ja muiden jo kauan sitten kadonneiden nisäkkäiden fossiilit saivat mielikuvituksen liikkeelle.

Museum go Natural History

Kierroksella tutustuttiin myös maailman syntyyn ja tutustuttiin mm. Willamette-meteoriittiin, joka on isoin Pohjois-Amerikasta löytynyt meteoriitti ja koko maailmankin mittakaavassa kahdeksanneksi isoin. Lapset olivat innoissaan, kun saivat koskea ihan oikeaa meteoriittia, joka näytti kummallisen reikäiseltä! Reiät ovat itseasiassa syntyneet maan päällä. Alunperin meteoriitti on ollut sileä ja täysin tiivis pallo, mutta koska se on metallinen, pääosin rautaa, on korroosio syövyttänyt sen aikojen saatossa tämän näköiseksi. Tämän kokoinen umpirautainen möhkäle on erittäin painava. Lattia onkin tuettu erityisesti meteoriittia varten, ilman tukia meteoriitti nimittäin putoaisi samantien lattian läpi kellariin. Meteoriittiin liittyi myös joku intiaanitarina, jota en nyt ihan tarkkaan muista, mutta sen vuoksi intiaanikomitea järjestää joka vuosi museon luvalla salaisen yksityistilaisuuden meteoriittihuoneessa. Pitääkin etsiä lisää tietoa tästä tarinasta!

Museum go Natural History

 

Oppaamme oli hyvin innostunut dioraamoista, eli täytettyjen eläinten taustalla olevista maisemista ja kokonaisuuksista, joilla elävöitetään näyttelyitä. American Museum of Natural History on ollut näiden osalta uranuurtaja, ja juuri tässä museossa on maailman kuuluisimpia dioraamoja, joista on otettu mallia museoihin ympäri maailman. Hienoja ne kyllä ovatkin. Biisonidioraaman edessä vietimme erityisen paljon aikaa, ja siinä keskustelu siirtyi nopeasti Amerikan ”löytämiseen”, intiaanien asemaan ja biisonin merkityksestä intiaanikulttuureille. Lyhyessä ajassa eurooppalaiset tappoivat useita kymmeniä miljoonia biisoneja kattavan alkuperäisen kannan lähes olemattomiin. Taka-ajatuksena oli, että näin intiaaneille ei olisi ruokaa ja heidän voittaminen olisi helpompaa. Biisoneita ei siis tapettu ruoaksi eikä edes nahan vuoksi, ja esimerkiksi junamatkustuksen alkuaikoina matkustajille jaettiin kivääreitä ja panoksia matkan ajaksi, jotta he saisivat ammuskella ajankulukseen ikkunasta biisoneita.

Museum go Natural History

 

Näimme myös aidonkokoisen sinivalaan eli maailman suurimman koskaan eläneen tunnetun nisäkkään, ihmettelimme kaikenlaisia kummallisia mereneläviä Hall of Biodiversityssä ja tutustuimme jättimäisiin mammuttipetäjiin. Tuli kyllä aikamoinen informaatiotulva puolessatoista tunnissa, huh!

Ja juuripa siksi tämä opastettu kierros olikin niin kiva: lyhyessä ajassa mahdollisimman paljon uutta tietoa! Museon aukioloajat, vaihtuvat näyttelyt ja muut käytännön asiat löytyvät tietysti museon nettisivuilta. Museon pääsymaksu on määritelty ”suggested admission” ja maksettaessa virkailija kertoi, että suositeltu maksu on tämä, mutta saatte maksaa sen verran kuin haluatte. Emme kuitenkaan ruvenneet poikkeamaan ohjeistuksesta, vaan maksoimme ohjeen mukaan, ja sillä rahalla saimme kyllä todella paljon vastinetta!

Museum go Natural History

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

11 thoughts on “Vinkki New Yorkiin: Museum of Natural History oppaan kanssa

  1. Jotenkin tuon tyyppiset museot eivät ole minua puoleensa vetäneet, mutta toisaalta kyllähän tuo kuuluisi vähän niin kuin yleissivistykseen, jos noilla kulmilla käy. Kolmeen New Yorkin matkaani se ei kuitenkaan ole vielä sopinut. 🙂 Ehkä jonain sateisena, kylmänä tai muuten haluan pois ulkoa -päivänä sinne eksyn. Ja todellakin oli erinomainen vinkki tuo opastettu kohokohtakierros. En näe itseäni koko päivää harhailemassa tuon(kaan) museon käytävillä. 🙂

  2. Oli kyllä viisasta ottaa opastettu käynti. Säästää aikaa turhalta haahuilulta ja mikä parasta siinä saa lisätietoa parhaalta asiantuntijalta.

  3. Meksikossa meillä on myös aikaa vähän ja halusimme nähdä uudehkosta upeasta antropologisesta museosta parhaat palat ja silloin tosiaan käyttämämme Tours by locals -opas hienosti esitteli vaihtoehtoja ja kyseli, mikä niistä tuntui kiinnostavalta ja ohjasi meidät syventymään juuri siihen osioon. Myös Kanadassa tapasimme useammankin todella hyvän museo-oppaan.

  4. Museot ovat monesti niin massiivisia, että siellä helposti eksyy sivupoluille ja kun ne hienoimmat jutut sitten osuvat kohdalle, alkaa olla niin informaatioähky ettei jaksa moinen edes sävähdyttää kunnolla. Erinomaisen fiksu valinta tiivistää homma pakettiin osaavan oppaan kanssa, ja kovin mielenkiintoista tietoa löytyi jo tästä postauksestakin! Tässähän tekee ihan mieli lähteä museokierrokselle itseään sivistämään 🙂

  5. New yorkiin ollaan menossa mutta saas nähdä, onko aikaa museoille. Nyt jo ainakin muutamaan juttuun varattuna liput. Miksi se onkin niin, että ne helposti jää. Lontoossakin haaveilin meneväni tuohon yhteen maailman parhaista ja sitten se vaan jäi.

  6. Itse olen käynyt katsomassa ne aulan dinosaurukset, nehän voi hyvällä omalla tunnolla käydä ilmaiseksi katsomassa. Tarkoitus olisi joskus tutustua koko museoon, tuollainen opastettu kierros olisi varmasti paikallaan. Sen huomasi Münchenin Deutches Museumissa että oli vaikea saada siitä itsenäisesti riittäväsi irti – on niin laaja.

  7. Hyvä idea osallistua opastetulle kierrokselle. Olen kerran tuolla käynyt, mutta eihän siinä puolessa päivässä ehtinyt omatoimisesti mitään nähdä. Tai siltä ainakin tuntui. Dinosaurukset kävimme toki katsomassa yksityiskohtaisesti ja vau! Miten paljon niitä olikaan. Ehkä 1/4 koko museosta tuli käytyä läpi, joten vaatisi ehdottomasti vielä toisen jos kolmannenkin vierailun.

  8. Vaikuttaa kyllä hyvältä systeemiltä. Itse en jaksa kovin usein lukea museoiden tekstejä, niin olisi kyllä kiva, kun olisi opas. Teidän lapset taitavat ymmärtää hyvin englantia sitten. Puhuvatko he myös suomea? (Ei tarvi vastata uteluihin, jos et halua 🙂

    1. Juu, meillä lapset ovat nelikielisiä (suomi, englanti, espanja, katalaani natiivitasoisia plus ranskan alkeet), ja oli hauska huomata Nycissä, kuinka vahva heidän englantinsakin jo on. Hekin siis saivat kierroksesta hyvin tietoa, ainakin niistä osista, mitkä heitä kiinostivat 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.