Suomi

Nötö – Reissumme kohokohta

Mukavaa sunnuntaita täältä Lapista! Harmaa sää jatkuu edelleen, kylläpä jaksaakin sataa! Onneksi loman aikana on saatu muutamia aurinkoisia päiviäkin, yksi niistä Nötön saarella!

Nötö on ihastuttava saari Nauvon saaristossa. Saimme vinkin paikasta kaveriltamme, joka on saanut viettää lapsuutensa kesiä ja lomia tässä paikassa. Kuinka kateellinen olenkaan, paikka on ihan kuin Saariston lapsista!

NötöNötöNötö

 

Majoituimme saaren ainoassa majatalossa, Backarossa. Nukkumapaikkoja talossa on 16:lle, mutta me satuimme olemaan talon ainoat asukkaat. Saimme syödä puuroaamupalan keskenämme ja yhdeksi illaksi olimme ottaneet myös kalaillallisen. Mukava paikka ja todella ystävällinen vastaanotto!

NötöNötö

 

 

Saarella on kauppa, josta saa jätskiä, juomavettä, polttoainetta ja melkeinpä mitä vaan, mitä sattuu tarvitsemaan. Kaupalla on myös Alkon tilauspiste. Perheen pää osti paidankin muistoksi, ja siinä sopii espanjalaisten ihmetellä, mitä ihmettä tarkoittaa Nötö.

NötöNötöNötö

 

Vanhassa kyläkoulussa toimivassa kahvila Allissa kävimme moneen kertaan kahvilla, ja nautittiinpa siellä synttärikakutkin yhtenä aamuna.

NötöNötö

 

Mielenkiintoinen nähtävyys saarella on Soiva kivi. Kivelle, Klockarstenille, kulkee opastettu polku, jota ilman kivi jäisi huomaamatta, sillä se näyttää ihan tavalliselta kiveltä, lukuunottamatta kuoppia, jotka ovat muodostuneet, kun ihmiset ovat koputelleet sitä pienemmillä kivillä. Linkistä voi kuulla, kuinka graniittikivi soi, erikoinen soundi! Myös vanha kappeli on näkemisen arvoinen.

NötöNötö

 

Sileillä rantakallioilla oli mukava kävellä ja saaren sisäosissa on metsäistä ja rehevää. Ulkona tulikin oltua ihan koko ajan. Lapset saivat juosta vapaasti saarella ja hakea kaupalta jätskiä ja mitä mieli teki. Vanhaa tuulimyllyä ja muita nurkkia tuli kuvailtua vähän joka kulmasta. Meitä hemmoteltiin hienoilla auringonlaskuilla ja ilma oli raikasta. Aika kivaa!

NötöNötöNötöNötö

 

Lasten riemuksi saarelta löytyi eläimiäkin. Majataloa vartioi pörröinen, valkoinen ja kiltti Jaffa-koira ja näimme myös kanoja ja lampaita. Lehmiäkin olisi ollut, mutta ne laidunsivat vähän kauempana. Muutama rantakäärme luikerteli rannassa.

Nötö

 

Ja miten Nötöön pääsee? Yhteysalus Eivor kulkee Nauvon Pärnäisten ja Utön väliä säännöllisesti ja pysähtyy mm. Nötössä, Aspössä ja Jurmossa. Laiva on ilmainen, eikä sille tarvitse tehdä varausta etukäteen. Auton jätimme parkkipaikalle Pärnäisiin, ja parkkipaikan vieressä on kahvila, jossa voi odotellessa ottaa vaikka kahvit. Matka kestää pari tuntia ja laivassakin on pieni kahvila-ravintola, josta sai varsin hyvää lohikeittoa.

Nötö

 

Alla vielä sekalaisia kuvia kauniilta saarelta. Kyllä sisämaan tyttökin voi löytää sielunmaisemansa ulkosaaristosta! Tai olenhan minä sen löytänyt myös Ranskan maaseudulta, Pyreneiden huipuilta ja vaikka mistä, mutta enpä olisi uskonut, että Suomesta löytyisi näin upeaa paikkaa! Tänne toistekin!

NötöNötöNötöNötöNötöNötö

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

 

 

 

 

 

 

10 thoughts on “Nötö – Reissumme kohokohta

 1. Mielettömän kaunis paikka! Voin kuvitella että turistit tykkäisivät kovasti. Jotenkin aitoa, vanhaa Suomea…tuo kekkosolutkin on niin mainio!

  Minullakin on ostoslistalla läheisen legendaarisen entisen huoltiksen, nykyisen Möysän baarin eli Mössön paita -se on sellainen retrohenkinen ja siinä lukee Möysä. Varmaan mainio just Barcelonassa 😀

 2. Voi miten ihanan oloinen paikka! Ja nimikin sopii kuin nenä päähän, tuohan näyttääkin ihan Nötöltä :). Nyt iski inspis näyttää miehelle pala erilaista Suomea seuraavan kerran kun mennään kesäaikaan!

  1. No eikös olekin ihan nötömäinen paikka! Olen niiiiin tyytyväinen, että päätimme olla tällä lomalla turisteja ja kierrellä meille tuntematonta Suomea. Ehdottomasti teemme toistekin samoin!

  1. Tuntematonta oli seutu meillekin, ja mielettömän positiivinen yllätys! Turun rengastie jäi ihan tosissaan kutkuttelemaan, ehkäpä ensi kesänä…

 3. Tämähän on ihan mielenkiintoista – en ollut ajatellut, että veneettömänäkin voisi käydä Nötöllä. Kävimme siellä purjehdusvuosinamme muutaman kerran, eli Nötön kauppa on tuttu, mutta että sieltä voisi varata majoituksen ja yöpyä saarella ilman venettäkin oli minulle ihan uutta. Pitäisi ehkä ihan harkita jonain vuonna taas!

  1. Onneksi me veneettömätkin päästään tuonne ja vielä helposti ja edullisesti! Olisihan se hienoa kulkea omalla paatilla, mutta ihan hyvin pääsimme meritunnelmaan Eivorillakin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.