Ranska

Päivä Narbonnessa – Ranskalaisen pikkukaupungin tunnelmaa

Yhteistyössä Renfe-SNCF ja Les Grands Buffets.

Olen usein Ranskassa reissatessani ihmetellyt, että miten pienimmissäkin kaupungeissa ja kyläpahasissa saattaa olla yhtäkkiä valtavan iso ja upea linna, kirkko tai jopa katedraali. Näin on myös Narbonnessa, pienessä eteläranskalaisessa kaupungissa, jossa kävin viime lauantaina päiväretkellä Barcelona Travel Bloggers -kollegoideni kanssa. Täällä on historian ja arkkitehtuurin harrastajalle hämmästyttävän paljon katseltavaa ja lisäksi täältä saa erinomaista lähiruokaa, ollaanhan Välimeren, Etelä-Ranskan viinipeltojen, espanjalaisen vaikutuksen ja ranskalaisen kulinarismin suloisessa sekoituksessa.

Matkamme tarkoitus oli kokeilla junayhteyttä Barcelonan ja Narbonnen välillä, ja sehän sopi minulle, sillä kuten olen aiemmin kertonut, en juurikaan nauti lentämisestä. Espanjalaisen Renfen ja ranskalaisen SNCF:n yhteistyöllä Barcelonasta Ranskaan pääsee todella nopeasti TGV-junalla, tällä Barcelona-Narbonne välillä paikoitellen jopa 187 km tunnissa (nopeimmillaan TGV:llä pääsee 320 km/h!). Matka Narbonneen kestää vain kaksi tuntia ja tästä matkaa voi jatkaa vaikka Pariisiin asti ja takaisin tullessa puksutella vaikka Madridiin. Barcelona-Pariisi -välin hurauttaa reilussa kuudessa tunnissa ja esimerkiksi Lyoniin menee viitisen tuntia. Barcelona-Narbonne -väli maksaa halvimmillaan 25 euroa, ja esimerkiksi meidän perheelle retki tänne tai vaikka ihan Pariisiin saakka tulisi junalla varsin kohtuullisen hintaiseksi, sillä alle 14-vuotiaat saavat 40% alennuksen lipun hinnasta. Aikataulut ja tarkemmat hinnat löytyvät Renfe-SNCF:n nettisivuilta.

Me lähdimme Barcelona Sants -asemalta aamulla ja palasimme illansuussa, ja tässä ajassa ehdimme tutustua kaupunkiin oikein kattavasti ja lisäksi syödä mielettömän hyvin Les Grands Buffets -ravintolassa, jonka herkuista on tulossa ihan oma postauksensa. Myös matka Narbonneen oli elämys paitsi junan huiman vauhdin, myös todella kauniiden maisemien ansiosta. Juna kulkee Katalonian kumpuilevien peltojen läpi ja Ranskan puolella voi ihmetellä luonnonpuiston, Le Parc Naturel Régional de la Narbonnaise en Méditerranée, suistomaisemia.

Gare de Narbonne

 

Mitä nähtävää on Narbonnessa?

Narbonne oli tosiaan minulle täysin uusi tuttavuus. Olemme ajaneet kaupungista usein ohi, meneehän tämän alueen tärkein moottoritie A9 kaupungista ohi, ja pysähtyneet moottoritien varren huoltoasemalle tauolle, mutta kaupunkiin tutustuminen oli jäänyt väliin. Kaupunki vaikutti niin pieneltä, ettei tuntunut vaivan arvoiselta pysähtyä sinne esimerkiksi lounaalle ja jaloittelemaan, ja niinpä Narbonne ja sen tarjonta olikin minulle positiivinen yllätys. Olihan täällä vaikka mitä nähtävää, ja ne tärkeimmät nähtävyydet ehtii näkemään vaikka puolikkaan päivän aikana!

Narbonnen merkittävin nähtävyys on ihan ylivoimaisesti kaupungin katedraali, Cathédrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur. 1200-luvun lopulla rakennettu katedraali on goottilaista tyyliä, ja oppaamme Natalia kertoi, että siinä on paljon samoja elementtejä kuin vaikkapa Pariisin Sacre-Coeurissa. Katedraali on osittain remontin alla ja itse asiassa se on aikoinaan jäänyt myös keskeneräiseksi, kun musta surma iski alueelle ja rahaa rakentamiseen ei enää ollut. Tänne pääsee ilmaiseksi vierailemaan ja sisällä oli näin hikisenä kesäpäivänä ihanan viileää. Kiinnitä sisällä huomiota valtaviin urkuihin ja ulkona ilmeikkäisiin gargoileihin.

NarbonneNarbonne katedraaliNarbonneNarbonne

 

Narbonne on roomalaisten aikoinaan (118 eaa) perustama ja kaupungissa on vielä joitakin Rooman ajan jälkiä. Kauniilla aukiolla, Arkkipiispan palatsin, Palais des archevêques, edustalla on nähtävillä pätkä vanhaa Via Domitiaa, roomalaisten pääväylää nykyisten Espanjan ja Ranskan välillä ja ja kaupungintalon aulassa on Romus ja Remulus -patsas, jonka Rooma lahjoitti Narbonnelle vuonna 1982. Toinen kopio samasta patsaasta löytyy kaariportin päältä Rue Droit:lta, jonka kohdalla ennen kulki Via Domitia. Kaupungin historiaan voi tutustua tarkemmin Arkkipiispan palatsissa majailevassa arkeologisessa museossa.

NarbonneNarbonne

 

Kaupungin halkaisee Canal de la Robine -kanaali, joka osana Ranskan halkaisevaa Canal du Midiä löytyy myös Unescon maailmanperintölistalta. Kanaalin ylittää useampi silta, mm. alla näkyvä Pont des Merchands, joka on kuulemma ainoa ranskalainen silta, jolla asutaan, ja jokea pitkin pääsee tosiaan Canal du Midille tai Välimerelle.

Narbonne

 

Narbonnen Les Halles -kauppahallia ei kannata jättää näkemättä. Myynnissä on paljon lähiseudun tuotteita kuten hedelmiä, viiniä, juustoja ja leivoksia ja näin lauantaina hallissa oli melkoinen hulina ja puheensorina. Kaunis on tämä vuonna 1900 valmistunut ja sittemmin remontoitu rakennus!

NarbonneNarbonneNarbonne

 

Meillä ei ollut tällä reissulla tietenkään aikaa tutustua koko Narbonneen. Olisin mielelläni mennyt esimerkiksi kaupungin maanalaisiin, roomalaisten varastotiloiksi rakentamiin tunneleihin nimeltään Horreum, ja myös tutustunut kaupungin kahvila- ja kauppavalikoimaan, mutta ne jäivät nyt toiseen kertaan. Niin, ja lähellä Narbonnea sijaitsee Sigeanin safaripuisto, Réserve Africaine de Sigean, jossa pääsee omalla autolla ajamaan Afrikan eläinten reviirille. Myös ranta ja luonnonpuisto kiinnostaisi. Kaiken kaikkiaan näin helteisenä heinäkuun lauantaina Narbonne antoi erittäin positiivisen kuvan – tänne voisin tulla toistekin nauttimaan ranskalaisen pikkukaupungin tunnelmasta!

Narbonnen turistitoimiston nettisivuilta löytyy lisää vinkkejä myös englanniksi.

NarbonneNarbonnessaNarbonne

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

8 thoughts on “Päivä Narbonnessa – Ranskalaisen pikkukaupungin tunnelmaa

 1. Täällä Keski-Euroopassa parasta ovat nimenomaan juuri nämä lyhyet ja junin kuljettavat välimatkat! Täältä Kölnistä pääsee reilun neljän junatunnin säteellä Pariisiin, Lontooseen ja Berliiniin, kuten myös Müncheniin, jossa olin juuri viikonloppua =)

  1. Teillä päin on vielä monipuolisempaa kuin meillä! Vaikka ei täälläkään voi valittaa, päiväretkelle voi lähteä Ranskaan, Andorraan ja tietysti Espanjaan, eikä se ole edes kallista 🙂

 2. Ranska on jäänyt matkailumaana minulla vähän turhankin vähälle. Tässä taas näkee, kuinka juuri tuollaiset pienet, ihmisen kokoiset kaupungit ovat parhaita matkakohteita, etenkin silloin kun haluaa matkailla kaupungissa, mutta vältellä turistimassoja.

  Muinaisilta roomalaisilta jäi onneksi paljon huikeaa perintöä ympäri Eurooppaa, sääli ettei ihan tänne pohjolaan asti kuitenkaan. Ja Unescon maailmanperintökohteet ovat ainakin omalla listallani aina näkemisen arvoisia, ne pitää aina yrittää mahduttaa ohjelmaan.

  Pari viikkoa sitten lensimme Roomaan, muttemme viettäneet turistien kansoittamassa kaupungissa tuntiakaan. Ajelimme autolla ympärysreitin, ja majoituimme yhdessäkin pikkukaupungissa, jolta emme odottaneet yhtään mitään. Mutta niin vaan sieltäkin löytyi tosi vanhaa, upeaa historiaa. Vielä muinaisia roomalaisiakin vanhempaa 🙂

  1. Minua on jotenkin alkanut ahdistaa isot kaupungit ja isot ihmismassat, niiden keskellä kun tulee elettyä tätä arkea, ja tämmöiset pienet kaupungit ja kaiken maailman tuppukylät kiinnostavat nykyään huomattavasti enemmän 🙂

 3. Moikka ”kaima” 😀 Olen matkaillut lähinnä Nizzan seudulla ja Pariisissa, mutta kiva lukea muistakin Ranskan kohteista. Ja nyt alkoi kyllä kiinnostaa junamatka Pariisista Barcelonaan ja poikkeama Andorraan, ihan junasta maisemia seuraillen (jos sieltä nopeasta TGV:stä edes näkee mitään).

  1. Junalla pääsee tosi näppärästi tuon Pariisi-Barcelona -välin! Andorraan ei valitettavasti mene junaa, mutta esimerkiksi Toulousesta pääsee käsittääkseni hyvin bussilla. Olisi muuten aika kiva reissu: Pariisi-Toulouse junalla, Toulouse-Andorra-Barcelona bussilla 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.