Katalonia, Outdoors, Retkeily

Päiväretki Montserratiin

Montserrat, vuori jollaista ei ole toista. Päiväretki Montserratiin on yksi helpoimmista ja suosituimmista tavoista tutustua Barcelonan ulkopuoliseen Kataloniaan. Täällä voi ihailla upeita, ainutlaatuisia maisemia, hiljentyä luostarissa sekä retkeillä ja kiipeillä sekä helpoilla että hankalilla reiteillä. Montserrat on ehdottomasti käymisen arvoinen lyhyemmälläkin Barcelonan lomalla!

Montserrat

 

Montserratin hyvin erikoisen näköiset huiput ovat konglomeraattia, kivettynyttä soraa, ja vuorimuodostelma muistuttaa kuumaisemaa, josta voi erottaa erilaisia hahmoja norsuista sfinkseihin. Korkein huippu, Sant Jeroni, nousee 1236 metrin korkeuteen ja vuorilla kävelemällä on mahdollista nähdä Katalonian monipuolista luontoa: Pyreneiden lumihuiput, Montsenyn kansallispuisto ja paljon kaunista metsä, pelto- ja vuorimaisemaa.

Montserrat

Montserrat

Montserrat

 

Montserrat on hyvin suosittu kohde ja niinpä tänne kannattaakin tulla aikaisin aamusta, jotta voi tutustua rauhassa Santa María de Montserratin luostariin ennen turistibussien tuloa (ja niitä tulee tänne paljon ympäri vuoden!). Etenkin silloin, jos haluaa nähdä Katalonian suojeluspyhimyksen, Mustan Neitsyen eli La Morenetan patsaan ja silittää sen kädessä olevaa palloa toivoen jotakin, kannattaa paikalla olla ajoissa. On hyvä myös pitää mielessä, että silloin kun luostarin basilikassa on messu, ei La Morenetaa pääse katsomaan. Niin, ja mikäli haluaa kuulla yhden Euroopan vanhimman poikakuoron esityksen, kannattaa retkeilyt ajoittaa sen mukaan, että ehtii ajoissa basilikaan varaamaan paikan. Kuoro esiintyy joka päivä kello 13.00, ja se on hieno kokemus.

Montserrat

Montserrat

Montserrat

 

Luostarin vieressä on pienet markkinat, josta voi ostaa paikallisia juustoja ja makkaroita vaikka evääksi retkelle. Hunajat voi ostaa sitten vaikka kotiin muistoksi.

Luostarin yhteydessä on myös ravintola, kahvila, posti, museo, hotelli ja tietysti matkamuistomyymälöitä – ihan kuin pieni kylä. Munkkeja asuu luostarissa noin 80.

Montserrat

 

Luostarilta pääsee helposti retkeilemään ja kiipeilemään. Kaapelijuna nousee lyhyin väliajoin luostarilta 970 metrin korkeuteen ja ylhäällä odottaa paitsi pieni infopiste myös useita merkittyjä polkuja, joita pitkin voi lähteä seikkailemaan vuorella. Osa reiteistä on helppoja ja asfaltoituja, osa kapeita, huonojalkaiselle sopimattomia polkuja. Vuoren rinteillä näkyy kiipeilijöitä ja tarkkaan katsoen melkein jokaisessa seinämässä on kiipeilijöiden kiinnittämiä varmistuspultteja. Maastopyöräily on Montserratissa kuitenkin kielletty, sillä muutama vuosi sitten täällä tapahtui kuolemaan johtanut onnettomuus pyöräilijän ja patikoijan kesken.

Montserrat

Montserrat

Montserrat

Montserrat

 

Montserrat on luonnonsuojelualuetta, jossa saa kuljeskella ja kiipeillä vapaasti melkeinpä missä vaan. Merkittyjä polkuja on lukematon määrä, mutta siitä huolimatta eksyminen on hyvin helppoa, sillä polut mutkittelevat hämäävästi kivipaasien väleissä.

Luonnonpuistossa kun ollaan, on aina pieni mahdollisuus törmätä eläimiin. Taivaalla liitelee haukkoja ja muita lintuja, polkujen reunoilla näkyy villisikojen mylläämiä kohtia. Tällä kertaa törmäsimme polun yli kiemurtelevaan kyykäärmeeseen. Vuorilla on oltava varovainen monestakin syystä!

Montserrat

 

Katseltavaa riittää myös pienissä kappeleissa, joita on sekä hyvinhoidettuja että raunioituneita. Me kiertelimme tällä retkellä useamman kappelin kautta, ja onhan ne kauniita, ja ihan uskomattoman upeilla paikoilla. Kyllä tänne kelpaisi tulla hiljentymään!

Montserrat

Montserrat

 

Päiväretki Montserratiin on helppo tehdä esimerkiksi junalla (Plaça d’Espanya, juna R5, suunta Manresa) tai bussilla ja toki omalla autolla. Minä olin tällä kertaa Montserratissa barcelonalaisten matkabloggaajien eräänlaisella syysretkellä ja meillä oli oppaina kaksi paikallista heppua, jotka hakivat meidät tila-autolla kaupungista ja näyttivät meille vuoripolkuja, joita emme ehkä olisi itse löytäneet. Joaquim ja Fermí järjestävät luonto- ja kiipeilyretkiä pienille ryhmille (yleensä 4-8 henkeä) ympäri Kataloniaa asiakkaiden toiveiden mukaan ja retket voidaan järjestää myös englanniksi. Iso kiitos Barcelona Hiking Guides, on se aina avartavampaa retkeillä aidosti asiasta innostuneen ja asiaan perehtyneen koulutetun oppaan kanssa!

Montserrat

 

Oli kyllä hieno marraskuinen päivä. Maisemat Montserratissa ovat kertakaikkiaan henkeäsalpaavat. Kun pääsimme pois luostarialueen vilskeestä, oli ilma vuorilla puhdas hengittää ja hiljaisuus oli kaiken hulinan jälkeen todella tervetullutta. Ja sattuipa meille ihan mahtava sääkin, syksyisen kuulas ja viileä auringonpaisteinen päivä! Luontoretkille iso suositus!

Montserrat

Montserrat

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

21 thoughts on “Päiväretki Montserratiin

  1. Oli ihana sää, aurinkoinen, mutta raikas! Nyt ollaan sitten pari päivää oltu ihan hirveän tuulen armoilla, eikä olisi varmasti kiva näissä tuulenpuuskissa olla vuorenhuipulla, hrrr….

  1. Joo, mä oon jäsenenä täkäläisten matkabloggaajien järjestössä ja kaikenlaista kivaa puuhaa on tullut tehtyä tällä porukalla! Puhun espanjaa ihan hyvin, ainakin niin, että pärjään mainiosti tämmöiset espanjankieliset retket 🙂

 1. Todella upean näköistä ja tämä siis lähellä Barcelonaa? Nyt lisää haluani matkustaa Barcelonaan. Se kilpailee lähivuosien käyntikohteena Portugalin kanssa. Vuoden 2017 kohteet kun taitaa olla jo valittuna.

 2. Mieletön paikka! Huokaus. Jo nimi kuulostaa houkuttelevalta, Montserrat. Montserrat. Ehkä joskus mekin, kuka tietää.

  Me tykätään reissuillamme kiivetä aina kukkuloille ja yleensähän niistä aina luostari tai kirkko löytyy. Enkä ihmettele, onhan noissa aina vähän kuin maailman katolla.

  1. Todellakin ovat, etenkin jos niillä on pikkupossuja! Täällä Barcelonankin laitamilla niitä pyörii, ja mun mies on nähnyt niitä melkein joka maastopyöräreissulla!

 3. Jäi käymättä tuolla viimeksi, vaikka tavoitteena oli. No tuli touhuttua kaikkea muuta mukavaa kyllä. Seuraavan kerran ilman muuta tuonne, jäi viime reissusta listalle sijalle 1…

  Törmäsin muuten tuohon kiviporraskuvaan tänään toisessa yhteydessä ekaa kertaa enkä tiennyt, että kuva on tuolta 🙂

  1. Olisitko törmännyt noihin portaisiin siinä netissä kiertävässä jutussa, jossa joku Instagrammaaja matki toista, menestyneempää? Siinä oli nimittäin ne portaat. Enää tähän taideteokseen ei saa kiivetä, sillä joku putosi ja kuoli…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.