Norja

Päiväretkiä Oslosta – Drøbak, Drammen ja museosaari Bygdøy

Oslon lomallamme meillä oli jälleen vuokra-auto alla ja pitihän siitä ottaa kaikki ilo irti. Ohjelmassa oli siis päiväretkiä Oslosta! Tutkimme pitkään karttaa ja mietimme, että mihin suuntaan kannattaisi lähteä ajelemaan. Oli pääsiäisviikko ja taisimme tehdä oikean päätöksen siinä, että emme lähteneet hiihtokeskusten ja vuorten suuntaan, sillä todennäköisesti olisimme joutuneet ajamaan letkassa pääsiäislomalaisten kanssa. Otimme siis suunnaksi etelän ja katsoimme kartasta, että pystymme tekemään aika kivan ympyräreitin ajamalla ensin Drammeniin, sitten Drøbakiin ja sieltä sitten takaisin Osloon. Ajomatkaa tuli noin 130 kilometriä ja maisemat olivat kauniit.

Päiväretkeksi on kai laskettavissa myös päivämme ihan Oslon kupeessa olevalle Bygdøyn niemelle, josta löytyy paljon museoita. Kävimme siellä pari kertaa ajelemassa ja toisella kerralla jäimme tutustumaan viikinkikulttuuriin ja viikinkilaivoihin. Mukavan ulkoilupäivän voi viettää myös Holmenkollenilla, josta jo aiemmin kirjoittelin.

Autolla ajamisesta Oslon seudulla on pakko mainita sen verran, että tiet olivat pääasiassa ihan älyttömän huonossa kunnossa sekä kaupungissa että kaupungin ulkopuolella. Olivatko tiet routineet vai mikä vaivasi, mutta matalapohjaisella autolla ajaminen olisi ollut kyllä paikoitellen aika mahdotonta. Meillä oli hyvä auto alla, tismalleen sama kuin taannoin Islannissa ja hyvin pääsimme liikkumaan pieniäkin teitä. Olisin odottanut rikkaalta maalta tasaista kyytiä ja leveitä baanoja, mutta aikamoista perunapeltoa tiet olivat välillä!

 

Drammen ja Spiralen Drammen

Drammen on melko iso kaupunki Drammensfjorden-vuonon perukoilla, noin 40 kilometrin päässä Oslosta. Meitä kiinnosti jälleen kerran maisemien ihailu ja kevyt ulkoilu, joten nousimme ylös spiraalinmuotoista, 1650 metriä pitkää tunnelia Drammen-vuoren huipulle, josta oli hienot maisemat alas kaupunkiin ja Drammenselva-joelle. Ylhäällä odotti mukava kahvila, Spiraltoppen, jonka puhelias tanskalainen isäntä teki lapsille ilmeisen herkullisia vohveleita. Täällä on myös paljon hiihtolatuja sekä myös ulkoilmamuseo, jonne menimme älyttömän liukasta polkua pitkin. Onneksi hanget kantoi, eikä meidän tarvinnut luistella koko matkaa polulla!

DrammenPäiväretki OslostaPäiväretki Oslosta

 

Drøbak – soma rantakaupunki

Drammenista jatkoimme matkaa pikkuiseen kesälomakaupunkiin, Drøbakiin Oslonvuonon rannalle. Somassa kaupungissa näytti olevan kokoonsa nähden paljon kahviloita ja ravintoloita, mutta näin talvella täällä oli mukavan unelias tunnelma.

Drøbakissa on ikuinen joulu, sillä täällä sijaitsee Julehuset, kauppa täynnä jouluun liittyvää rekvisiittaa. Kuulemma joulupukki syntyi täällä, hmm… Rannassa on myös akvaario, Drøbak Akvarium, jossa voi tutustua vuonon vedenalaisiin asukkaisiin.

JulehusetPäiväretki OslostaMajakkaPäiväretkiä Oslosta

 

Bygdøy – Oslon museot

Bygdøynkin voinee laskea päiväretkikohteeksi, sillä vaikka se sijaitseekin ihan Oslon tuntumassa, saa siellä helposti kulumaan koko päivän museoita kierrellen. Täältä löytyy niin norjalaista perinnerakentamista ja kulttuuria esittelevä ulkoilmamuseo Norsk Folkemuseum, kuin Norjan merimuseokin, Norsk Maritimt Museum. Kon-Tiki museossa voi tutustua Thor Heyerdahlin tutkimusmatkoihin ja Frammuseetissa on esillä Roald Amundsenin Fram-laiva. Laivoja ja nimenomaan viikinkilaivoja ja muutakin viikinkien haudoista löytyneitä aarteita voi nähdä viikinkilaivamuseossa, Vikingskipshuset. Jälkimmäinen oli kiinnostava kohde, etenkin kun viikinkikulttuuri kiinnostaa meidän perhettä kovasti.

ViikinkilaivaBygdøy

 

Muitakin päiväretkikohteita pyörittelimme vaihtoehtoina (Lillehammer, Fredrikstad, useat kohteet vuorilla…), mutta olimme tyytyväisiä valintoihimme. Näimme kivasti norjalaista luontoa ja ainakin minun sydämessäni on aina sopiva kolo pienille, näteille rantakaupungeille sekä myös näköalapaikoille! Kannatti ajella!

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.