Ruotsi

Päiväretkiä Tukholmasta autoillen

Unohtaisimmeko ihan pieneksi hetkeksi joulun tulon ja palaisimme viime kesään, aurinkoiseen Ruotsiin ja Tukholman seutuville? Onhan nyt kuitenkin torstai ja Throwback Thursdayn hengessä on kiva käydä läpi vanhoja kuvia ja postausten alkuja!

Kuten jo aiemmassa postauksessani Tukholman Drottningholmista kerroin, meillä oli viime kesän lyhyellä Tukholman lomallamme vuokra-auto käytössä. Totta kai sitä piti käyttää niin paljon kuin mahdollista ja mehän ehdimme tehdä monia päiväretkiä Tukholmasta, hyvin erilaisiin kohteisiin.

Tukholma muistuttaa siinä mielessä Helsinkiä, että ei tarvitse ajaa kauas kaupungin keskustasta, kun on jo keskellä vehreää maaseutua. Kaunis saaristo on ihan kaupungin vierellä ja lyhyen ajomatkan päästä löytyy vaikka mitä kivoja kohteita. Vaihtoehtoja oli vaikka kuinka, ja me päädyimme näihin kolmeen!

 

Vaxholm ja Tukholman saaristo

Halusimme tehdä jonkinlaisen rengasreitin saaristossa ja tämä osoittautui mukavan mittaiseksi ja kauniiksi reitiksi. Ajoimme ensin Tukholman saariston idylliseen helmeen, Vaxön saarella sijaitsevaan Vaxholmiin, joka on täynnä värikkäitä puutaloja ja pikkukaupungin tunnelmaa huolimatta siitä, että se on koko Tukholman saariston suurin kaupunki. Ihan kuin olisi ollut jossain Astrid Lindgrenin sadussa! Kyllä ne ruotsalaiset osaa… Vaxholmiin pääsee Tukholman keskustasta helposti myös bussilla tai vaikka laivalla, aikatauluja ja hinnat löytyvät mm. Waxholmsbolagetin nettisivuilta.

Vaxholm

 

Kahvihampaan kolotuksen kävimme parantamassa Café Hembygdsgårdenin ihastuttavassa puutarhassa aivan meren rannalla. Oumaigaad, mikä pullapöytä! Tämä oli Ruotsinreissumme paras fika, ei epäilystäkään. Leivoksia oli sen seitsemää sorttia ja kahvilan sijainti hyvä. Lämmin suositus, minäkin ruokavammainen löysin herkkuja!

Päiväretkiä TukholmastaFika

 

Vaxholmin edustalta, pienen lauttamatkan päästä löytyy Kastellet-linnoitus, jonka bed&breakfastia ajattelimme Tukholman reissua suunnitellessa mahdolliseksi majoituspaikaksikin. Kiinnostavan näköinen linnoitus, jonne emme tällä kertaa valitettavasti ehtineet.

Vaxholm linna

 

Vaxholmista otimme lautan Rindön saarelle ja sieltä jatkoimme edelleen Värmdölle, jossa oli seuraava stoppimme Siggesta Gård, maatila, ravintola, hotelli ja konferenssikeskus. Meidät vastaanotti muutama laama tai alpakka, en tiedä mitä nämä hassut eläimet olivat. Tutkin pientä herkkupuotia ja katselimme kanoja, hevosia ja sitä, kun muut pelasivat minigolfia. Täältä lähtee myös kävelyreittejä lähimaastoon, mm. peikkopoluksi kutsuttu reitti. Mikäli haluaa lounastaa Siggesta Gårdissa, kannattanee varata pöytä ainakin näin kesäkuukausina etukäteen. Siggesta Gårdin aukioloajat ja yhteystiedot löytyvät tietysti sen omilta verkkosivuilta.

RuotsiPäiväretkiä Tukholmasta

 

Suurena Solsidan-fanina halusin myös käydä pikaisesti Solsidanissa ja Saltsjöbadenissa, joissa todella näkee jotain kuvauspaikkoja. Mickanin ja Fredden kotitalon eteen en kehdannut mennä kurkkimaan, mutta ajoimme mm. sarjassa näkyvän tenniskentän ohi. Saltiksessa oli myös todella komean näköinen hotelli, jossa voisin oikein mielelläni yöpyä… Saltsjöbadeniin ja Solsidaniin pääsee Tukholmasta myös junalla. Ja hei tänäänhän alkoi ilmeisesti Solsidanin Suomiversio Onnela, täytyy yrittää sekin saada näkymään täällä ulkomailla jossain vaiheessa!

Päiväretkiä Tukholmasta

 

Sigtuna – Ruotsin vanhin kaupunki

Toisen päiväretken teimme Sigtunaan, Ruotsin vanhimpaan edelleen olemassaolevaan kaupunkiin. Kävelimme pitkin Ruotsin vanhinta ostoskatua Stora Gatania, tutkimme pieniä ja kapeita, värikkäiden talojen reunustamia katuja ja istuskelimme Mälaren-järven rannalla.  Soma pikkukaupunki ja paljon historiaa, josta olisi kiva kuulla vaikka oppaan kertomana!

SigtunaPäiväretkiä Tukholmasta

 

Viehättävä lounaspaikka Sigtunasta  löytyi Strandvillan’s Cafén terassilta. Oli niin kovin kesäistä ja niin kovin ruotsalaista… Söimme tälläkin Ruotsinlomalla tosi hyvin, vähän kuin suomalaisittain pienellä länsinaapurin twistillä. En kaivannut paellaa, en tortilloja!

Päiväretkiä Tukholmasta

 

Uppsala – Kaunis yliopistokaupunki

Uppsala ansaitsisi melkeinpä oman postauksensa, onhan se Ruotsin neljänneksi isoin kaupunki ja yksi vanhimmista. Tähän kaupunkiin ihastui erityisesti meidän perheen nuorin, joka jo suunnittelee tulevansa tänne yliopistoon opiskelemaan! Uppsala on tosiaan yliopistokaupunki, ja satuimme olemaan siellä juuri silloin kuin uusi lukuvuosi oli alkamassa. Kaupunki oli täynnä iloisia nuoria ihmisiä uuden lukuvuoden kynnyksellä, vielä täynnä energiaa ja optimismia.

Päiväretkiä Tukholmasta

 

Pikkusiskoa kiinnosti kaupungissa myös Pekka Töpöhännän seikkailut. Göstä Knutssonin luomien kissojen seikkailut tapahtuvat juuri täällä Uppsalassa ja kävimme mm. katsomassa Pekka-patsasta kaupunginpuutarhassa. Puutarha oli muutenkin mukava kohde, täällä oli paljon ihmisiä kesäpäivän vietossa.

Pekka Töpöhäntä

 

Kävimme tutustumassa myös Uppsalan tuomiokirkkoon ihan sisätiloissa asti. Komea kirkko sisältä ja ulkoa.

Uppsala

 

Myös Uppsalassa halusimme kunnon kahvitauon, fikan, ja siihen oli juuri omiaan kahvila Güntherska Fyrisån-joen varrella. Kiva sisustus ja paljon vaihtoehtoja (ja myös jonoa näin kesäpäivänä).

Päiväretkiä Tukholmasta

 

Oli kyllä hyvä päätös ottaa vuokra-auto alle ja kierrellä muutakin kuin Gamla Stania. Meille sattui hyvät säät (paitsi silloin kun olimme tutustumassa sinne Drottningsholmiin) ja todella ihastuin jälleen kerran Ruotsiin. Olemme tänä vuonna käyneet jo kahdesti Tukholmassa, ja jos ja kun tulevaisuudessa pääsemme taas sinne kylästelemään, haluaisin tehdä lisää päiväretkiä Tukholmasta, kiinnostavia kohteita kun löytyi tätäkin reissua suunniteltaessa niin paljon, ettei yhdellä reissulla ehdi millään kaikkeen!

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/anskubcn), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

 

6 thoughts on “Päiväretkiä Tukholmasta autoillen

  1. Voi, että tuli taas niin ikävä Ruotsin kauniita kesäpäiviä ja maisemia. Ruotsi on spontaanin automatkailijan unelma ja monipuolinen. Olen ilonen, että opin koulussa ruotsia ja saan matkoista enemmän irti kuin vaikka vain esim. englannilla. Kun ei omista kesämökkiä Suomessa, niin on aikaa ajella Ruotsiassa.

    1. Minua harmittaa, kun minun ruotsin taitoni on melko olematon kaikkien näiden ulkomaan vuosien jälkeen. Katsomme paljon ruotsalaisia sarjoja ja Nordic Noir -sarjoja eli ymmärrän jonkun verran ja pystyn lukemaan, mutta kynnys puhumiseen on korkealla. Jos tuo meidän kuopus lopulta muuttaa Ruotsiin opiskelemaan kuten hän uhkailee, ei varmaan auta muu kuin mennä ruotsin tehokurssille 🙂

  2. Voi jestas miten ihania paikkoja. En tiennytkään että Tukholman lähistöltä löytyy noin paljon kaikkea kivaa, vaikka miksei löytyisi? En vaan ole tullut ajatelleeksi. Nyt kuitenkin innostuin niin että aloin matkakuumeissani miettiä koko perheen reissua Tukholmaan ja etenkin sen lähiseuduille ensi kesänä. Itse Tukholma on vähän jo nähty, vaikka ihana onkin, joten päiväretket kiinnostaa toden teolla. Reissua varten tilaisin vielä hyvät kesäsäät, helpon vauvan ja isomman auton, johon mahdumme tavaroinemme koko perhe. 🙂

    1. Siinä on jo hyvät lähtökohdat reissulle :D. Tein ennen reissuamme pientä kartoitusta kiinnostavista kohteista Tukholman lähiseuduilla ja niitä löytyi ihan valtavasti. Ihan jo saaristokin näyttää houkuttelevalta!

  3. Upsala on upea kaupunki! Kiitos muistutuksesta. Sinne on todella helppo mennä ilman autoakin, joten täytyy muistaa ensi kesänä vierailla siellä. Postauksessasi oli niin herkulliset kuvat leivoksista, että tuli ihan vesi kielelle.

    1. Ruotsalaiset osaavat pullanleipomisen salat :D! Kiertelisin mielelläni enemmänkin Uppsalaa, nyt ehdimme olla siellä vain muutaman hassun tunnin (ja iso osa ajasta meni niiden pullalautasten äärellä!).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.